Menu
Bericht uit Kaapstad: Prijs is Vonk's doel

Bericht uit Kaapstad: Prijs is Vonk's doel

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze eerste aflevering aandacht voor Hans Vonk, die met zijn team de tweede plaats bezet in de Premier Soccer League.

De links tussen Ajax Cape Town en Ajax Amsterdam zijn divers. Zo is Maarten Stekelenburg, jarenlang jeugdtrainer op de Toekomst, sinds anderhalf jaar hoofd jeugdopleiding. Tot begin dit jaar was Hennie Spijkerman technisch hoofdverandwoordelijke, maar ook op het veld zelf is er een link. De doelman van Ajax Cape Town is immers Hans Vonk. De inmiddels al 41-jarige doelman stond twee periodes onder contract in Amsterdam. Na een eerste Amsterdamse contractperiode van 2004 tot 2006, werd Vonk in oktober 2008 aan de Ajax-selectie toegevoegd wegens blessures van Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar. In de winterstop, toen Stekelenburg weer fit was, vertrok Vonk naar sc Heerenveen en in 2009 ging hij - wederom - naar Ajax Cape Town om te proberen een plaats in de WK-selectie van Zuid-Afrika te bemachtigen. Tussen 2006 en 2008 stond Vonk ook al onder contract bij Ajax Cape Town.

Hij zou in 2010 terugkeren naar Nederland, maar de thuiskomst moest (minstens) een jaartje wachten, want trainer Foppe de Haan wilde Vonk er maar al te graag bijhouden. ,,Ik heb het enorm naar mijn zin, maar nu ben ik waarschijnlijk wel bezig aan mijn laatste jaar'', aldus Vonk. ,,Maar ik wil me er niet op vastpinnen, want ik ben nog hartstikke fit en eigenlijk zou het zonde zijn om nu al te stoppen. Of ik doorga of niet hangt er ook een beetje vanaf wie volgend jaar trainer is, want Foppe keert waarschijnlijk terug naar Nederland. Het liefst wil ik afscheid nemen met een prijs, het kampioenschap of de beker."

Vonk en zijn team zijn nog volop in de race om er een succesvol seizoen te maken. Met nog tien wedstrijden te gaan, bedraagt de achterstand op de koploper in de Premier Soccer League slechts vier punten. ,,Het wordt heel interessant", zegt de doelman. ,,We hebben een goede kans op een hoge klassering. Nu staan we tweede en al is het nog een beetje vroeg om er al over te beginnen; het kampioenschap is wel het doel. We hebben geen brede selectie, wel een jonge en talentvolle. Het klopt dit seizoen allemaal. Foppe heeft de goede stijl van voetballen aangeleerd. De meeste ploegen spelen de bal snel naar voren en rennen er dan in hoge vaart achteraan. Het is een enorm hoog tempo, maar er wordt weinig met het verstand gevoetbald.''

Hans Vonk als aanvoerder in actie. Hans Vonk als aanvoerder in actie.

Ajax Cape Town onderscheidt zich volgens Vonk met de manier van voetballen. Vonk: ,,Wij zijn één van de best - zo niet dé best - voetballende ploeg. Wij spelen vanuit het middenveld. Maar dat we zo'n voetballende ploeg zijn, is ook een beetje ons probleem. We hebben het nog wel eens moeilijk tegen fysiek sterke ploegen. Meestal gaat het ons de tweede helft dan wel iets makkelijker af, omdat de tegenstander het hoge tempo niet kan volhouden. Ik denk dat deze competitie wel met de Eredivisie te vergelijken is. Pirates, Sundowns, Kaizer Chiefs en wij kunnen zo in de middenmoot meedraaien. Ik zie zelfs aanvallen die van hoger niveau zijn dan ik in de Eredivisie - waarvan ik helaas slechts samenvatting zie - heb gezien. Dat gaat zo snel en de spelers zijn technisch zo vaardig..."

De doelman draagt momenteel ook nog de aanvoerdersband aangezien de eigenlijke captain, Brett Evans, al een poosje geblesseerd is. ,,Zo'n band maakt mij niet zo veel uit. Mijn rol verandert er ook niet door, ik coach altijd al veel in het veld. Als Evans weer terug is, en dat is binnen een paar weken, zal ik de band waarschijnlijk wel weer moeten afstaan. Niet dat ik dat erg vind hoor."

Afgelopen vrijdag droeg hij hem nog. Ajax Cape Town speelde tegen Santos en won, na lang met tien man te hebben gestaan, alsnog met 4-3. Spektakel alom en dat gebeurt bij Ajax Cape Town wel vaker dit seizoen. Mooie affiches zijn derhalve de double headers , wat een gekkenhuis opleverde in het stadion. Stadgenoot Vasco da Gama speelt in de vroege avond, waarna een wedstrijd volgt van Ajax. ,,Normaal zitten er ussen de acht - en twaalfduizend man in het stadion. Dat is niet gek, maar tijdens die double headers zaten er veertigduizend man. Heel erg leuk en dat is ook waar we naartoe willen."

Ajax Cape Town had woensdag een mooie stap richting de koploper kunnen zetten, maar het onderlinge duel is verplaatst naar maart. ,,Dat kwam ons niet heel slecht uit, want we hebben de afgelopen weken veel doordeweeks gespeeld", aldus Vonk. ,,Nu spelen we deze maand nog vier keer, twee keer uit en twee keer thuis, maar ze zijn alle vier in Kaapstad. Dat is wel zo lekker. Zaterdag treffen we stadgenoot Vasco da Gama, dat spreekt niet zo heel erg aan, want dat team draait voor het eerste seizoen mee."

Ajax Cape Town richt de blik naar boven en hoopt dit seizoen met een prijs te kunnen afsluiten.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town