Menu

Bergdølmo: 'We winnen met 2-0 van PSV'

André Bergdølmo voegde vorige week tegen FC Groningen een nieuwe 'eerste keer' toe aan zijn leven. Voor het eerst droeg de Noor in leven als topvoetballer de aanvoerdersband vanwege de afwezigheid van de geschorste Cristian Chivu. Dat maakt hem trots. Nog trotser zal hij zich voelen als Ajax op 12 mei als landskampioen in de bekerfinale speelt. Dan moet woensdagavond wel PSV worden verslagen.

In tegenstelling tot de meeste van zijn ploegmakkers heeft 30-jarige Bergdølmo al vier keer eerder de kampioensvlag uitgehangen. Hij speelde immers bij het oppermachtige Rosenborg, waar een titel regelmatig voor kwam. ,,Voor de supporters van Ajax is het kampioenschap veel belangrijker dan voor die van Rosenborg", schat Bergdølmo in. ,,Daar was het na tien jaar kampioen te zijn geworden normaal. Bij Ajax moeten we de titel nu winnen. Dat is heel belangrijk."

Zo spannend als het nu in de competitie is, zo heeft de Noor het in eigen land nog niet meegemaakt. ,,Bij Rosenborg waren we meestal zo'n drie of vier wedstrijden voor het einde al kampioen. Alleen het laatste jaar scheelde het maar twee punten. Tijdens een wedstrijd moet je daar niet aan denken. Je moet alleen met voetbal bezig en niet met de cijfers."

Toch staat er veel op het spel. ,,Natuurlijk kunnen we als het erg tegen zit zelfs de directe Champions League plaats nog verspelen. Maar dat gebeurt niet. We worden kampioen en halen dus de Champions League. Ik heb nu zo'n dertig Champions-Leaguewedstrijden gespeeld en dat is het mooiste dat er is. Je speelt tegen de beste ploegen, er komen veel mensen kijken en het is overal op televisie."


Op televisie komt ook de halve finale van de beker woensdagavond. Bergdølmo zal de beelden van het duel tegen PSV dinsdagavond en woensdag overdag al diverse malen voor zich zien. ,,Ik denk elke minuut van de dag aan de situaties die zich voor zouden kunnen doen. Wat als Andy van der Meyde rechtsvoorin de bal verliest? Waar ga ik dan staan? Wat als Kezman naar links wegdraait, wat als...?"

En zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken en dat zal Bergdølmo - die overigens liever tegenover Vennegoor of Hesselink speelt dan tegenover Kezman - ook wel doen. Helemaal pijnvrij is hij overigens niet. ,,Ik kreeg in de wedstrijd tegen Vitesse een elleboog in mijn rib en daar heb ik behoorlijk last van gehad. Ook nog tegen Groningen en vooral de dag erna deed het veel pijn. Ik ben behandeld en nu gaat het wel. Ik ben beschikbaar voor morgen."

Hij zegt het alsof hij nog twijfelt aan een basisplaats. ,,De trainer maakt morgen pas de opstelling", aldus een glimlachende vice-aanvoerder die vorige woensdag promoveerde tot aanvoerder. ,,Dat was voor het eerst in mijn leven als topvoetballer. De laatste keer dat ik aanvoerder was, was ik nog klein. In die tijd deed ik alles in het veld, vrije trappen, scoren, verdedigen en was ik dus ook aanvoerder. Tegen Groningen voelde ik mij wel trots. Het was speciaal, maar ik gedroeg mij niet anders dan anders. Tijdens het spel vergat ik die band helemaal."

Hij had wel iets anders aan zijn hoofd dan de band om zijn arm, want de verdediging rammelde aan alle kanten. ,,Het was heel slecht", trekt Bergdølmo het boetekleed aan. ,,Het kwam ook omdat ik nu links in het centrum moest spelen in plaats van rechts. Daar had ik moeite mee. Yakubu stond op rechts. Ik heb in de rust niet gevraagd of we het om konden draaien, want dan had Yakubu het moeilijker gehad. Dat wilde ik hem niet aandoen. Maar ik sta liever rechts in het centrum."

En daar stond hij van de 28 competitieduels die hij tot nu toe speelde ook meestal. ,,Over het algemeen ben ik wel tevreden over het seizoen, al zaten er slechte wedstrijden bij, tegen AZ en Fortuna onder andere. Maar we staan bovenaan en hebben alles in eigen hand. Weer in eigen hand, omdat Feyenoord punten liet liggen. Ik had zondag de hele middag teletekst aan thuis om die wedstrijd te volgen. En ook PSV verloor bijna punten. Ik zie hen als grootste concurrent en niet Feyenoord, want Feyenoord heeft een moeilijker programma. Het mooiste zou zijn als de wedstrijd PSV-Feyenoord in een gelijkspel eindigt en anders moet Feyenoord maar winnen, maar PSV niet."


Beseft iedereen wel dat het kampioenschap voor het grijpen ligt? ,,Ja, iedereen weet het. Maar niet iedereen begrijpt hoe belangrijk het is voor de club en de supporters. Zelf denk ik dat NEC-uit de moeilijkste wedstrijd is, dus het zou mooi zijn als het voor die tijd beslist zou zijn. Ik hoop dat het in de thuiswedstrijd tegen Den Bosch gebeurd is."

Eerst is er nog het bekerduel, dat momenteel de hoogste prioriteit heeft. Hoe schat Bergdølmo de kansen in tegen PSV woensdagavond? ,,Ik denk dat we winnen. Zij zullen op dezelfde voet verder willen gaan met winnen in de Arena, maar ik denk dat wij op 12 mei in de bekerfinale staan. Ik houd het op 2-0 voor ons, twee doelpunten van Nikos Machlas."