Menu
'Bekerwedstrijd tegen Ajax hoogtepunt'

'Bekerwedstrijd tegen Ajax hoogtepunt'

Trainer Michel Langerak van ASWH was na de loting voor de derde ronde van de KNVB Beker tot na middernacht bezig met bellen, sms-en en appen over tegenstander Ajax. ,,Als we dan toch een uitwedstrijd moesten spelen, dan tegen een grote club. Nu spelen we tegen de grootste club van Nederland. Dat is toch mooi."

Tot en met de wedstrijd van ASWH van afgelopen weekeinde probeerde Langerak en zijn staf, onder wie oud-international Joop Hiele, de bekerwedstrijd tegen Ajax weg te houden bij de spelers. ,,Maar dat lukt natuurlijk nooit honderd procent", weet de oud-prof zelf ook. ,,Die jongens worden in hun omgeving, op school of op het werk toch met Ajax geconfronteerd. Daar heb je weinig invloed op."

Na het gelijkspel van afgelopen zaterdag van zijn ploeg trof de voormalige profvoetballer van onder andere AZ en Sparta zijn spelers maandagavond. Pas toen kon het voor het eerst echt over Ajax gaan. Die maandagavond training was geen ingelast moment. ASWH traint immers altijd op maandag, dinsdag en donderdag en speelt zaterdag zijn wedstrijd in de hoofdklasse. Daar staat de ploeg uit Hendrik Ido Ambacht momenteel op een vijfde plaats. ,,We hebben onze voorbereidingen voor dit bekerduel natuurlijk al veel eerder getroffen. Zaterdag ben ik naar de ArenA gegaan voor Ajax - RKC en daar kregen we de bevestiging van de manier van spelen van Ajax. Toen konden we ook zien hoe we daar zelf tegenover moeten gaan staan. We moeten ons wapenen tegen het vele malen hogere tempo van Ajax. Goed letten op hun looplijnen en dat soort zaken. Die moeten we vooraf al getackled hebben."

Hoe bijzonder de wedstrijd is voor de club, blijkt uit het feit dat er deze dinsdag een cameraploeg met het eerste elftal meeloopt om van de hele happening rond het bekerduel een dvd te maken. ,,Deze loting heeft veel los gemaakt bij de club", constateert Langerak dan ook. ,,Fox kwam naar de laatste training toe voor hun voorbeschouwing, er komen veel journalisten mee, er gaan vijftien bussen supporters mee naar Amsterdam en de wedstrijd komt live op televisie."

Geen dagelijkse routine voor de amateurs van Altijd Sterker Worden Hendrik Ido Ambacht. Als zijn spelers dinsdagavond bij aankomst in de ArenA foto's van zichzelf op het veld willen maken, dan houdt Langerak ze niet tegen. ,,Dat is toch ook de charme van deze wedstrijd. Ik houd er rekening mee dat de jongens gespannen zijn. Dat moeten wij als staf proberen weg te nemen door onze benadering van deze wedstrijd. We zullen vroeg in het stadion zijn om de tijd te hebben naar de wedstrijd toe te werken. Genieten van de hele entourage moeten ze ook. Natuurlijk. Maar dat kan pas als je zelf in de wedstrijd blijft en vasthoudt aan je eigen principes. Als je na vijftien minuten al op 3-0 achter staat is er niets aan. Wij moeten geduld opbrengen morgen. En als we de bal in bezit hebben dan moeten we die proberen zo lang mogelijk vast te houden. Hopelijk kunnen de spelers de spanning en alle aandacht omzetten in een goede vorm van adrenaline. Wij gaan realistisch richting de ArenA, zonder dat we ons al bij voorbaat neerleggen bij een nederlaag. Als we alles uit onszelf hebben gehaald en de uitslag niet tegen de tien aanzit, dan ben ik tevreden. Je zag aan Volendam dat zij ook een verlenging konden afdwingen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En dromen mag. Maar ja, we moeten het wel negentig minuten vol kunnen houden."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: ASWH