Menu
Bericht uit Kaapstad: Ajax aan kop

Bericht uit Kaapstad: Ajax aan kop

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In aflevering 2 aandacht voor de het fraaie weekeinde dat Ajax Cape Town beleefde, waarin het aan de leiding kwam in de Premier Soccer League.

Zelf speelden de jonge talenten van trainer Foppe de Haan vrijdagavond al hun wedstrijd tegen Free State Stars in de wetenschap dat ze bij winst voor twee dagen de koploper zouden zijn. De Haan zag zijn mannen winnen, met 1-0. ,,Free State Stars komt uit de provincie Vrijstaat, dat je wellicht kent uit de geschiedenisboekjes. Het is een zeer fanatieke ploeg en het was voor ons een moeilijke wedstrijd. De tegenstander speelt vooral lange ballen en ziet wel hoe het verder gaat. Echt Engels. De meeste clubs in deze competitie speelden zo, maar nu zie je dat steeds meer teams op de Europese manier gaan voetballen. We moesten hard werken en we maakten een mooie goal door de Zimbabwaan Billiat. Daarna hebben we kansen gehad, maar we maakten het niet af. Dat is echt een tekortkoming van ons team. Daar blijven we op trainen. Het gaat er om dat er op het laatste moment van de aanval goede beslissingen worden genomen."

De Haan, die sinds 2009 bij Ajax Cape Town trainer is, is blij met zijn jonge ploeg. ,,De spelers zijn goed aanspreekbaar. Ze trainen fantastisch. Met zoveel jonge jongens heb je minder te maken met spelers die al gesettled zijn; deze groep is heel leergierig. Je ziet ook dat er meer voetbal in zit dan vorig seizoen. Ze laten zien dat ze goed kunnen ballen. Nu moeten ze stabiel blijven. De mentaliteit van de groep heeft me in positieve zin verrast."

Vonk blijft ook na de terugkeer van Evans aanvoerder van Ajax Cape Town. Foto: Ajax Cape Town. Vonk blijft ook na de terugkeer van Evans aanvoerder van Ajax Cape Town. Foto: Ajax Cape Town.

Door de zege op Free State Stars stond Ajax Cape Town aan kop van de ranglijst, met een punt voorsprong op Orlando Pirates, de ploeg van oud-Ajacied Ruud Krol. Pirates speelde tegen de nummer drie, Kaizer Chiefs en die strijd eindigde in 1-1. Daardoor gaan Ajax Cape Town en Orlando Pirates samen aan kop, maar is het doelsaldo van de formatie van Ruud Krol beter. ,,Of die 1-1 van Pirates tegen Chiefs voor ons een mooie uitslag is, weten pas aan het einde van het seizoen. Pirates heeft veertien keer niet verloren, maar wij hebben van de laatste serie de meeste wedstrijden gewonnen. Ik schat in dat je voor het kampioenschap 62 tot 64 punten nodig hebt. We hebben er nu 46, met nog acht duels te gaan. Dan moeten er nog 16 punten bij. Wat wij, behalve de punten, nodig hebben om kampioen te worden? Wij moeten niet tegen blessures of schorsingen aanlopen. Wij zijn een kwetsbare ploeg, want we hebben maar 21 veldspelers en 2 keepers, het absolute minimum."

Wel kon De Haan vrijdagavond weer beschikken over Brett Evans, die tot zijn blessure de aanvoerder was. Hans Vonk nam in die tijd die band over. ,,Hans blijft ook de aanvoerder", onthult de trainer. ,,Brett is een Zuid-Afrikaanse jongen, gevoelig voor druk. Hans is heel rustig en dat is belangrijk."

Hoe ziet de trainer van Ajax Cape Town de eigen kansen op de titel? ,,Het gaat tussen deze drie ploegen, dus 33 procent. We krijgen zowel Pirates nog, in een thuisduel, als Chiefs in een uitwedstrijd." Vorig seizoen eindigde de Urban Warriors als zevende.

Tekst: Ajax.nl
Bovenste foto: Pro Shots