Menu

Bergdølmo wil bij Ajax carrière afsluiten

,,Zeshonderd vragen?" André Bergdølmo kreeg het al benauwd bij de gedachte aan alle antwoorden die hij moest geven. Maar uiteraard had de redactie weer een selectie gemaakt uit de vele mailtjes die binnenkwamen. Via Rosenborg, Ajax, het shirtje van Steve McManaman en de onzin van bijgeloof naar de verwachting van Ajax en de mindere periode die hijzelf doormaakt. ,,Ik ben eigenlijk nog geen moment 100 procent fit geweest dit seizoen."

Wat zijn je verwachtingen voor dit seizoen met Ajax?
(Erik van der Haar, Zaandam)

,,We worden weer kampioen van Nederland. Zelfs Feyenoord vormt geen bedreiging voor ons. Wij hebben de beste ploeg. Ik denk dat we in de Champions League de tweede ronde halen."

Jij bent denk ik de speler waar je het minst over hoort in de selectie van Ajax omdat je sober en safe speelt zonder rare fratsen. Met welke manier van spelen denk jij dat Rosenborg het best te verslaan is?
(Willem, Den Haag)

,,Als wij normaal het 4-3-3 systeem gaan spelen, dan lukt het wel. Rosenborg speelt ook 4-3-3 of 4-5-1. Maar wij hebben op elke positie betere spelers. Rosenborg heeft de jonge speler Karadas, die is gevaarlijk. Ook Frode Johnsen is goed en we moeten ook letten op Harald Brattbakk. Ik denk dat we thuis wel winnen van Rosenborg, maar in Trondheim is dat moeilijk. Ze spelen altijd heel enthousiast. Er is geen team, dat daar ruim heeft gewonnen. Toen ik Champions League speelde met Rosenborg, hebben we geen enkele keer thuis verloren. O ja, een keer, maar toen zat ik op de tribune!"


Spreek je je oud-ploeggenoten van Rosenborg nog wel eens?
(Erwin van den Heuvel, Mijdrecht)

,,Ja, af en toe nog, maar ik heb daar niet echt een vriend overgehouden die elke dag of elke week bel. We treffen elkaar als we bij de nationale ploeg zijn."


Hoe kwam het dat jij opeens de pingels mocht gaan nemen? (je neemt ze overigens perfect)
(Vincent van Holt, Brielle)

,,Dat kwam omdat Chivu in de thuiswedstrijd tegen Roda JC, die eindigde in 1-1, een penalty miste. Daarna mocht ik het gaan doen van Co Adriaanse. In een wedstrijd mis ik nooit. Nou ja, bij Rosenborg heb ik er ook eens twee genomen, waarvan ik er een miste.

Beste André, jouw penalty’s zijn altijd feilloos, een heel fijn gevoel voor de nerveuze fan op de tribune! Op de een of andere manier is het voor Nederlanders een stuk moeilijker, wat doen 'wij Hollanders' verkeerd?
(Richard Turenhout, Sassenheim)

,,Jullie denken te veel na. Je moet gewoon niet denken, maar schieten. Eventueel met je ogen dicht."

Hoe voel jij je in Nederland?
(Guus Regelink, Harfsen)

,,Goed. Bij Ajax heb ik het goed naar mijn zin, ik heb een mooi huis, met de kinderen gaat het goed op school. Ik spreek zeer goed Nederlands en versta alles, haha."

Ik ben een keer in Trondheim geweest en vond het een erg mooie omgeving. Heb je niet af en toe heimwee naar die prachtige Noorse natuur?
Marc Jongeneel (Wassenaar)

,,Nee, dat valt wel mee. Ik mis de natuur niet. Wel mijn vrienden en familie."

Waarom ben jij op voetbal gegaan en waarom niet op een andere sport?
(Johan van der Dussen, Vinkeveen)

,,Mijn broer en zus voetbalden ook. Ik fietste altijd rond met een bal op mijn bagagedrager, wilde alleen voetballen. Elke dag. Ik heb ook wel andere sporten gedaan, zat zelfs twee jaar op ijshockey en haalde daar bijna een regionale selectie. Maar toen moest ik kiezen en koos voor voetbal. Dat vond ik toch leuker."

