Menu
'Benieuwd hoe topvier met druk omgaat'

'Benieuwd hoe topvier met druk omgaat'

Frank de Boer heet voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen NEC alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - NEC.

Om in de lijn van de voorgaande wedstrijden te blijven: nog zeven finales te gaan! Over minder dan anderhalve maand weten we wie zich officieel de beste ploeg van dit seizoen mag noemen. Kwaliteit is heel belangrijk. Maar vanaf nu gaan ook andere zaken een rol spelen. Niet alleen bij ons, maar ook bij de andere ploegen die kans hebben op de landstitel.

Of je nu bij Ajax, PSV, Feyenoord of Vitesse speelt, we komen allemaal vergelijkbare situaties tegen. De ene keer speel je tegen een ploeg die vol overgave strijdt tegen degradatie. Dan weer tegen een elftal dat niks meer te verliezen heeft. En het seizoen graag wat kleur geeft door een titelkandidaat punten af te pakken. En vervolgens tegen een ploeg die in een goede cyclus zit en in plaats van naar beneden opeens naar boven kijkt en kans maakt op een Europees ticket. Of je treft een directe concurrent. Overal schuilen risico’s. Geen van de vier kanshebbers wil in de slotfase een misstap maken. De druk om te winnen ligt vooral bij deze vier clubs. Elke wedstrijd weer. Alles wat we doen ligt onder een vergrootglas, want iedereen volgt de spannende ontknoping op de voet. Ik ben heel benieuwd hoe wij, maar ook de drie andere clubs, omgaan met deze druk. Het hoort bij Ajax, presteren onder druk. Wij hebben er vertrouwen in dat onze ploeg er goed mee om kan gaan.

De competitie heeft even stilgelegen vanwege de interlandperiode. Ons goede spel van de maand maart (Twente-uit, PEC-thuis en AZ-uit) kon zo even geen vervolg krijgen. Die draad moeten we vandaag weer oppakken. Ook al was het af en toe erg spannend, wij zijn er van overtuigd dat we met deze manier van spelen succesvol kunnen zijn. Dus ook vandaag mag van onze ploeg verwacht worden dat we op die wijze gaan voetballen. We weten ons gesteund door jullie, de fans op de tribune. Dat is fantastisch, zeker als het onverhoopt even tegen zit. Zowel uit als thuis zijn de supporters erg belangrijk voor ons.

Het aantal vragen van de journalisten over onze kansen en over onze concurrenten neemt toe. En zoals ik hierboven schrijf is het interessant om te zien hoe de vier ploegen zich houden. Maar ik blijf erbij dat wij in deze fase puur naar onszelf moeten blijven kijken. Het staat allemaal erg dicht op elkaar en natuurlijk is het lekker als een andere ploeg punten verspeeld. Maar daar heb je niks aan als je zelf niet wint. Dat houden we onze spelers continu voor: zorgen dat we onze zaken goed op de rit hebben. De rest volgt dan vanzelf.

Dus ongeacht wat er op de andere velden is gebeurd, voordat wij vanmiddag om half vijf aftrappen: het blijft een feit dat wij vandaag drie punten moeten halen. Waarmee we weer een stap dichter bij ons ultieme doel van dit seizoen komen. En dan zijn er nog zes finales te gaan.

Heel veel plezier bij Ajax - NEC.

Frank de Boer
Trainer/Coach