Menu
Benfica: terug van weggeweest

Benfica: terug van weggeweest

De zevende editie van de ABN AMRO Future Cup wordt van 26 tot en met 28 maart (paasweekend) op sportcomplex de Toekomst gehouden. Het deelnemersveld van het internationale jeugdtoernooi voor B-junioren is weer indrukwekkend. Een korte kennismaking met Benfica.

Bijna volgens traditioneel gebruik is er ook een Portugese topclub van de partij op de ABN Amro Future Cup. Na rivaal FC Porto, dat vorig jaar tot de halve finale reikte, is het nu weer de beurt aan Benfica. Het wordt de derde deelname van de Portugese topclub.

Of het onder 17-team sterk is, moet blijken, maar in elk geval heeft de club uit Lissabon oog voor talent. Het bewijs daarvoor zijn de miljoenen euro’s die Benfica de laatste jaren verdient met het verkopen van spelers. Het is een kunstje dat overigens ook Porto goed beheerst: het oppikken van voornamelijk onbekende Zuid-Amerikaanse spelers en die vervolgens voor veel geld verkopen. Een doorgeefluik klinkt wellicht wat oneerbiedig, maar als er één voetbalnatie het kunstje van scouting beheerst, dan zijn het de Portugese clubs wel.

Hattrick Cerny
Benfica was eerder in 2013 en 2014 van de partij op de Toekomst en haalde bij zijn eerste deelname het beste resultaat. Een derde plaats. Na een vlekkeloze groepsfase werd Benfica in de halve finale op een koude douche getrakteerd door Ajax. De gastheer was met 5-0 te sterk, mede door een hattrick van Vaclav Cerny. Diens huidige teamgenoten bij Jong Ajax, Damon Mirani en Damian van Bruggen, waren ook doeltreffend. Benfica redde vervolgens enigszins de meubelen door de troostfinale na strafschoppen van São Paulo te winnen.

Een jaar later ging het Benfica minder voor de wind. De Portugezen eindigden toen als zesde. Een resultaat waarmee Benfica ditmaal geen genoegen zal nemen.