Hoe komt het dat het de laatste tijd niet zo goed gaat in het veld?
(Niels, Maarsen)

,,Ik weet het niet, heb er geen verklaring voor. Ik had aan het begin een beetje last van een hamstringblessure en na de eerste wedstrijd heb ik acht dagen zonder training gehad. Na Groningen had ik een interland en ook daarna liep ik weer een blessure op. Dus eigenlijk ben ik dit seizoen nog niet honderd procent fit geweest. Nu ben ik weer snipverkouden. Morgen ga ik daardoor niet mee naar Roosendaal."

Doe je nu iets extra's om weer terug in de basis te komen?
(Frank Balvers)

,,Ik probeer elke dag weer scherper te zijn. Maar nu lukt het niet zo goed, vanwege die verkoudheid."

Je speelde de laatste wedstrijden die je gespeeld heb niet echt goed, we weten echter allemaal dat je het wel kan. Kunnen de supporters jou op een manier helpen weer terug in je ouwe spelletje te komen, of ligt dit totaal aan jezelf en moet je er zelf boven op komen?
(Edwin Kipp, Den Haag)

,,Natuurlijk moet ik het zelf doen, maar het zal wel helpen als de supporters meer aanmoedigen, ook na een foutje. Dat moeten ze niet alleen bij mij doen, maar bij het hele team. Er kan wel iets meer gebeuren in het stadion. Er zitten toch genoeg mensen."

Je speelt in een internationaal team. Denk je dat Ajax meer Nederlandse spelers nodig heeft, waardoor de supporters trotser worden en waardoor Ajax spelers opleidt voor Oranje?
You're playing in an international team now, do you think we need more Dutch players to make us more proud and to develop players for Oranje?

(Johan van Staalduinen Amsterdam)

,,Misschien zijn de Nederlandse spelers niet goed genoeg. De besten vertrekken toch naar het buitenland en Ajax zelf heeft geen tijd om te wachten tot jonge spelers helemaal klaar zijn voor het eerste, want Ajax moet elk jaar presteren."

Hoe is het om van een club als Rosenborg (een redelijk grote club) om naar een club als Ajax (een hele grote club) te gaan. Het lijkt mij een grote eer om bij een club als Ajax te voetballen. Ik hoop dat Ajax ver komt in de Champions League en natuurlijk kampioen wordt. Veel succes!
(Robin, Enschede)

,,De overstap was voor mij niet zo heel groot, omdat we bij Rosenborg ook in een 4-3-3 systeem speelden. Ik denk dat het voor Hatem Trabelsi bijvoorbeeld veel moeilijk was om over te schakelen naar de speelwijze van Ajax. Natuurlijk was de startfase wel een beetje moeilijk toen we nog een huis moesten kopen en een school voor de kinderen moesten zoeken."

Hallo André, wat ben je nog van plan in je carrière? Wil je nog naar een grotere club dan Ajax, ga je nog terug naar Rosenborg of ben je van plan hem af te sluiten bij Ajax (over een nog een hoog aantal jaren hoop ik)?
(Lars Bongers, Volkel)

,,Ik hoop dat het bij Ajax is. Ajax is een grote club en ik heb het erg naar mijn zin. Er zijn leuk mensen hier. Ik wil nog een jaar of vier voetballen, maximaal tot mijn 35e jaar. Ik moet er niet aan denken dat ik doorga tot ik 40 ben. Op mijn 35e is het genoeg, dan kan het niet meer. Ik zie het niet zitten om in Noorwegen af te bouwen. Dit is de finale."

André waar speel jij het liefst toch centraal of toch links- of rechtsback, want je kan op alle posities spelen in de verdediging!
Tom Buijsman (Grootebroek)

,,Ik speel het liefst centraal in de verdediging. In de nationale ploeg moet ik links staan. Ik heb een keer gevraagd of ik daar ook centraal mocht spelen, maar het antwoord van de trainer was 'nee'.

Wat doe je met je geruilde shirts en wat is je mooiste shirt?
(Thomas Groot, Zwolle)

,,Ik geef ze aan familie, vrienden, de buurman of kinderen. Mijn debuutshirt heb ik zelf gehouden en ook die van grote Europese clubs heb ik nog. Ze zitten nu in een doos, maar straks als mijn nieuwe huis in Noorwegen klaar is, dan hang ik ze in een aparte kamer op. De mooiste die ik heb is die van Steve Mc Manaman van Real Madrid."

