Menu
'Bekerfinale is mooi moment voor ons'

'Bekerfinale is mooi moment voor ons'

De perszaal in het hoofdgebouw van de KNVB in Zeist stroomde op Witte Donderdag vol met cameraploegen en journalisten. Reden was de persconferentie die de trainers en aanvoerders van Ajax en PEC Zwolle gaven voor de bekerfinale van aanstaande zondag.

Voor Niklas Moisander is het een enigszins pikant duel. De Finse verdediger, die nauwelijks hinder meer ondervindt van de knieblessure die hem wekenlang parten speelde, stond immers in het verleden op de loonlijst bij de Zwolse formatie: ,,Er ligt een stukje geschiedenis van mij bij PEC en dat is iets moois. Die twee jaar bij Zwolle zijn erg belangrijk geweest in mijn ontwikkeling en de club heeft een mooie plek in mijn hart. Maar ik wil zo graag deze beker winnen, dat het mij niet uitmaakt wie de tegenstander is.”

Tegenstander PEC Zwolle haalde in het verleden twee keer de bekerfinale zonder de trofee een keer te winnen. ,,Het zal toch wat zijn als Bram van Polen en Ron Jans als aanvoerder en trainer voor het eerst de beker winnen met PEC”, droomde Ron Jans hardop. ,,We krijgen een badjas en een bekertje, maar die kunnen me gestolen worden. Om de eeuwige roem is het mij wel te doen.”

Die eeuwige roem kan Frank de Boer op een ander vlak verdienen. Hij kan de eerste trainer worden die in een seizoen de Johan Cruijff Schaal, het kampioenschap en de beker wint. ,,Het is altijd mooi als je ergens de eerste in bent”, gaf De Boer toe.

Nu delen de aanvoerders van zondag de beker nog. Zondag kijkt Bram van Polen of Niklas Moisander toe hoe de ander feestviert. Nu delen de aanvoerders van zondag de beker nog. Zondag kijkt Bram van Polen of Niklas Moisander toe hoe de ander feestviert.

Dan moet PEC Zwolle zondag wel bedwongen worden. Terwijl die club het Ajax dit seizoen al twee keer moeilijk heeft gemaakt in de competitie. De Boer: ,,PEC zat in de beginfase van het seizoen in een flow. Ze hadden zelfs al over een kampioenschap. Wij waren nog niet in de vorm waarin we nu steken. In de ArenA was PEC bij vlagen de betere en in Zwolle onze evenknie die zeker beste kansen had.”

Wie verwacht dat de Ajacieden zondag met hun hoofd al een week verder zijn, wordt door Moisander uit die gedachte gehaald: ,,Deze bekerfinale is een mooi moment voor ons allemaal. Het is alweer een paar jaar terug dat Ajax erin stond. Het leeft enorm in de spelersgroep. Het voordeel van het feit dat we nog geen kampioen zijn is dat we de hele week goed op de wedstrijd van zondag hebben kunnen trainen. De concentratie is vol op de beker.”

Frank de Boer gaf op zijn beurt aan dat hij meer voordelen dan nadelen ziet van het feit dat Ajax vorig weekeinde geen kampioen werd: ,,De spanning had van de groep af kunnen zijn als we zondag de titel hadden gepakt. En spanning bepaalt of je een goed resultaat haalt. Kijk maar een stap oostwaarts, waar Bayern München na het behalen van de titel nu mindere resultaten haalt. Als je op tachtig procent speelt, dan krijg je het tegen elke tegenstander moeilijk. We lagen afgelopen week niet een paar keer om drie uur ’s nachts in bed met teveel drank in ons mik. We hebben de hele week richting bekerfinale kunnen trainen. En als er zondag iets moois gaat gebeuren, weet je dat er geen huldiging is en dat de focus volledig op Heracles kan.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ron Jans strooide met kwinkslagen en De Boer luisterde geamuseerd toe. Ron Jans strooide met kwinkslagen en De Boer luisterde geamuseerd toe.