Menu
Bernabéu klapt handen stuk voor jarige Johan Cruijff

Bernabéu klapt handen stuk voor jarige Johan Cruijff

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 25 april 1973, de dag waarop het Ajax van Johan Cruijff zich in Estadio Santiago Bernabéu ‘nog nooit zo makkelijk plaatste voor de Europa Cup-finale’.

Woensdag 25 april 1973

Is Johan Cruijff gezien, uitgerekend op zijn verjaardag? Het rommelt bij Ajax waar een deel van het bestuur en een deel van de spelersgroep de Amsterdamse wereldvedette te overheersend vindt, en wantrouwt. Cruijff ontbrak in München, in de kwartfinale van de Europa Cup tegen Bayern, wegens een kniekwetsuur waaraan her en der werd getwijfeld. Cruijff zou zijn vertrek naar het buitenland aan het forceren zijn. En het zo succesvolle Ajax zou op instorten staan. Werkelijk?

Wedstrijdaffiche
Op 25 april 1973 verschijnt Johan Cruijff, die (pas) 26 is geworden, aan de aftrap in het Estadio Santiago Bernabéu, het ontzagwekkende paleis van Real Madrid. De voormalige grootvorst van het Europese voetbal is voornemens de orde in het toernooi der landskampioenen te herstellen. Het vermetele en parmantige Ajax zal in de return van de halve finale hardhandig de les worden gelezen. Op het wedstrijdaffiche is met een stierengevecht-tafereel al een voorschot genomen op de eliminatie van de Europa Cup-houder in het Bernabéu. Real is de toreador die de stier Ajax trotseert en aan zijn degen rijgt.

Dik 100.000 Madrilenen brullen en krijsen Ajax tegemoet en op de tribune van de kolossale arena zitten de geschorste Piet Keizer en de met een hopeloze knie tobbende aanwinst Jan Mulder samen te huiveren. Hypernerveus zijn ze, zo zullen ze naderhand bekennen, omdat ze tussen al dat vijandige supportersvolk niks voor Ajax kunnen betekenen. ‘Een nare ervaring’, aldus Keizer. En Mulder: ‘Bij elke corner van Real voelde ik mijn knieën trillen. En dat kwam niet van de kou.’

Maar de Madrileense hoekschoppen worden door de ijzersterke Ajax-defensie met Heinz Stuy als betrouwbare sluitpost simpel onschadelijk gemaakt. De fanatieke Real-aanhang wordt stiller en stiller en het eindigt in Madrid met een klaterend applaus voor de stoïcijnse en superieure tegenstander, voor Cruijff vooral.

Cruijff dirigeert en inspireert
Johan is op zijn best op de avond waarop Ajax na een mindere beurt in de eerste halve finalewedstrijd een krappe 2-1-voorsprong verdedigt. De aanvoerder dirigeert en inspireert en hij blinkt uit samen met de gebroeders Mühren, van wie Arnold Piet Keizer vervangt en Gerrie niet alleen zal scoren, maar ook nog op zijn gemak een balletje hoog zal houden. Na de probleemloze 1-0-overwinning zijn de Ajacieden eensgezind van mening dat zij nog nooit zo makkelijk de finale hebben gehaald.

En Cruijff? Die pakt met Ajax zijn derde Europa Cup, raakt de aanvoerdersband kwijt aan Keizer en vertrekt naar het buitenland waarop het grote Ajax dan toch ineenschrompelt. In Madrid zien ze Johan tien maanden later terug, als de aanvalsleider van een gretig Barcelona dat hij naar een legendarische 5-0-zege voert. En weer klapt het Bernabéu zich de handen stuk voor die vermetele en parmantige Cruijff.

Jaap Visser, Kick uitgevers

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.]

Fotobijschrift: Johan Cruijff en Real-aanvoerder Ignacio Zoco - in een door flitslicht oplichtend maagdelijk wit tenue - wisselen de wedstrijdvanen uit. In het midden de Belgische scheidsrechter Vital Loraux.

Foto: Erfgoed Ajax