Menu

Bergdølmo pas bij Ajax fullprof

Pas sinds kort is André Bergdølmo een echte fullprof; in Noorwegen werkte hij naast het topvoetbal jarenlang, ook in Trondheim nog.

'Naast het voetbal wilde ik iets te doen hebben,' zegt hij vastberaden, maar dat geldt bij Ajax kennelijk niet meer. Van oorsprong was zijn beroep blikkenslager, alleen de Noorse term wil hem te binnen schieten. Ook in Nederland is 'blikslager' een beroep, al denk je daarbij meer aan de achttiende eeuw.

'Ik installeerde ventilatiesystemen, legde leidingen aan. Ik werkte met soorten metaal, zoals koper. Dat heb ik drieënhalf jaar gedaan, en de combinatie met het voetbal was zwaar. Daarna zat ik vijftien maanden in het leger. Ik kreeg als voetballer een speciale behandeling; het was okee. Ik werkte als handyman, jullie noemen dat klusjesman, geloof ik? Na de dienstijd ben ik nog twee jaar klusjesman gebleven. Bij het onderzoeksinstituut van het leger.'

In Trondheim begon hij een winkel van de soort die je tegenwoordig veel ziet: computers, telefoons en andere men's toys. Nee, die zaak was niet echt een succes, geeft André Bergdølmo toe met een glimlach vol zelfspot. Geen succes. 'Maar ik wist tenminste hoe ik met klanten om moest gaan. Van hen moet je het hebben.

Ik ben nu een maand of drie in Nederland en wat me opvalt: hoe slecht je hier soms in winkels behandeld wordt. Je begrijpt het niet, je bent toch klant? In sommige winkels behandelen ze je met minachting. Het is al voorgekomen dat ik de spullen die ik wilde kopen, heb neergelegd en weg ben gelopen.'

Dit fragment van het interview met André Bergdølmo uit het nieuwe Ajax Magazine van december 2000. Het Magazine is vanaf maandag 13 november in de kiosken te verkrijgen (Prijs Fl 8,95).

Inhoudsopgave Ajax Magazine, december 2000