Menu
Bergdølmo en Grønkjaer hebben Ajax in het hart gesloten

Bergdølmo en Grønkjaer hebben Ajax in het hart gesloten

Het eerste wat André Bergdølmo doet als hij Nederlandse journalisten ontwaart, is een krachtige Hollandse vloek laten horen. Dat is hij in ieder geval niet verleerd sinds hij in 2003 Ajax verliet. De Noorse verdediger en Deense aanvaller Jesper Grønkjaer, nu teamgenoten bij FC Kopenhagen, zijn gelukkig bij hun huidige werkgever en kijken tegelijkertijd met veel plezier terug op hun tijd bij Ajax.

Voor de training van FC Kopenhagen in het Parken Stadion begint, maken beide oud-Ajacieden tijd om de aanwezige pers te woord te staan. André Bergdølmo wandelt het bloedhete voetbalveld op en begroet de oude bekenden uit Nederland. Leuk vindt hij het, dat zijn voormalige en huidige club aan elkaar gekoppeld zijn in de voorronde van de Champions League. ,,Ik heb de loting via de UEFA site op internet gevolgd. Ik zag al die namen voorbij komen, en wist dat Ajax over ging blijven.Van de ploeg waar ik in gespeeld heb, zijn er nog maar een paar over. Wesley Sneijder, John Heitinga, Maarten Stekelenburg en Zdenek Grygera, zijn volgens mij de enigen.´´

Weet hij iets af van de nieuwe spelers in de Ajax-selectie? ,,Wie is die Jaap Stam toch?", vraagt de Noor met een ondeugende lach op zijn gezicht. ,,Ik heb Ajax vorig jaar een aantal keer zien spelen, ook tegen Brøndby. Volgens mij speelt Ajax nog steeds op dezelfde manier als toen ik er was. Goed positiespel. Passen en trappen", haalt hij zijn Nederlands nog eens op. Bergdølmo heeft het naar zijn zin bij FC Kopenhagen. Na alle posities in de verdediging gespeeld te hebben, heeft hij nu een vaste plaats als linksback. ,,Dat bevalt me goed."

Voor Noorwegen komt de stoere verdediger niet meer uit. ,,Het werd me te druk, met het vele reizen en spelen. Na de kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië ben ik gestopt. Ik ben ook de jongste niet meer", zegt de 34-jarige. Wie als winnaar uit het tweeluik tussen Ajax en Kopenhagen komt, vindt Bergdølmo moeilijk te voorspellen. ,,Normaal gesproken is Ajax favoriet, maar wij zijn al in competitie. Ook hebben we geen langere vakantie gehad. We zijn goed voorbereid en het stadion zal morgenavond met meer dan 40.000 fans vol zijn. Onze coach heeft de wedstrijd van Ajax tegen Inter gezien en hij was zeer onder de indruk van Wesley Sneijder."

Jesper Grønkjaer bewaart net als Bergdølmo goede herinneringen aan zijn tijd bij Ajax. ,,Het was een fantastische periode, ook een heel goede leerschool. Ik heb er echt geleerd profvoetballer te worden; ook was het mijn eerste keer dat ik alleen woonde. Het was een goede gelegenheid om een nieuw land te leren kennen en ik had goede trainers. Ik volg Ajax nog steeds en de club zal altijd in mijn hart zitten. Het is een geweldige club die altijd goede spelers heeft voortgebracht."

Nadat Grønkjaer in 2001 bij Ajax was vertrokken, speelde hij in Engeland, Spanje en Duitsland. Nu is hij weer terug in zijn vaderland, waar hij in 1998 vertrok om bij Ajax te gaan spelen. ,,Het is wel grappig dat we uitgerekend Ajax hebben geloot", zegt de rappe aanvaller. ,,Ik denk dat wij doorgaan. We zijn in vorm, hebben ons goed voorbereid en weten alles van Ajax. Hopelijk staat onze verdediging goed in de twee wedstrijden. Want als Ajax niet teveel veranderd is, spelen ze nog steeds totaalvoetbal, vanuit een 4-3-3 systeem. Ajax is natuurlijk fantastisch al ze goed voetbal spelen.´´