Menu
Bericht uit Kaapstad: Pruijn ziet omslag

Bericht uit Kaapstad: Pruijn ziet omslag

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In aflevering 5: Jan Pruijn, al sinds het begin van de samenwerking in verschillende periodes werkzaam bij Ajax Cape Town; sinds januari 2011 als assistent van Foppe de Haan.

We spreken Jan Pruijn als Ajax Cape Town net is teruggekeerd van de enerverende uitwedstrijd bij Mamelodi Sundowns. De Zuid-Afrikaanse Ajacieden speelden 4-4 na een 1-4 voorsprong. ,,Het is een understatement dat je dat niet meer mag weggeven, maar het is inherent aan het gemis aan ervaring in dit jonge team. Hopelijk leren ze er van. We maakten wel heel mooie doelpunten en ik hoorde dat de neutrale toeschouwer van het begin tot het einde heeft genoten.”

Pruijn keerde in januari weer terug op het veld in Kaapstad toen Hennie Spijkerman naar Amsterdam vertrok om daar als assistent van Frank de Boer aan de slag te gaan. Het was de derde keer dat Pruijn bij Ajax Cape Town in dienst trad. Bij de start van de samenwerking tussen Ajax en Ajax Cape Town in 1999 was hij drie jaar lang manager internationale jeugdopleiding en reisde hij regelmatig naar de drie filialen van Ajax: Cape Town, Ghana en België. ,,In grote lijnen kwam mijn werk er op neer dat ik moest proberen het opleidingsmodel van de Toekomst in Kaapstad en Ghana binnen de lokale mogelijkheden neer te zetten. Het stond in de kinderschoenen en het grootste probleem was om de coaches naar een hoger plan te krijgen. De wil om beter te worden ontbrak veelal.”

Na die tijd bleef Pruijn op andere vlakken in de voetballerij actief tot Cape Town-directeur George Comitis hem vroeg als Head of Technical . ,,Op dat moment was het hoofd jeugdopleiding een local en Comitis wilde, omdat hij een stap terug deed, iemand die zicht hield op de technische aspecten van de opleiding en het eerste team. Ik had de Nederlandse visie en feeling met de Zuid-Afrikaanse mentaliteit en was daarom voor hem de juiste man om dat te gaan doen. Ik had toen wel aandacht voor het eerste team maar het was geen dagelijks werk. Een jaar later veranderde dat toen er een andere coach kwam en ik de Nederlandse visie als zijn assistent overbracht. Toen hij opstapte, werd ik voor de laatste vier duels hoofdtrainer. Dat beviel mij goed, op de bekerfinale na die we met 6-0 verloren. Ik wist van de hoed en de rand en behaalde een goed resultaat. Ik kan niet ontkennen dat het hoofdtrainerschap nog steeds wel een ambitie van mij is. Er is niets mooiers dan op het veld staan.”

Van augustus 2010 tot januari 2011 was Pruijn weer voor een tijd buiten Ajax Cape Town aan het werk. Toen hij werd gepolst voor de functie die vrij kwam na het vertrek van Spijkerman aarzelde hij niet. ,,Het was de meest ideale stap om terug te gaan. Bij Cape Town kennen ze mij, ik ken de club. Het is mooi dat ik onderdeel uitmaak van het laatste seizoen van Foppe de Haan als professioneel trainer. Hij was ruim twintig jaar terug de meest uitdagende docent die ik had bij de opleiding voor coach betaald voetbal en nu leer ik nog steeds van hem. Dit is de slagroom op de taart, vaktechnisch en persoonlijk. Het is trouwens nu voor het eerst in zijn loopbaan dat hij op het hoogste niveau bovenaan heeft gestaan. Ik zei hem na de wedstrijd tegen Sundowns dat het waarschijnlijk ook nog nooit was voorgekomen dat hij een 1-4 voorsprong had verspeeld. Dat kon hij beamen…”

Dat Ajax Cape Town zo’n goed seizoen doormaakt, verbaast Pruijn positief. ,,Ik wist wel dat het voetbaltechnisch goed zat, maar hoe het mentaal is weet je niet. Dat we bij de eerste vier zouden kunnen eindigen wist ik wel. De jongens hebben een flinke omslag gemaakt. Voorheen dachten ze alleen tijdens trainingen en wedstrijden aan voetbal. Nu leven en denken ze de hele dag als prof. Wat dat betreft zat Foppe als een bok op de haverkist. Het talent Thulani Serero is het allerbeste voorbeeld. Hij heeft dit seizoen echt geleerd goed te luisteren en te leren. Dat de spelers zich een andere mentaliteit hebben aangewend als team en als individu valt op. Er wordt gericht nagedacht over wat het leven als prof inhoudt. Nu denken voetballers in heel Zuid-Afrika dat ze bij Ajax Cape Town als speler beter kunnen worden én dat ze als team succes kunnen hebben. “
Aan een voorspelling durft de assistent-trainer zich ook te wagen. ,,Als we de laatste wedstrijden zo dominant kunnen zijn als we vaak hebben laten zien, dan zullen we op doelsaldo de titel winnen. Als we die wedstrijd tegen Sundowns wél hadden gewonnen, denk ik dat we niet te achterhalen waren geweest…”

Tekst:Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town