Menu
België zet reuzenstap richting WK

België zet reuzenstap richting WK

Enkele uren nadat het Nederlands elftal zijn oefenwedstrijd in Indonesië winnend afsloot (0-3; debuut Jasper Cillessen, twee goals Siem de Jong), kwamen er vrijdag meer Ajacieden in actie. Het Nederlands elftal speelt louter vriendschappelijk in Azië; voor Toby Alderweireld, Kolbeinn Sigthórsson en Niklas Moisander stond er meer op het spel.

België, Finland en IJsland speelden vrijdag een WK-kwalificatiewedstrijd. De Belgen maakten indruk in de met 2-1-gewonnen thuisontmoeting met Servië. Toby Alderweireld speelde de hele wedstrijd, waarin de thuisploeg zich nadrukkelijk kandideerde voor een plek op het eindtoernooi in Brazilië. De Rode Duivels namen in Brussel al na een klein kwartier een voorsprong. De kleine Kevin de Bruyne sloeg notabene koppend toe: 1-0. Met de 2-0 van Marouane Fellaini (ook een kopbal) leek de verdiende zege in de pocket voor de Belgen.

Aleksandar Kolarov deed nog wel iets terug (2-1), maar kon een uitzinnig Belgisch feestje niet voorkomen. De Rode Duivels vierden de overwinning op de Serven én de nederlaag van hun voornaamste concurrent Kroatië (verrassend 0-1-verlies van Schotland) alsof de kwalificatie voor het WK van 2014 al geregeld is. Een ereronde ontbrak niet in de hoofdstad. België is praktisch ook al verzekerd van een plek in de barragerondes om een toernooiticket. De mannen van Marc Wilmots zijn koploper en hebben een gaatje van drie punten geslagen met naaste belager Kroatië. Servië is de nummer drie.

Kolbeinn Sigthórsson speelde mee met IJsland maar scoorde (en won) niet. Kolbeinn Sigthórsson speelde mee met IJsland maar scoorde (en won) niet.

Voor de Finnen is kwalificatie afdwingen voor het wereldkampioenschap een moeilijke opdracht. Het lijkt zelfs vrijwel onmogelijk om grootmachten Frankrijk en Spanje nog in te halen. Dat de Finnen nog altijd in de race zijn, is te danken aan Kasper Hämäläinen. De middenvelder tekende in de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland voor de enige treffer: 1-0. In de strijd om WK-deelname bedraagt de achterstand van de Finnen op Frankrijk vijf punten. Regerend wereldkampioen Spanje is met een puntje meer de koploper in de loodzware poule. Niklas Moisander speelde niet mee.

Het IJsland van Kolbeinn Sigthórsson bewees zichzelf vrijdagavond in Reykjavik een zeer slechte dienst. De IJslanders verloren voor eigen publiek met 2-4 van Slovenië. De kans op het bemachtigen van het koploperschap bleef onbenut. Sigthórsson speelde de hele wedstrijd mee, maar scoorde niet. De IJslanders blijven desondanks in de race om een WK-ticket. Op koploper Zwitserland moeten twee punten worden goedgemaakt. Albanië heeft slechts een puntje meer gehaald dan de IJslanders.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: PRO SHOTS (boven)/Ajax.nl/Louis van de Vuurst