Menu

Belangrijke zege op Groningen

Ajax won zaterdag het duel tegen FC Groningen simpel met 3-1. De formatie van trainer Co Adriaanse was veel sterker dan de equipe die Jan van Dijk binnen de lijnen stuurde, maar tot tevreden gezichten leidde dat allerminst. 'Dit was de minste wedstrijd van de vier tot nu toe,' vond de Ajax-trainer echter. Niettemin is de winst voldoende voor een vierde plaats in de KPN Eredivisie.

'Het enige gevaar bij Groningen kwam van Drent,'concludeerde Adriaanse na afloop. 'In de spelsituaties zijn ze niet gevaarlijk geweest. Verdedigend zat het bij ons goed in elkaar, maar aan de bal was het onzuiver. Toen wij met een man meer kwamen te spelen, lag het in de verwachting dat we meer doelpunten zouden maken. Dat gebeurde niet. Ik vond dit van de vier wedstrijden die we hebben gespeeld de minste.'

Een angstig moment deed zich voor in de beginfase van de wedstrijd. Fred Grim verwerkte een terugspeelbal van Tomas Galasek verkeerd. Op de huid gezeten door een Groningse aanvaller werkte hij de bal net voor de doellijn weg. De Ajax-doelman zette daarmee gelukkig geen trend. Grim groeide in de wedstrijd en redde zijn ploeg tot vier keer toe voor een tegentreffer.

Ook de Groningse doelman Roy Beukenkamp, in het seizoen 89-90 spelend bij Ajax, hield in de beginfase zijn doel nog schoon door lage schuivers van Galasek en Richard Knopper eenvoudig te pakken.

De gasten hadden op voorsprong kunnen komen als Dominique van Dijk in de negentiende minuut niet zo zelfzuchtig was geweest en op Tony Alberda had breed gelegd in plaats van zelf te schieten.

Vijf minuten later was het Ajax dat de leiding nam. Richard Witschge nam met architectonische precisie een vrije trap. Aron Winter kwam goed uit de rug van de Groningse verdediger en kopte de openingstreffer binnen, 1-0.

Drie minuten had het al gelijk kunnen staan, maar Grim redde stijlvol op de kopbal van de gevaarlijkste man bij Groningen, Martin Drent. In de 32e minuut was het echter wel raak voor de in het zwarte geklede Groningers. Een voorzet vanaf links kon door de vogelvrij staande Drent worden binnen gekopt, 1-1.

Sommige Ajacieden lieten fraaie staaltjes techniek zien. Zo was Andy van der Meyde veel te behendig voor de matige Magnus Johansson. De rechtsbuiten 'poortte' de linksback zelfs met een hakballetje op de kleine ruimte bij de cornervlag. Deze actie had een beter vervolg verdiend.

Op slag van rust kreeg Ajax van scheidsrechter Hugo Luijten wederom een vrije trap. De bal lag op dezelfde hoogte als de spelhervatting waar de 1-0 uitviel, alleen nu moest Witschge vanaf rechts trappen. Ook nu passeerde hij fraai de muur, maar de bal was net te ver voor de inlopende Winter.

Na rust voerde Ajax de druk op, maar er ging heel veel mis in de organisatie. Ook voor de tweede voorsprong was een spelhervatting nodig. In de 53e minuut namen Witschge en Knopper plaats achter de bal. Nu eiste niet de 'specialist' Witschge de vrije trap op, maar was het de nummer 10 van Ajax die de bal met een fraaie krul langs de verkeerd opgestelde keeper schoot. 'Dat was gewoon een blunder van Beukenkamp', viel trainer Jan van Dijk zijn doelman af.

De rol van Groningen was uitgespeeld, maar Ajax was onmachtig de score uit te bouwen. Daardoor bleef het spannend. Omdat het bij de Amsterdammers niet goed liep, bleef Groningen toch kansjes krijgen. Gregoor van Dijk had een grote mogelijkheid, maar aanvoerder Winter liep de bal met zijn heup corner.

Groningen kwam in de 67e minuut met tien man te spelen. Een felle overtreding van Mustapha el Idrissi op Jesper Gronkjaer werd bestraft met een gele kaart. Voor de Marokkaan zijn tweede. Hij kon dus inrukken.

Voor Ajax was dat de mogelijkheid om Groningen helemaal vast te zetten. Kevin Bobson (ingevallen voor Gronkjaer) en Van der Meyde haalden veelvuldig de achterlijn, Arveladze en Winter voerden een mooi een-tweetje uit maar ook die was niet succesvol.

Groningen haalde bijna nog een onverdiend punt uit het vuur toen Alberda en Drent kansen kregen. Grim bleef echter prima overeind.

Het was Ajax dat het laatste woord had in de officiele speeltijd. Van der Meyde leverde weer een prima voorzet af, waaruit Galasek de 3-1 binnen kopte. De overwinning was binnen. Hoewel de ingevallen Hose fraaie acties op de mat legde, bleef hij zonder doelpunten. In de extra tijd leverde Hugo nog een fraai schot af op doel, maar het was wederom Grim die een tegendoelpunt voorkwam.

Ajax -FC Groningen 3-1 (1-1)
24. Winter 1-0,
32. Drent 1-1,
53. Knopper 2-1,
84. Galasek 3-1.

Ajax
Grim; Vierklau, Chivu en Bergdolmo; Galasek, Witschge, Knopper (86. Van der Gun) en Winter, Van der Meyde, Arveladze (81. Hosé) en Gronkjaer (75. Bobson).

FC Groningen
Beukenkamp; Elshot, Van de Looi, Broerse en Johansson; Alberda, Gregoor van Dijk, Hugo en Dominique van Dijk (69. Maximiano); Drent en El Idrissi.

Scheidsrechter: Luijten.
Toeschouwers: 34.000.
Rode kaart: 69. El Idrissi (Groningen/2x geel). Gele kaart: Galasek, Witschge (Ajax), Drent, Van de Looi (Groningen).