Menu
Bericht uit Kaapstad: 300 voor Evans

Bericht uit Kaapstad: 300 voor Evans

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In aflevering 3 aandacht voor Brett Evans, die onlangs zijn driehonderdste wedstrijd voor Ajax Cape Town speelde.

In het Zuid-Afrikaanse voetbal zijn spelers met driehonderd optredens voor een club achter hun naam een zeldzaamheid. Maar Ajax Cape Town heeft in Brett Evans een speler met zo'n prachtige staat van dienst.

Evans werd in 1982 in Johannesburg geboren en toen zijn ouders verhuisden naar Maritzburg ging hij spelen bij de plaatselijk club. Toen hij twaalf was ging hij naar de 'School of Excellence' in Johannesburg. Toen de Zuid-Afrikaan daar af kwam, haalde Seven Stars, een van de clubs waaruit Ajax Cape Town in 1999 ontstond, hem direct naar Kaapstad. Evans ging er nooit meer weg.

Op zijn zestiende debuteerde hij in de eredivisie van het Zuid-Afrikaanse voetbal, de PSL-League als linkervleugelaanvaller. Maar voor de Rothmans Cupfinale in 2000 werd hem gevraagd of hij linksback wilde spelen. En zoals ze zeggen: de rest is geschiedenis. Ajax versloeg Pirates met 4-1 en Evans heeft nooit meer elders gestaan dan links in de verdediging.

Brett Evans speelde onlangs zijn 300ste duel voor Ajax Cape Town. Brett Evans speelde onlangs zijn 300ste duel voor Ajax Cape Town.

Behalve van grote waarde voor Ajax Cape Town, is Evans ook een van de weinige voetballers in eigen land die alle nationale teams doorliep. Zo maakte hij ook deel uit van het team dat speelde tijdens de 2008 Africa Cup.

De verdediger was dit jaar lang geblesseerd; keerde eind februari terug in de selectie van trainer Foppe de Haan die hem een optreden in de luwte gunde. De Haan behield Hans Vonk als aanvoerder. Op 2 maart 2011 in Johannesburg was het eindelijk zover. Evans speelde zijn 300ste duel voor Ajax Cape Town. Helaas voor hem verloren de Urban Warriors die wedstrijd, die zeer belangrijk was in de titelstrijd. Maar het duel erop, toen hij in eigen stad werd gehuldigd, wonnen de mannen van De Haan wel. Komende woensdag staat dé topper op het programma tegen Orlando Pirates, de club van oud-Ajacied Ruud Krol. Ajax Cape Town speelde afgelopen zaterdag een slechte generale door met 2-1 te verliezen in het bekerduel met Free State Stars.

Ajax Cape Town prijst zijn trouwe speler in een officieel persbericht. Vrij vertaald schreef de club: 'Het succes van Ajax Cape Town is te danken aan spelers zoals hij. Het is in deze dagen bijna niet mogelijk om een speler te vinden die zichzelf zo verbindt aan zijn club. Kampioensteams zijn gebouwd rond spelers zoals hij. Zijn jarenlange succes is hem niet naar het hoofd gestegen en hij heeft zich al terdege voorbereid op een leven na het voetbal via investeringen in het zakenleven. Hij is een rolmodel voor jonge en huidige voetbalprofs."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town