Menu
Beste remedie is goed resultaat tegen AZ

Beste remedie is goed resultaat tegen AZ

Na de Duitse dreun moet Ajax zich oprichten en zich preparen voor de wedstrijd tegen AZ in Alkmaar, aanstaande zondag om 12.30 uur. Een wedstrijd die nog altijd een bijzonder tintje heeft doordat diverse spelers en in het bijzonder de trainer van AZ een Ajax-verleden hebben. Vorig seizoen speelden Ajax en AZ twee zeer spannende duels. Zijn beide clubs na het midweekse Europese avontuur daartoe nogmaals in staat?

AZ is in tegenstelling tot Ajax in een jubelstemming. De Alkmaarders overleefden de eerste ronde van de UEFA Cup door twee keer te winnen van PAOK Saloniki. Afgelopen donderdag verdedigde het team van Co Adriaanse de in Griekenland verworven 3-2 voorsprong met verve door ook thuis te winnen. Het werd 2-1.

Bij Ajax is er geen sprake van enige euforie en het duel tegen AZ wordt als een sleutelwedstrijd gezien. Als ook in Alkmaar wordt verloren, zal het met het moreel slecht gesteld zijn. Maar de Ajacieden willen het zo ver natuurlijk nooit laten komen. ,,We moeten een goede prestatie neerzetten bij AZ", riepen Ronald Koeman, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder woensdagmiddag al in koor.

,,De beste remedie tegen deze nederlaag is een goed resultaat", sprak Koeman vrijdagmiddag. In Alkmaar zal hij waarschijnlijk zijn doelman Maarten Stekelenburg moeten missen en John O'Brien zal maandag met Jong Ajax zijn eerste volledige wedstrijd spelen sinds zijn blessure. Misschien dat ook Hatem Trabelsi zich daar bij aansluit. Nourdin Boukhari is een twijfelgeval voor zondag. Hij raakte tijdens de vrijdagtraining geblesseerd aan de enkel.

Koeman weigert te spreken over een cruciaal duel tegen AZ. ,,Zolang er niet bewust wordt verloren, verzaken de spelers niet. Tegen AZ moeten we opstaan. Donderdagavond waren Ruud Krol en Tonny Bruins Slot bij de wedstrijd van AZ tegen PAOK. En wij spelen zondag pas tegen AZ. Er is dus tijd genoeg voor een goede voorbereiding. Of het duel tegen Bayern München consequenties heeft voor enkele spelers, zullen we zondag zien. Feit was wel je vandaag niet aan de hesjes kon aflezen wie voor een basisplaats in aanmerking komen. Dat was bewust. Laat ze er maar voor vechten. Ik heb een grote groep fitte voetballers." Dus keuze genoeg voor Koeman.

Trainer Co Adriaanse liet deze week al doorschemeren dat het duel tegen PAOK een graadje belangrijker was dan dat tegen Ajax. De grieperige oefenmeester moet zondag nog wel Juha Reini missen. Kenneth Perez, afwezig tegen PAOK, sprak voor dat Europese treffen de hoop uit dat rust in dat duel zou betekenen dat hij er zondag wel bij kan zijn. De Deen verlengde vrijdag zijn contract bij AZ met twee jaar.

Uitslagen laatste tien Alkmaarse ontmoetingen:

1985-1986 AZ-Ajax 1-2
1986-1987 AZ-Ajax 1-6
1987-1988 AZ-Ajax 1-2
1996-1997 AZ-Ajax 1-1
1998-1999 AZ-Ajax 1-1
1999-2000 AZ-Ajax 1-2
2000-2001 AZ-Ajax 3-2
2001-2002 AZ-Ajax 0-0
2002-2003 AZ-Ajax 1-3
2003-2004 AZ-Ajax 1-1