Menu
Benjafield stippelt medische koers uit

Benjafield stippelt medische koers uit

Tijdens het trainingskamp in De Lutte waren er veel nieuwe gezichten te zien. De afgelopen maanden heeft de medische staf een metamorfose ondergaan. Zo maakte onder anderen Gavin Benjafield (36) zijn entree bij Ajax. De Zuid-Afrikaan, afkomstig van dochterclub Ajax Cape Town, heeft zich als hoofd medische staf aan de club verbonden. Na zijn eerste twee weken bij Ajax stelt hij zich voor.

De iPad is de eerste twee weken de trouwe bondgenoot van Gavin Benjafield. De Zuid-Afrikaan draagt zijn tabletcomputer van meeting naar meeting. Bij vrijwel ieder overleg is het hoofd van de medische staf vertegenwoordigd. Of het nu gaat om de voorbereidingen voor het trainingskamp in Engeland (later deze maand) of wie er wel en niet aan de middagtraining mogen meedoen. Overal heeft hij een stem in. Er ontgaat hem niets.

Samen met zijn team werkt Benjafield nauw samen met de technisch staf. Ondanks zijn nog prille dienstverband heeft hij weinig aanpassingsproblemen. ,,Tijdens de afgelopen vier jaar bij Ajax Cape Town heb ik continu met Nederlandse coaches gewerkt. Hennie Spijkerman, Foppe de Haan, Corné Groenendijk en Maarten Stekelenburg hebben mij de Nederlandse denkwijze bijgebracht. Er was veel interactie tussen beide culturen. Ik voel me hier dus al snel thuis.” Na Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero is Benjafield het eerste staflid dat de overstap van Kaapstad naar Amsterdam maakt. ,,Dit opent nieuwe mogelijkheden in de samenwerking tussen beide clubs. De brug tussen Zuid-Afrika en Nederland wordt steeds breder.”

Benjafield spreekt graag in metaforen. Door zijn heldere manier van uitleggen kan hij zijn werk op een duidelijke en enthousiaste manier uitleggen. Tijdens zijn eerst werkdag op sportcomplex de Toekomst had Benjafield al direct ‘spreekuur’. Samen met zijn staf kwam iedere speler een kwartier langs voor een intakegesprek. ,,Er zijn dit jaar veel wijzigingen in de medische staf. Er zijn nieuwe dokteren en fysiotherapeuten, dus ik wilde graag de spelers één-op-één spreken. Het had ook in een groep gekund, maar dan krijg je niet gelijk dezelfde vertrouwensband als die we nu hebben. Zeker in ons vakgebied is het belangrijk dat er direct een band ontstaat met een speler.''

Gavin Benjafield, hier in gesprek met Kolbeinn Sigthórsson: ,,Zeker in ons vakgebied is het belangrijk dat er direct een band ontstaat met een speler.'' Gavin Benjafield, hier in gesprek met Kolbeinn Sigthórsson: ,,Zeker in ons vakgebied is het belangrijk dat er direct een band ontstaat met een speler.''

In de denkwijze van de bewegingswetenschapper staat de sporter centraal. ,,De speler zit ergens midden in het web. Daarom vind hij een medisch team met trainers, dokters en fysio’s. Vanuit de medische staf is het onze taak om de speler zo fit en sterk mogelijk te maken. En als er een blessure is maken we samen een plan om de speler zo snel en goed mogelijk terug te krijgen.”

Tijdens de eerste weken merkte Benjafield dat er veel nieuwe ideeën en energie in zijn medisch team aanwezig. Aan hem als hoofd de taak om dat allemaal te kanaliseren, zoals hij dat zelf noemt. ,,Er zitten maar 24 uur in een dag en over een maand begint de competitie. We moeten dus gericht te werk gaan volgens een vastomlijnd plan.” Daarin maakt de Zuid-Afrikaan de vergelijking tussen een voetbalteam en een groot vrachtschip. ,,Die kan ook niet teveel van zijn koers afwijken. Onderweg kan je wel een beetje bijsturen, maar niet ineens een grote bocht naar links of rechts maken. Anders raak je te ver uit koers.”

Zijn ervaring als hoofd medische staf bij Ajax Cape Town komt hem dus goed van pas. ,,In de basis is alles hier exact gelijk. Het verschil is alleen dat Ajax Amsterdam veel groter is. De club heeft wereldwijd een enorme status en is echt een merk. Maar in de staf is de werkwijze hetzelfde. Natuurlijk was het voor mij een bijzonder moment toen ik tijdens de eerste gezamenlijke lunch met grootheden als Frank de Boer en Dennis Bergkamp aan tafel zat. Grootheden als voetballer en trainer heb ik het dan over, want dat is hoe de buitenwereld ze ziet. Ik zal mijn status natuurlijk nooit durven vergelijken met twee van Nederlands beste voetballers allertijden. Maar als collega’s zijn we gelijk aan elkaar.”

Om de verhoudingen tussen medische en technische staf aan te geven gebruikt hij opnieuw een metafoor. ,,Je moet de relatie tussen de medische en technische staf eigenlijk zien als band tussen man en vrouw. Als ze ruzie hebben, zijn allebei in een ander deel van het huis te vinden. Maar met goede communicatie, respect, liefde en begrip ontstaat er band waarin je steeds dichter naar elkaar toegroeit en elkaar versterkt. In een goed huwelijk is de man gelijk aan de vrouw, met ieder je eigen taken en kwaliteiten. Zo moet het dus zijn.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Benjafield maakte in De Lutte ook kennis met een mooie traditie: per fiets naar de Ajax-training. Benjafield maakte in De Lutte ook kennis met een mooie traditie: per fiets naar de Ajax-training.