Menu
Bericht uit Kaapstad: Droomstage

Bericht uit Kaapstad: Droomstage

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In aflevering 4: Daphne van der Wereld, stagiaire fysiotherapie.

De links met Nederland zijn bij Ajax Cape Town zeer divers. Van de trainersstaf tot hoofd opleiding, tot stagiairs. Op het sportcomplex van de club, Ikamva, Zuid-Afrikaans voor Toekomst, hoef je normaliter niet zo ver te zoeken om een Nederlander te treffen. Ook stagiairs uit Nederland kunnen regelmatig hun kennis in praktijk brengen bij de Zuid-Afrikaanse zusterclub van Ajax. Zo ook Daphne van der Wereld, een 21-jarige fysiotherapeute in opleiding.

De afgelopen drie maanden was de Noord-Hollandse studente actief bij Ajax Cape Town en genoot met volle teugen van haar periode. ,,Ik heb heel veel mogen doen. Dat had ik op voorhand niet verwacht. Ze vertrouwden mij helemaal. Ik werd voor vol aangezien. Ik voelde me echt deel van de Ajax-familie. Van mezelf uit neem ik veel initiatief en dat zijn ze niet zo gewend, maar dat werd enorm gewaardeerd. Door mijn enthousiasme en initiatief was het medisch team erg tevreden over mijn werkzaamheden. Daardoor ben ik ook als fysiotherapeute gevraagd om mee te gaan met het jeugdteam onder 17, dat volgende maand in Nederland onder andere aan de AEGON Future Cup zal deelnemen."

Daphne van der Wereld werkt aan het herstel van Thulani Serero. Daphne van der Wereld werkt aan het herstel van Thulani Serero.

De jeugd stond voor Van der Wereld 's middags op het programma, in de ochtenduren was de selectie van Ajax Cape Town steevast aan haar handen toevertrouwd. Tijdens haar verblijf in Kaapstad heeft ze onder andere het hele traject dat de zwaar geblesseerde Nazeer Allie moest afwerken van zeer nabij gevolgd. ,,Dat was zeer interessant," aldus de ambitieuze stagiaire. ,,Je werkt onder tijdsdruk en hebt een doel om iemand op tijd helemaal fit te maken. Het voelt dan zo goed als een speler zijn eerste wedstrijd weer kan spelen. Ook afgelopen donderdag hadden we een wedstrijd van de Ajax-selectie tegen trialisten (spelers die gedurende een trainingsperiode in de kijker kunnen spelen, red.). Dat was een harde wedstrijd. Je beleeft de wedstrijd als fysiotherapeut heel anders dan een doorsnee toeschouwer. Het zijn wel spelers die je hebt verzorgd en als het er dan zo hard aan toe gaat, hoop je maar dat ze niet opnieuw geblesseerd raken.”

Van der Wereld spreekt met passie. De wereld van Ajax Cape Town was drie maanden haar wereld. De spanning die de hele club nu voelt, nu Ajax Cape Town koploper is en het kampioenschap van Zuid-Afrika in eigen hand heeft, voelde zij ook. ,,Bij de wedstrijd Ajax - Orlando Pirates, die Ajax met 3-0 won, was het een gekkenhuis in het Newlands-stadion. Foppe zei ‘nu begint de competitie pas echt’. Zelf mocht Van der Wereld pal achter de bank van Ajax Cape Town de wedstrijd volgen. Ze had een soort ereplaats achter trainer Foppe de Haan. ,,We speelden een heel goede wedstrijd, als een echt kampioensteam’’. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan. Nu heeft iedereen een week vrij gehad en 6 april spelen ze pas de volgende wedstrijd. Iedereen hoopt dat het nu gebeurt.”

De jonge fysiotherapeute in wording heeft ook nog wel wat van de omgeving meegekregen. Zo ging ze met Foppe de Haan naar een township, de sloppenwijken rond Kaapstad, om spullen die ze bij haar club ZAP uit Breezand en van de mensen uit haar omgeving had verzameld af te geven. ,,We zijn daar zo goed ontvangen. Ik vond het heel bijzonder om mee te maken en het geeft een goed gevoel om iets te doen voor de mensen in de township. Alleen kwam het halve township op ons af, waardoor we al snel niets meer hadden om weg te geven. Dat was wel jammer.”

Binnenkort keert Van der Wereld terug naar Nederland, waar ze als hoofdfysiotherapeute aan de jongens van Ajax Cape Town onder 17 is verbonden. Dat team doet mee aan de gerenommeerde AEGON Future Cup.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: eigen foto's Daphne van der Wereld