Menu
Belangrijke rol voor Sarpong

Belangrijke rol voor Sarpong

Ajax won maandag de return tegen Heerenveen met 3-1 en plaatste zich zo eenvoudig voor de finale van de play-offs. Jeffrey Sarpong, die een basisplaats had, was een van de smaakmakers.

Jeffrey Sarpong speelde een prima wedstrijd tegen Heerenveen. Jeffrey Sarpong speelde een prima wedstrijd tegen Heerenveen.

,,Ik ben al blij als ik bij de selectie zit”, zei Jeffrey Sarpong afgelopen vrijdag nog. Het was een bescheiden antwoord op de vraag of hij hoopte maandag opnieuw speeltijd te krijgen van Adrie Koster. Het antwoord bleek iets te bescheiden want de trainer had veel meer in petto voor zijn 19-jarige voetballer: een basisplaats. De afgelopen weken kwam Sarpong, die dit seizoen lange tijd uit de roulatie was vanwege een schouderblessure, steeds beter in vorm. Donderdag viel hij in de eerste confrontatie met de Friezen tien minuten voor tijd in. De return mocht hij vanaf de aftrap beginnen, hangend op links.

Sarpong was in de beginfase nog een beetje zoekende, kreeg na een half uurtje nog wat instructies van Koster en begon toen ijzersterk te voetballen. ,,Ik vertelde hem het simpel te houden”, lichtte Koster na afloop toe. ,,Jeffrey had zichzelf misschien iets te veel druk opgelegd en begon nog wat onrustig.” Vlak voor rust (toen Heerenveen met tien man speelde vanwege een tweede gele kaart van Michael Bradley) werd hij van achteruit aangespeeld door Kenneth Perez. Hij zette goed door en werd gevloerd door doelman Rob van Dijk: een penalty, die feilloos benut werd door die andere uitblinker, Kenneth Perez. Ajax pakte een 1-0-voorsprong en kon op dat moment de finale van de play-offs bijna nauwelijks meer ontgaan. ,,Dat deed Jeffrey heel goed”, zei Koster over de situatie waar de strafschop uitkwam. ,,En naarmate de wedstrijd vorderde, kwam hij steeds beter in zijn spel.”

Ook bij de tweede Ajax-treffer was Sarpong betrokken. Hij speelde aan de linkerkant van het veld zijn man uit en trok voor op Dennis Rommedahl, die beheerst intikte. Vlak daarvoor kwam Sarpong ook al gevaarlijk opduiken voor het doel van de tegenstander, maar toen wipte hij na een mooie rush de bal over. ,,Ik ben blij dat ik belangrijk heb kunnen zijn voor het team", luidde de reactie van een tevreden Sarpong na afloop.

Met een 2-0-voorsprong en een man-meersituatie zat Ajax op rozen. En toen Perez in de 55ste minuut een solo over het halve veld doeltreffend afrondde, zag het ernaar uit dat het een slachtpartij zou worden. Maar zover kwam het niet want Heerenveen-coach Gertjan Verbeek besloot niet alles op alles te zetten om Ajax nog te verslaan. Hij koos ervoor de schade te beperken en paste drie behoudende wissels toe. ,,Ik had niet meer de illusie dat wij met tien man een 3-0-achterstand zouden goedmaken”, aldus Verbeek. Heerenveen kwam via Danijel Pranjic nog wel terug tot 3-1, maar de vijfde seizoenszege van Ajax op de Friezen kwam niet meer in gevaar. ,,Ik ben blij met de zege”, aldus Koster, die ook toegaf dat het spel van zijn ploeg niet altijd even sprankelend was. ,,We zijn geplaatst voor Europees voetbal en we zijn weer een stap dichter bij de Champions League: dat is het volgende doel.”

In de play-offfinale om een plaats in de voorronde van het belangrijskte Europese clubtoernooi speelt Ajax tegen FC Twente. Zaterdag wordt het eerste duel gespeeld in Emmen, omdat het Arke Stadion momenteel wordt verbouwd. Adrie Koster kijkt uit naar het treffen en dat de Tukkers in vorm zijn, zegt de coach niet zoveel. ,,Wij zijn volgens mij ook behoorlijk in vorm”, zei Koster. ,,Wij spelen graag tegen ploegen die willen voetballen.”

Voor het duel met Twente zijn er bij Ajax nog wel een paar twijfelgevallen. Luis Surez viel in de eerste helft uit met een voetblessure. Hij wordt maandagavond nog onderzocht. Thomas Vermaelen is waarschijnlijk niet op tijd fit en ook Edgar Davids is nog niet helemaal fit. Maarten Stekelenburg werd in de rust uit voorzorg vervangen door Dennis Gentenaar. De doelman had last van zijn lies maar kan tegen Twente waarschijnlijk gewoon spelen.

Benieuwd naar reacties?
Ga naar de website van Ajax TV >>