Menu
Bergkamp en Grim krijgen CBV-diploma

Bergkamp en Grim krijgen CBV-diploma

De deelnemers aan de cursus Coach Betaald Voetbal 2008/2009 ontvangen woensdagavond hun diploma bij de KNVB in Zeist. Onder de 21 geslaagden bevinden zich twee trainers van Ajax: Dennis Bergkamp en Fred Grim. Beide oefenmeesters doorliepen de cursus met succes.

In de transformatie van speler naar trainer maakten Grim en Bergkamp afgelopen seizoen een belangrijke stap. Hun praktijkervaring als speler en beginnend trainer werd tijdens de cursus Coach Betaald Voetbal op vele manieren verder ontwikkeld. ,,Met dit diploma kun je in principe alle clubs in de wereld trainen. Dat zegt dus wel iets over de waarde van het papiertje”, zegt Fred Grim. Samen met coach Pieter Huistra heeft trainer Grim dit seizoen Jong Ajax onder zijn hoede.

Dennis Bergkamp, collega-trainer van Grim op de Toekomst, traint samen met Heini Otto de D2-pupillen van Ajax. Ook hij doorliep de opleiding tot Coach Betaald Voetbal met succes. Hij maakte gebruik van de laatste mogelijkheid voor ex-topspelers om direct te worden toegelaten tot de cursus, die hij net als Grim einde vorig seizoen afrondde. ,,Toch is de functie van hoofdcoach voor mij nog ver weg”, bekent Bergkamp. ,,Als het er al ooit van zal komen.”

De illustere nummer 10 van Ajax, Internazionale en Arsenal liep vorig seizoen stage bij Ajax. Een leuke en leerzame periode, zo omschrijft hij de tijd die hij in het kielzog van de club doorbracht. ,,Ik heb alles van dichtbij kunnen zien en veel gelegenheid gekregen om alles rustig te observeren. Ik lette op totaal andere dingen dan toen ik hier vroeger als speler zat. Wat me vooral is bijgebleven zijn de interessante discussies over voetbalinhoudelijke onderwerpen die ik met de trainers van Ajax heb gehad. Het waren altijd discussie met een bepaald doel.”

Bergkamp traint samen met Heini Otto de D2-pupillen van Ajax. Bergkamp traint samen met Heini Otto de D2-pupillen van Ajax.

Tijdens de cursus zat Bergkamp, die in de competitie fier aan kop gaat met ‘zijn’ D2, in de groep bij Michel Vonk (AZ), Ab Plugboer (FC Volendam) en Ajax-collega Grim. Het viertal bracht tijdens hun stageperiode onder meer een studiereis naar Londen waar ze een bezoek aan Arsenal brachten. Grim: ,,Daar hebben we Wenger van dichtbij aan het werk kunnen gezien. Heel interessant en leerzaam allemaal. Het was ook mooi dat Bergkamp ons daar veel kon vertellen over de manier waarop ze bij Arsenal werken. Ik heb er veel opgestoken over de manier van coachen en het begeleiden van spelers. Dat kan op heel veel verschillende manieren, zo blijkt.”

Trainer Grim heeft tijdens zijn voetbalcarrière veel opgestoken van zijn voormalig trainer Louis van Gaal. ,,Hij stelde enorm hoge eisen aan iedereen. Tijdens trainingen en wedstrijden hamerde hij op volledige concentratie en het uitvoeren van je taken. Ook het nakomen van afspraken, zowel binnen als buiten het veld, speelde een belangrijke rol. Alles draaide om het teambelang. Dat vond hij enorm belangrijk. Want dat was dé manier om ook echt iets als team te bereiken.”

Met het hoogste trainersdiploma op zak vertellen Grim en Bergkamp wat voor type trainer ze zichzelf vinden. Bergkamp: ,,Ik ben een ‘persoonlijke trainer’. Ik werk graag één-op-één met speler. Daarmee probeer ik persoonlijk wat uit een speler te halen.” Grim omschrijft zichzelf als een vooruitstrevende oefenmeester. ,,Ik sta open voor allerlei ontwikkelingen in het hedendaagse voetbal. Dat vind ik belangrijk. Al die ontwikkelingen volg ik op voet, ook uit nieuwsgierigheid. Van daaruit probeer je alles op een eigen manier te interpreteren. Dat geeft je als trainer uiteindelijk een eigen gezicht en een bepaalde visie op het voetbal.”

Grim wil zich als trainer verder doorontwikkelen de komende tijd. Bergkamp is vooral bezig om uit te vinden of het trainerschap hem bevalt. ,,Ik maak kleine stapjes om op die manier te kijken of ik het trainersvak leuk vindt. Daar ben ik nu mee bezig. Ik heb geen idee wat er uiteindelijk gaat gebeuren. De toekomst zal het uitwijzen.”

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Trainer Grim in actie tijdens Jong Ajax - Jong FC Groningen. Trainer Grim in actie tijdens Jong Ajax - Jong FC Groningen.