Menu
Bergsma wil 'Europese droom' verwezenlijken

Bergsma wil 'Europese droom' verwezenlijken

Ajax A1 wisselt na de winterstop wisselvallige momenten af met goede wedstrijden. Waar de mannen van trainer Frank Peereboom afgelopen weekend nog onderuit gingen in Eindhoven, werden de leeftijdsgenoten van FC Sevilla enkele dagen eerder simpel opzij gezet. Vaste waarde dit seizoen in de verdediging is Léon Bergsma, die samen met Matthijs de Ligt het centrale verdedigingsduo vormt. ,,Ik speel tot dusver een heel goed seizoen."

Na afloop van Ajax A1 - Sevilla toonde Bergsma zich tevreden met het resultaat, al baalde hij van het misverstand waaruit het tegendoelpunt viel: ,,We begonnen uitstekend en hebben veel kansen gecreëerd. We maakten alleen te weinig goals waardoor je weet dat 'ie aan de andere kant valt. De bal kwam tussen Matthijs en mij terecht, ik kon 'm niet goed wegwerken omdat de bal via de rug van Matthijs ging. Dat was balen. De tweede helft werd meer een strijd, al vind ik het altijd belangrijk dat we gewoon blijven voetballen.''

Niet verslappen
Het spelen van Europees voetbal brengt dan ook extra facetten met zich mee: ,,Je merkt aan alles dat dit anders is. De tegenstanders zijn beter, er is een ander type spel en het is maar één wedstrijd waarin je er moet staan. Je kan niet verslappen. Het is heerlijk om het veld op te komen met dat deuntje, dan heb je al het gevoel dat dit UEFA Champions League is. Ik had het volste vertrouwen erin dat we dit gingen redden."

Zeker de inbreng van zijn inmiddels ervaren teamgenoten Donny van de Beek en Vaclav Cerny is in dit soort wedstrijden belangrijk: ,,Ze brengen heel veel ervaring met zich mee. Het zijn fantastische spelers, dat zie je aan alles. Rust aan de bal, en in de duels. Mooi om daar nog mee samen te spelen.
"

Bergsma over de Youth League: ,,De droom die ons vorig jaar door AS Roma is afgepakt, willen we dit jaar verwezenlijken."
Bergsma over de Youth League: ,,De droom die ons vorig jaar door AS Roma is afgepakt, willen we dit jaar verwezenlijken."

Voor Bergsma betekende de eerste editie tegen PSV voor de winterstop zijn grote doorbraak: ,,Ik begon dit seizoen bij de A2 en ben tegen PSV in het team gekomen omdat Matthijs naar het Nederlands elftal ging. Ik speelde toen een heel goede wedstrijd en ben er eigenlijk niet meer uitgegaan. Sinds zijn terugkomst vorm ik samen met hem het centrale verdedigingskoppel en speel ik tot dusver eigenlijk een heel goed seizoen."

Linietraining
De net 19 jaar geworden rechtspoot is één van de oudere spelers in de A1-selectie en weet goed waar zijn sterke en zwakke punten liggen: ,,Mijn sterke punten liggen vooral aan de bal, vooruit denken en de middenvelders inspelen. Daarnaast ben ik kopsterk in de luchtduels. Verbeterpunten zijn vooral verdedigend, één-tegen-één en het draaien en keren. Van trainer Winston Bogarde krijg ik 'linietraining'. Tijdens die sessies trainen we voornamelijk op die twee aspecten."

Met Ajax A1 gaat Bergsma voor de titel. Toch zijn er dingen die Ajax volgens Bergsma van de titel kunnen houden: ,,In de thuiswedstrijd tegen Vitesse op de Toekomst waren we bijvoorbeeld af en toe iets te lichtzinnig. We lieten redelijk spel zien, maar speelden in een iets te laag tempo. Uiteindelijk werden een paar slappe momenten door Vitesse afgestraft. Dat moet er echt uit."

Droom verwezenlijken
De ambities voor de rest van dit seizoen zijn duidelijk: ,,Ik focus me dit seizoen eerst op de A1. Met elke minuut die ik eventueel in Jong Ajax speel ben ik al blij. Ik hoop er natuurlijk wel op nu Kenny Tete en Jairo Riedewald geblesseerd zijn en er eventueel Jong Ajax-spelers doorschuiven naar het eerste elftal. Het is een hoger niveau waar andere dingen worden gevraagd, ik hoop dat ik me ook op dat niveau mag etaleren. Maar tot die tijd richt ik me op het kampioenschap en de Youth League. Vooral de Youth League wil ik dit jaar gaan pakken. De droom die ons vorig jaar door AS Roma is afgepakt, willen we dit jaar verwezenlijken."


Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees