Menu
Bekerhouder Ajax is zijn titel kwijt

Bekerhouder Ajax is zijn titel kwijt

NAC Breda deed wat het in het seizoen 2003-2004 ook al presteerde: Ajax uitschakelen in het nationale bekertoernooi. Woensdag besloten de Bredanaars hun ‘avondje NAC’ met een 4-2-overwinning in bekerverband.

Luis Suarez, die voor de twee Ajax-treffers tekende, treurt na de uitschakeling.

Eerder dit seizoen lukte het de Noad Advendo Combinatie ook al om te winnen van Ajax. Op 2 december 2007 verlieten de gasten de ArenA met een 1-3-overwinning in de competitie.
Achteraf viel er niet zo heel veel af te dingen op de Bredase bekerstunt. In het sfeervolle en uitverkochte Rat Verlegh Stadion deden de Bredanaars wat de gasten verzuimden: op beslissende momenten toeslaan. Op 12 december 2003 bleef NAC Ajax notabene de baas in de ArenA: 0-1. Ruim vier jaar later was het een kwartet treffers dat de Ajacieden nekte. Bekerhouder Ajax is zijn bekertitel sinds woensdagavond kwijt.

,,Dit was voor ons een heel moeizame avond’’, keek coach Adrie Koster teleurgesteld terug. ,,Nadat we ons hebben laten aftroeven in de competitie, heeft NAC ons ook verslagen in de beker. De tegenstander speelde agressiever dan wij deden. Nadat we de bal zelf op de lat hadden geschoten, lieten we ons voorafgaand aan de 1-0 simpel uitspelen. Echt teleurstellend.’’

De Ajax-trainer leek zijn ploeg na de moeizaam verlopen eerste helft, waarin Kurt Elshot de Bredanaars aan de 1-0 hielp, na rust nog de juiste weg te wijzen. Enkele tactische omzettingen gaven Ajax meer grip op de wedstrijd. Zo nam de centraal begonnen Jan Vertonghen na rust de linker verdedigingszone voor zijn rekening. Linksback Urby Emanuelson opereerde de tweede helft vanaf het middenveld. Siem de Jong loste Mitchell Donald af op het middenveld.

Donald was verrassend gestart met een basisplaats. Edgar Davids was zondag tegen AZ nog waardevol op het Amsterdamse middenveld. Voor het bekertreffen met NAC was de routinier uit voorzorg buiten de wedstrijdselectie gelaten. Ook Leonardo was in Amsterdam achtergebleven. Koster: ,,Leo belde vanmorgen met het bericht dat zijn knie behoorlijk stijf aanvoelde. We nemen ook geen risico met hem.’’ Terugblikkend hadden de Ajacieden vooral het venijn en de beleving van de 'Piranha' goed kunnen gebruiken.

De tactische omzettingen van Koster versterkten de Ajax-organisatie. Twintig minuten na de hervatting bracht Luis Suarez de Amsterdammers naast de gasten. De Uruguyaan werkte de bal van dichtbij voorbij de sterk keepende doelman Jelle ten Rouwelaar: 1-1. ,,We leken NAC toen bij de keel te hebben’’, sprak Koster, die slechts kort kon genieten van de Ajax-treffer.

Een Bredase aanval later stond Ajax alweer op een achterstand. Invaller Ahmed Ammi profiteerde optimaal van het zwakke Amsterdamse verdedigen. De vogelvrij gelaten invaller kon simpel intikken: 2-1. ,,Zoiets mag niet, maar gebeurt wel’’, zei Koster. Na het resultaat nog aar eens extra op zich te hebben laten ingewerkt: ,,Zeer teleurstellend om op deze manier te verliezen.’’. Ook Patrick Zwaanswijk (kopbal) en Anthony Lurling (individuele actie) legden de verdedigende zwaktes van Ajax genadeloos bloot. Een tweede treffer van Suarez mocht niet meer baten voor de Amsterdammers, die voorlopig ook nog geen beroep kunnen doen op de verdedigers Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen.

Ajax werd woensdag afgetroefd op Bredase grond. De blik kan in het vervolg van het voetbaljaar 2007-2008 volledig worden gericht op de Eredivisie. De kampioensschaal is de enige prijs die dit seizoen nog binnen bereik is van de Ajacieden. Na een cruciale maand januari treffen Ajax en NAC elkaar later dit seizoen opnieuw in het Rat Verlegh Stadion. Na nederlagen in competitie- en bekerverband moet Ajax alles op alles zetten om in de titelstrijd nieuwe, kostbare averij te voorkomen.