Menu
'Beste van de rest'

'Beste van de rest'

De ochtendkranten hadden daags na de ruime overwinning op APOEL complimenten voor de manier waarop Ajax de tegenstander uiteindelijk stukspeelde. Toch was er ook oog voor iets anders. Ondanks de goede wedstrijd heeft Ajax zich wederom niet weten te plaatsen voor de volgende ronde in de Champions League. 'Goede afsluiting, maar kater blijft', kopt het Algemeen Dagblad dan ook treffend.

Ook het duel zelf had volgens het AD twee gezichten, in de vorm van een moeizame eerste helft en een veel betere tweede helft. ,,Ricardo Kishna stond gisteravond symbool voor dat jeugdige, naïeve. De Boer had hem verkozen boven de weer fitte Anwar El Ghazi, maar de aanvaller wekte vooral in de eerste helft zowel ergernis als bewondering. Kishna wisselde slordig balverlies en flegmatieke aannames af met soepele passeerbewegingen en strakke voorzetten.”

De Volkskrant keek ook verder dan de wedstrijd alleen, en met het besluiten van de poulefase concludeerde de krant dat het wederom niet is gelukt om te overwinteren. 'Zege maskeert schamel jaar niet' is de kop van het artikel. ,,Programmavulling, dat was Ajax in een volledig door Barcelona en Paris Saint-Germain gedomineerde poule. De armzalige eerste 45 minuten van woensdag pasten wat dat betreft feilloos in de vanuit Amsterdams perspectief bezien kleurloze campagne.”

Waar het glas bij het AD en de Volkskrant vooral halfleeg was, keek Trouw iets positiever tegen de zaken aan. Ajax deed zijn plicht: ,,Gedisciplineerd en slagvaardig voldeed de kampioen van Nederland gisteravond uiteindelijk ruimschoots aan het enige wat in zijn Champions Leaguecampagne redelijkerwijs kon worden gevraagd. Ver in de schaduw van de onbereikbare grootmachten Paris Saint-Germain en Barcelona sloeg Ajax een al rijkelijk vroeg beslissend gat met de reële concurrent APOEL Nicosia.”

Niet alleen de concrete derde plek in de poule stemde de krant redelijk tevreden, ook het wedstrijdbeeld gaf reden tot optimisme. ,,Trainer De Boer had tamelijk content kunnen toezien hoe zijn jonge ploeg alleszins redelijk aan de vereisten voor een duel als dat van gisteren had voldaan. (…) Al vroeg in de tweede helft had Ajax zich op doortastende wijze uit de voeten kunnen maken. De laatste Cypriotische opzetten werden opnieuw koel opgevangen en in kort tijdsbestek werden aan de overzijde twee rake klappen uitgedeeld. Eerst weer door Schöne en Milik, van wie opnieuw de eerste doel trof (2-0), en even later door Klaassen.”

'Beste van de rest', kopt De Telegraaf, daarmee implicerend dat Barcelona en Paris Saint-Germain ‘gewoon’ een maatje te groot waren. De krant laakte de spelopvatting van de Cyprioten, die toch echt een overwinning nodig hadden om te overwinteren: ,,Hoewel de Cyprioten een overwinning nodig hadden om een Europees treetje lager door te bekeren, lieten ze in de beginfasezien niet voor de schoonheidsprijs naar Amsterdam te zijn gekomen. Ongetwijfeld in de wetenschap dat Nederlandse teams altijd de morele verplichting voelen om aan te vallen en niet eens op één punt kunnen spelen, groef het elftal van Giorgos Donis zich schaamteloos in. Hopend op dat ene kansje om genadeloos toe te slaan.”

Nadat de ban was gebroken met de openingstreffer van Schöne speelde de kampioen van Nederland vrijuit. ,,Ajax speelde de laatste veertig minuten als bevrijd, tikte de Cyprioten scheel en bekroonde het goede spel ook met de 4-0", vervolgt de verslaggever van De Telegraaf zijn verhaal. ,,De supporters kregen zodoende alsnog het doelpuntenfestijn waar ze vooraf op rekenden, maar waar het lang niet naar uit zag. PSG en Barcelona kwamen thuis tegen APOEL niet verder dan 1-0, hetgeen de Ajax-zege nog eens extra glans gaf.”

Tekst en foto: Ajax.nl