Wat vond jij van de wedstrijd tegen Olympique Lyon?
Eric-Jan van Ezakker, Halsteren)

,,Ik vond de eerste helft erg goed. Iedereen zat goed in de wedstrijd, maar in de tweede helft was het minder. We zakten veel te gemakkelijk terug. We konden geen druk zetten en gingen steeds verder naar achteren. Dat ik tien minuten voor moest invallen was erg moeilijk, maar het was toch wel oké."

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? Ben je bijgelovig?
(Marten Busstra, Emmen)

,,Ik begin de dag met een liter of vier water te drinken. Dan ook goed eten, zo'n 2,5 tot 3 uur voor de wedstrijd, veel koolhydraten. Toen ik een jaar of 20 was, had ik wel rituelen voor een wedstrijd, zoals eerst de linkerschoen aan trekken en vervolgens de rechterscheenbeschermer. Maar ik denk dat ik het een keer vergeten ben en toch goed speelde. Dan besef je pas wat voor een domme dingen die rituelen waren."


Met welk gevoel stap jij het veld op, tegen een grote tegenstander?
(Kees-Jan)

,,Met heel veel plezier. Wedstrijden tegen Kluivert of Batistuta zijn voor een verdediger toch de mooiste die er zijn. Je ben automatisch scherper tegen een tegenstander die heel goed is."

Beste André,
Ik vind dat je vorig seizoen zeer goed hebt gevoetbald, mede daardoor zijn we kampioen geworden. Mijn vraag aan jou is:
Waar vind je het mooier om kampioen te worden, in Noorwegen of hier in Amsterdam?

(Sebastiaan Brandwijk, Nieuw-Vennep)

,,In Amsterdam. Ik werd in 1997 voor het eerst kampioen met Rosenborg en ik was enorm blij. Maar iedereen, zowel de spelers als de fans, reageerde heel lauw. Voor hun was het al het zoveelste kampioenschap op rij. Misschien dat het dit jaar iets anders is, omdat het verschil met de nummer twee heel klein is, nu nog maar een punt. Hier is voetbal voor een supporter heel belangrijk. Zoals hier na de bekerfinale op het Leidseplein, dat kan in Noorwegen niet."

Wat vind jij er van dat Jari weer terug is op het oude nest?
(Peter van der Mark, Haarlem)

,,Ik kende Jari niet persoonlijk. Wel heb ik eens een interland tegen Finland gespeeld en scoorde Jari twee keer. Het is een heel goede voetballer en een goed mens. Hij is zo rustig aan de bal, dat hadden we hier bij Ajax echt nodig. Hij praat veel met de jonge spelers, is echt een voorbeeld voor ze. Maar voor mij ook, want zoals hij zich opstelt in het veld door veel te praten, ga ik bij mezelf ook te rade. Dat moet ik ook meer doen, denk ik dan. Dat geldt eigenlijk voor iedereen. We moeten elkaar veel meer coachen."

Irriteer je je als oude ervaren speler ook zo aan de nieuwe generatie verwende jeugdspelers?
(Johannes, Hardenberg)

,,Nee, helemaal niet. De tijd is veranderd. Er is veel meer geld en snellere auto's. Dat is nou eenmaal zo. Het hoort erbij."

Hei! Hovrdan ser du på mulighetene til avansement for Ajax og i kampene mot RBK? Ønsker deg lykke til! :)
(Kristin, Norge)

,,Etter 3 poeng mot Lyon har vi en god mulighet trot jeg. RBK kampen blir tøff men jeg tror vi går ar med seieren."

Voor wie de Noorse taal niet machtig is: Kristin wilde weten hoe hij de kansen zag van Ajax tegen Rosenborg en of Ajax de tweede ronde haalt van de Champions League. André antwoordde dat Ajax door de drie punten tegen Lyon een goede mogelijkheid heeft om door te gaan naar de volgende. In Trondheim zal het moeilijk worden, hier zal Ajax winnen.

Was getekend, André Bergdølmo.