Menu
Bericht uit Kaapstad: Stage ACT-toppers

Bericht uit Kaapstad: Stage ACT-toppers

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In deze rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In aflevering 6: De Amsterdamse stage van Thulani Serero en Clayton Daniels onder (en door) de ogen van assistent-trainer Hennie Spijkerman.

Hennie Spijkerman was een half jaar lang de rechterhand van trainer Foppe de Haan bij Ajax Cape Town toen Frank de Boer hem terug naar Amsterdam haalde. Bij Cape Town had hij beide Zuid-Afrikanen die afgelopen week stage liepen in Amsterdam al meegemaakt. De twee zijn in Kaapstad de beste spelers van titelkandidaat Ajax. Van die twee is Thulani Serero, ook mede gezien het feit dat hij vijf jaar jonger is dan Clayton Daniels het grootste talent.

,,Toen ik daar begon dacht ik ‘nou, is dat echt zo’n talent?’”, herinnert Spijkerman zich. ,,Maar nadat hij terugkeerde van een stage hier in Amsterdam ging kennelijk de knop om bij die jongen. Hij kwam heel anders terug, had een enorme drive . Deze jongens hadden ook het geluk dat Ajax Cape Town U-17 hier al is en met hen hebben ze een aantal activiteiten ondernemen. Voor U-17 was dat natuurlijk ook mooi, want Serero is de grote ster van hun club. Dus het mes sneed aan twee kanten. ”

Serero en Daniels stretchen na de training. Serero en Daniels stretchen na de training.

Spijkerman is van mening dat het vooral zin heeft om jongens vanaf negentien jaar in Amsterdam te laten aanschuiven. ,,In Kaapstad moet het accent vooral op de opleiding tot achttien jaar liggen. Je moet ze niet te vroeg overhevelen naar Amsterdam. Anders haal je ze helemaal uit hun leefomstandigheden. De sociale omstandigheden zijn daar helemaal anders. Daarom is het goed dat die jongens van Onder 17 hier nu een hele week zijn om te laten zien hoe het er hier aan toe gaat. De verschillen zijn zó groot. Een zestienjarige moet je niet in de grote stad neerzetten. Ze moeten een groot cultuurverschil overwinnen. Dingen die hier vanzelfsprekend zijn, zijn dat daar niet. Thulani woonde bijvoorbeeld vijf jaar geleden nog in een township. De overschakeling naar Kaapstad was al groot en die van Kaapstad naar Amsterdam ook weer. Daar is voor ons als begeleiding een grote taak om ze sneller aan te laten passen. Ik was zelf maar een half jaar in Zuid-Afrika, maar ik moest ook weer aan alles heel erg wennen. Het tempo van het leven ligt daar veel lager.”

Die aanpassingen gelden in veel mindere mate voor de trainingen. ,,Het verschil in een training bij Cape Town of bij Ajax Amsterdam is niet zo groot omdat Foppe er al anderhalf jaar zit en hij van de Hollandse school is. Het verschil ligt vooral in de individuele kwaliteiten. Die zijn hier groter dan in Kaapstad. Thulani is daar de beste en kan daar in een lager tempo handelen. Hier moet hij alles in een hoger tempo doen.”

Zal ook de rest van de selectie van Cape Town baat hebben bij deze stage van Serero en Daniëls? ,,Dat weet ik niet”, is Spijkerman eerlijk. ,,De spelers daar zijn toch meer gefocust op hun eigen presteren, dan om de ervaringen over te brengen. Maar feit is dat dit wel is waar de samenwerking om gaat.”

Maar wie weet geeft de stage van de twee belangrijkste spelers van Ajax Cape Town de club het extra zetje om de drie laatste duels van de League winnend af te sluiten en de titel te vergaren.

Tekst en foto’s: Ajax.nl