Menu
België gelijk tegen Montenegro

België gelijk tegen Montenegro

Terwijl de EK-deelnemers zich deze weken prepareren op die continentale eindstrijd, kijken de Belgen al twee jaar verder. De oefenduels die de Rode Duivels deze week afwerken zijn gericht op het WK 2014 in Brazilië. Daar willen Vertonghen, Alderweireld en hun landgenoten bij zijn. Vrijdagavond speelden de Belgische Ajacieden met 2-2 gelijk tegen Montenegro.

Jan Vertonghen droeg bij de Rode Duivels de aanvoerdersband en had clubgenoot Toby Alderweireld - zoals bij Ajax vertrouwd is - naast zich in de verdediging. De Ajax-aanvoerder kreeg ook bij België de rol van captain toegewezen na blessures van Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Daniël van Buyten. Al snel in de wedstrijd nam Montenegro een 1-0-voorsprong, maar bij rust leidde de formatie van interim-bondscoach Marc Wilmots terecht met 1-2 dankzij goals van Mirallas - weliswaar gemaakt na een buitenspelsituatie - en Hazard uit een strafschop. In de tweede helft, waarin Alderweireld weer naar de rechtsbackpositie werd verwezen, vochten de gasten zich terug tot 2-2. ,,We pakken te makkelijk tegengoals", reageerde een teleurgestelde Jan Vertonghen na afloop voor de camera van Sporza. ,,Als het 2-2 wordt, terwijl we beter zijn, dan moet je ontgoocheld zijn. Juist tegen dit soort ploegen moeten we ons ontwikkelen. We moeten niet inzakken, maar domineren en eigenlijk meer creëren. Marc Wilmots verdiende een overwinning. We hebben er deze week hard voor gewerkt en het is zonde dat we dat dan niet belonen."

Niet alleen Vertonghen en Alderweireld kwamen in actie. Ook veel jeugdinternationals van Ajax speelden vrijdagavond. Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar startte het beslissende EK-kwalificatietoernooi uitstekend. De eerste poulewedstrijd tegen Noorwegen werd met 2-1 gewonnen. Bij dit Oranje-team speelden onder andere de Ajacieden Fabian Sporkslede, Sven Nieuwpoort, Mitchell Dijks en Lorenzo Ebecilio mee. Laatstgenoemde werd zeven minuten voor tijd vervangen. Onder 19 kwam op een 2-0 voorsprong waarna Noorwegen terug in de wedstrijd kwam. Verder dan 2-1 liet Oranje het niet komen. Tsjechië is zondag de volgende tegenstander van Onder 19. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor het EK in Estland, begin juli.

Het Beloftenteam van Adrie Koster verloor in Toulon met 3-2 van Japan, dat in voorbereiding is op de Olympische Spelen. Het team met de Ajacieden Ruben Ligeon, Joël Veltman (ingevallen in de 24ste minuut) en Jody Lukoki kwam al in de tweede minuut op voorsprong na goed voorbereidend werk van Ligeon. Ninos Gouriye scoorde. Drie minuten later was het echter al gelijk en voor rust nam Japan een voorsprong. Rick ten Voorde maakte direct na rust de gelijkmaker maar Japan trok toch aan het langste eind: ,, ,Doodzonde”, reageerde oud-Ajax-trainer Koster op onsoranje.nl. ,,Japan is een goede ploeg die het ons heel lastig heeft gemaakt. Wij kwamen te weinig in ons spel en kregen maar moeilijk grip op de wedstrijd. Maar een gelijkspel had meer recht gedaan aan de verhoudingen.” Zondag sluit het Beloftenelftal de poulefase af tegen Turkije. Dan wordt duidelijk of het toernooi voor de ploeg van Koster eindigt, of dat er een vervolg komt met een plek in de halve finales.

Bij Jong Oranje stond Ricardo van Rhijn in de basis bij het oefenduel tegen Jong Oekraïne. Daley Blind viel in de 63ste minuut in voor Bram Nuytinck. Jong Oranje prepareerde zich deze week in Oostenrijk voor de belangrijke tweeluik begin juni. Dinsdag komt de ploeg weer bijeen voor de laatste fase van de voorbereiding. Vrijdag 1 juni volgt vervolgens de uitwedstrijd tegen Luxemburg, waarna dinsdag 5 juni in De Geusselt in Maastricht het duel met Bulgarije op het programma staat.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst