Menu
Bergkamp en Jonk tekenen contract

Bergkamp en Jonk tekenen contract

Dennis Bergkamp en Wim Jonk hebben vrijdagmiddag allebei een contract voor onbepaalde tijd bij Ajax getekend. Daarmee werd formeel beklonken, wat enige tijd geleden reeds mondeling overeen werd gekomen. Samen met hoofdtrainer Frank de Boer vormen Bergkamp (42) en Jonk (45) het technisch hart van Ajax. In een interview met Ajax.nl blikken ze terug op de afgelopen periode en kijken ze vooruit naar de toekomst.

Zijn jullie opgelucht dat jullie contracten eindelijk rond zijn?

Bergkamp: ,,Ik moet eerlijk toegeven dat mijn eigen contract geen prioriteit was. Het was voor Wim en mij vooral belangrijk dat we een goede trainersstaf zouden hebben bij de start van dit seizoen. En dan met name op het gebied van individuele begeleiding van jeugdspelers. Daar zijn we vanaf 1 juni, op het moment dat we groen licht kregen van de directie, als eerste mee aan de slag gegaan. Onze contracten hebben even wat tijd gekost, maar dat komt ook doordat het nieuwe functies binnen Ajax zijn. Dat vergde wat extra tijd en papierwerk.”

Jonk: ,,Gelukkig is het inmiddels allemaal geregeld en kunnen we verder. Het is prettig dat alles nu ook officieel op papier staat.”

De afgelopen maanden is er in de media veel rumoer rondom jullie, Ajax en Johan Cruijff geweest. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Bergkamp: ,,Het belangrijkste is dat al het rumoer van buitenaf geen negatieve invloed heeft op de mensen met wie je samenwerkt. Natuurlijk gebeuren er ook wel eens vervelende dingen, maar dat heeft te maken met beslissingen die je moet nemen. De gedachte blijft echter altijd dat we met iets positiefs bezig zijn. Ik ben vanaf mijn twaalfde aan deze club verbonden, ik weet dus niet anders dan dat alles bij Ajax onder een vergrootglas ligt. Wij zijn daar echter heel rustig onder gebleven. En dat is denk ik noodzakelijk als je de regie wilt houden.”

Hoe ziet jullie onderlinge taakverdeling eruit?

Jonk: ,,Ik houd me vooral bezig met de bovenbouw, die bestaat uit de teams van Jong Ajax, A1, A2 en B1. Ik richt me dus vooral op de spelers die eraan komen. Daarnaast blijf ik zelf ook individuele trainingen geven, zoals ik bij Ajax al deed. Samen met Dennis en Frank de Boer zijn we bij Ajax verantwoordelijk voor de resultaten op korte en lange termijn. Met z’n drieën vormen we het technisch hart van Ajax en bewaken we de hele lijn.”

Bergkamp: ,,Het assisteren van Frank de Boer bij het eerste elftal is mijn hoofdtaak. Daarnaast heb ik vanuit mijn functie een link met de jeugdopleiding. Vanuit mijn rol moet ik ervoor zorgen dat de Ajax-filosofie - met veel kansen voor de jeugd, aanvallend voetbal en een herkenbaar spelsysteem - gewaarborgd blijft. Met Frank aan het roer is dat natuurlijk in uitstekende handen, maar voor de continuïteit is het belangrijk dat iemand binnen Ajax zich daarmee bezig houdt. Zelf heb ik vanaf de D1 bij Ajax gespeeld en vervolgens twintig jaar aan de top. Vanuit die ervaring en mijn liefde voor de club sta ik voor die zaak.”

Dennis Bergkamp en Wim Jonk vormen samen met Frank de Boer het technisch hart van Ajax. Dennis Bergkamp en Wim Jonk vormen samen met Frank de Boer het technisch hart van Ajax.

De Boer is met het eerste elftal vooral met de korte termijn bezig. Jonk richt zich met de jeugd op de lange termijn. Is Bergkamp vanuit zijn dubbele rol als het ware een soort verbindingsman?

Bergkamp: ,,Zo kan je het wel zien, al zitten er natuurlijk ook nog veel lijntjes tussen. Vergeet niet hoeveel goede trainers en andere belangrijke mensen hier allemaal werken. Die hebben stuk voor stuk verstand van voetbal én van Ajax. Die kennis en ervaring willen we gebruiken om iets goeds neer te zetten. Het individu staat daarbij voorop.”

Jonk: ,,Een tijd geleden heb ik al eens aangegeven dat de jeugdopleiding van Ajax de laatste jaren een 7 en soms een 6 is. Dat is helemaal niet slecht, maar we willen weer naar die 9 toe. Net als vroeger. De ondergrens moet een 7 zijn. Alleen dan kun je je onderscheiden. Die gedachte moeten de spelers vanaf de jongste jeugd meekrijgen.”

Wat is daarbij de rol van Ajax-commissaris Johan Cruijff?

Jonk: ,,Cruijff belt heel veel. Hij is heel betrokken bij het hele proces. En gelukkig is hij hier de afgelopen periode ook regelmatig geweest. Het geeft iedereen altijd een extra boost als hij hier is omdat hij dan met de trainers zelf spreekt. Zulke momenten zijn alleen maar van toegevoegde waarde.”

Bergkamp: ,,Cruijff werkt het liefst vanuit een adviserende rol. En daarbij wil hij het liefst over voetbal praten. Daarbij richt hij zich met name op de jeugdopleiding. Daar heeft hij heel veel ideeën over. Zo willen we bijvoorbeeld gaan werken met ‘skillboxen’. Daarmee kunnen we spelers mentaal en technisch beoordelen op wat ze wel en niet kunnen. Vervolgens kunnen we dan per individuele speler een plan maken hoe we dat kunnen verbeteren en onderhouden. Van daaruit kan hij zich dan binnen zijn eigen team verder ontwikkelen. Op lange termijn moet zich dat dan vertalen naar het eerste elftal.”

Wat gaat er de komende periode gebeuren?

Bergkamp: ,,De afgelopen maanden had de organisatiestructuur prioriteit, maar langzaamaan gaan we nu steeds meer naar het voetbal toe. We gaan nu echt over de inhoud praten. Wij maken veel mee op de werkvloer, terwijl Cruijff het globale plaatje ziet. Die combinatie werkt voor ons allemaal heel prettig. Het is ongekend hoeveel verstand hij van voetbal en de zaken eromheen heeft. Alles wat wij doen heeft hij al meegemaakt. Ze zeggen wel eens dat Cruijff drie stappen vooruit denkt; inmiddels heb ik dat zelf kunnen ervaren. Nu merk je dat het echt zo is. Vanuit zijn ervaring, kennis en gogme weet hij heel veel van de materie. Daar kunnen we de komende jaren allemaal ons voordeel mee doen.”

Jonk: ,,Dat verklaart ook waarom Dennis en ik voor onbepaalde tijd hebben getekend. We willen de komende jaren echt iets gaan neerzetten. Bovendien geven we hiermee ook een goed signaal af. Onze verbondenheid met de club geeft vertrouwen en rust naar de toekomst.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst