Menu

Benfica belangrijkste tegenstander tijdens trainingskamp

Ajax oefent op de laatste dag van het trainingskamp in Portugal tegen Benfica. Een wedstrijd die Koeman beschouwt als de belangrijkste in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. De selectie is niet helemaal meer compleet, de geblesseerden Jari Litmanen en Henk Timmer hebben woensdag afscheid genomen van hun teamgenoten en zijn huiswaarts gekeerd.

De Ajacieden zijn woensdag precies een week onderweg. Buiten de twee spelers die terug zijn naar Nederland, heeft Koeman te maken met een paar andere geblesseerden. Zo viel Tomás Galásek eerder deze week uit na een tik op zijn knie, ondervindt nieuweling Mendes da Silva hinder van zijn rechterenkel, heeft Seedorf last van knie, en werd Chivu tot nu toe gespaard in de wedstrijden.

Na de wedstrijd tegen Aberdeen vertelde Koeman dat hij het oefenduel tegen Benfica als de belangrijkste ziet van de week trainingskamp. Vanaf woensdag wil hij namelijk zijn vaste basisspelers zoveel mogelijk laten spelen en toewerken naar het team dat hij in de tweede helft van de competitie wil zien. Tot nu toe heeft de trainer in de twee oefenwedstrijden tegen Wolfsburg en Aberdeen iedereen die fit was, laten spelen. Maar vanaf vanavond wordt het dus menens voor de Ajacieden.

Ajax speelde niet veel wedstrijden tegen de Portugese club. De laatste wedstrijd, ook vriendschappelijk, dateert van 22 mei 1980. Benfica versloeg de Amsterdammers met liefst 5-1. Memorabel zijn de duels om de Europa Cup 1 in 1969. In de eerste wedstrijd, in Amsterdam, werd Ajax op een besneeuwd veld (zie foto) door de Portugezen weggetikt (1-3). Voor een speler van Benfica was die avond niet alleen bijzonder vanwege de winst. De Portugees gooide voor het eerst van zijn leven een sneeuwbal. In de return, die de Nederlandse televisie het uitzenden niet waard vond, liet Ajax fantastisch voetbal zien en versloeg Benfica met 3-1. Binnen een half uur was het al 3-0 voor de Amsterdammers. In de beslissingswedstrijd, penalty's kende men toen nog niet om een wedstrijd te beslissen, wist Ajax de overwinning naar zich toe te trekken door de Zuid-Europeanen met 3-0 te verslaan. En hoewel er nu voor Ajax niets belangrijks zoals een plaats in een volgende ronde op het spel staat, zullen de Ajacieden zich van hun beste kant willen laten zien.