Menu
Bergkamp blij met bekroning goal

Bergkamp blij met bekroning goal

Fans van Arsenal hebben het doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Newcastle United in maart 2002 uitgekozen als de mooiste Arsenal-treffer van de afgelopen tien jaar. Op de website van Arsenal won de huidige trainer van Ajax D2 met overmacht.

Bergkamp liet bij de verkiezing met 34 procent van de stemmen een andere illustere Arsenal-speler ver voor zich. Thierry Henry (doelpunt tegen Manchester United in 2000) eindigde als tweede met minder dan helft van het aantal stemmen dat Bergkamp kreeg (16 procent). Robin van Persie (tegen Charlton Athletic, 2006) werd nummer drie met 15 procent van de stemmen.

De trainer van Ajax D2 is verheugd met de waardering van de fans van Arsenal. Vanaf zijn vakantie-adres reageert hij: ,,Het is één van de mooiste goals die ik heb gemaakt. Mijn mooiste bij Arsenal vond ik een doelpunt tegen Leicester City, de derde van een hattrick. Daar zat alles in en die was tot in de perfectie uitgevoerd. Qua vorm; lange bal van achteruit, perfecte aanname, man uitspelen en scoren, leek deze erg op de goal op het WK in 1998 tegen Argentinië. Dát vond ik de allermooiste die ik ooit heb gemaakt.”

De door de supporters bekroonde goal tegen Newcastle omschrijft Bergkamp als ‘een heel mooie samenloop’. ,,Ik besloot op het laatste moment dat er maar één manier was en dat was de bal langs de ene kant en ik – terwijl ik me omdraaide - langs de andere kant van de verdediger. Er kwam ook kracht bij kijken omdat ik mijn man nog aan de kant moest zetten. De goals zoals tegen Leicester en Argentinië zijn trainbaar en puur op techniek en inzicht gemaakt. Dat was mijn kracht, dus daar kwam mijn talent erg mooi tot uiting. Bij zulke goals weet je al wat langer van tevoren wat je gaat doen.”

Deze collage hangt op het trainingscomplex van Arsenal. Deze collage hangt op het trainingscomplex van Arsenal.

Het besef dat hij in 2002 een unieke treffer maakte kwam niet direct op het moment zelf, zo vertelt hij nu. ,,Ik merkte na de goal tegen Newcastle eigenlijk pas later dat het iets bijzonders was. Voor mij en voor mijn ploeggenoten was het vooral belangrijk dat we in de titelstrijd de moeilijke uitwedstrijd tegen Newcastle zouden winnen. Dit was de 0-1, dus erg belangrijk. De spelers reageerden ook niet alsof er iets bijzonders was gebeurd. Maar omdat ik die avond en de dagen er na misschien wel 50 tot 60 keer de vraag kreeg van journalisten of het zo bedoeld was, ben ik de goal maar eens terug gaan kijken”, zegt Bergkamp. Hij vervolgt: ,,Ja, het was bewust. Maar toen ik het terugzag begreep ik wel waarom die vraag bij de mensen op kwam. Er zit natuurlijk ook een factor geluk bij zo’n bal. Eervol dat de fans deze nu als mooiste hebben gekozen. Meestal stemmen mensen dan op meer recente goals of momenten van spelers die nog actief zijn. Ik ben ruim drie jaar gestopt en dan is zoiets toch wel bijzonder.”

Op het vrij nieuwe trainingscomplex ‘London Colney’ hangt een grote fotolijst met een collage van een tiental foto’s die de actie en de goal samenvatten. ,,Die heb ik ook gekregen. Onze clubfotograaf bleek een behoorlijk aantal foto’s van die goal te hebben genomen, met steeds een fractie van een seconde ertussen. Het is eervol dat het daar hangt. Ik weet niet of de fotolijst er nog hangt, maar toen ik er speelde hing de lijst inderdaad bij binnenkomst bij de receptie.”

Foto's: Arsenal.com
Tekst: Ajax.nl