Menu

Bentvelzen reist al 33 jaar Europees met Ajax

Achterin in het vliegtuig zitten ze op hun gemakje. Sommigen slapen, anderen lezen uitgebreid de krant en weer anderen schatten voorzichtig de kansen van Ajax in voor de wedstrijd van woensdag tegen Rosenborg. Ook Fred Fresen en Jan Bentvelzen bevinden zich onder de supporters. Al jaren. Bentvelzen ging in februari 1969 voor het eerst met zijn club mee toen Ajax die kansloos geachte wedstrijd in Lissabon tegen Benfica speelde. Nu, 33 jaar later, reist de inmiddels 68-jarige Amsterdamse banketbakker in ruste weer mee naar Trondheim.

,,Ik kwam in 1961 in Amsterdam wonen", begint Bentvelzen zijn verhaal in het vliegtuig. ,,De eerste jaren speelde Ajax niet goed, vochten ze zelfs tegen degradatie. Toen ben ik ook naar DWS en FC Amsterdam gaan kijken en in het jaar dat FC Amsterdam kampioen van Nederland werd, zijn we met een hele stoet bussen naar Enschede gegaan om daar bij te zijn."

Maar de liefde voor Ajax sleet niet door de bezoeken aan FC Amsterdam. Integendeel. Op 19 februari 1969 ging Bentvelzen mee naar Portugal waar de Amsterdamse ploeg een 3-1 achterstand moest ombuigen. ,, Er waren weinig Ajax-supporters. Niemand geloofde er nog in. Ik ging er heen, want de kaarten waren al besproken. Ajax had in die tijd een goed team. In Portugal speelde Cruijff een hele goede wedstrijd. Hij scoorde twee keer, Danielsson een keer. En in Parijs was het andersom."

In Parijs speelde Ajax de door de 3-1 winst in Lissabon noodzakelijk geworden beslissingswedstrijd. ,,Dat was fantastisch", glundert Bentvelzen bij de herinnering. ,,We gingen met meer dan 100 bussen naar Parijs. Tachtig procent van iedereen in dat stadion was Nederlands. Je kon nog voor 25 gulden heen en weer. Dat is nu wel veranderd!"

Een van de hoogtepunten was de trip naar de wereldbekerwedstrijd in Tokyo. Bentvelzen: ,,Het aparte was eigenlijk iets op werkgebied. Een jaar of vijftien voor die wedstrijd waren Japanners naar de banketbakkerij in de Scheldestraat gekomen. Ze maakten aantekeningen, schoten wat foto´s en toen we in Tokyo waren hebben we die zaken opgezocht. En in de etalage stonden exact de gebakjes en de koeken die wij in Amsterdam hadden. We zijn zes dagen gebleven en die wedstrijd, ja die was natuurlijk ook prachtig."


Want het reizen met Ajax kost natuurlijk een lieve duit. ,,Ik had een eigen banketbakkerij, Maison Bentvelzen in de Scheldestraat. Dus ik was eigen baas. Anders had het niet gekund. Je wilt ook nog eens bij je gezin zijn natuurlijk. En het gezin stond er helemaal achter dat ik mee ging. Ik heb geen bevallingen van mijn vrouw gemist. Mijn oudste zoon is in december 1968 geboren, de jongste in september 1970, net voor de grote successen. Toen ze ouder werden, zijn ze wel eens mee geweest naar Nottingham. Ze waren toen 10 en 12 jaar. Prachtig vonden ze het. Nu volgen ze Ajax ook nog. Ze weten dingen door internet eerder dan ik. ´Nou pa, weet je dat niet´, krijg ik te horen als ik niet op de hoogte ben van een blessure. Heeft de oudste dat allang weer op internet gezien."

De blessures van de jonge Ajacieden gaat hem aan hart. ,,Zo jammer. Wat die Van der Vaart allemaal kan met een bal… Hij is mijn favoriet in dit elftal en Chivu is ook een kanjer. Dit team is nog in opbouw en heeft veel nationaliteiten. Dat vind ik soms wel jammer, want het is zo mooi als af en toe iemand uit de eigen jeugd doorbreekt."

Voor Rosenborg houdt Bentvelzen het op een gelijkspel. ,,Dat hoop ik. Het zou mooi zijn. Tegen Inter ging het ook goed, maar was het zuur dat door een dekkingsfout werd verloren. Het is menselijk, maar het werd dodelijk afgestraft."