Menu
Beter Ajax krijgt Juventus niet klein

Beter Ajax krijgt Juventus niet klein

Nadat Ajax in 1974 Juventus voor het laatst een nederlaag toediende, hoopte heel Amsterdam en omstreken dat het in de zestiende finale van de UEFA Europa League wel zou lukken. Ajax was ook goed op weg, maar de kopkracht van Amauri bleek echter te sterk voor de jonge ploeg van Martin Jol die de voorsprong verkregen door Sulejmani niet kon vasthouden, 1-2.

In een entourage die een Champions League-wedstrijd waardig was en twee teams die historisch gezien het succesvolste zijn in hun land, barstten de 51.676 toeschouwers in de volledig uitverkochte ArenA van verwachting. De beide eeuwlingen, Ajax is van 1900 en Juventus werd drie jaar eerder opgericht, troffen elkaar door de jaren heen vaak op het Europese podium. De mooiste affiches dateerden van 1973 en 1996, de finale van de Europa Cup 1 en UEFA Champions League. De eerste Cup won Ajax, de tweede Juventus.

Het Juventus van 2010 acteerde voor het eerst op het Europese platform onder trainer Alberto Zaccheroni. Hij wil het 'oude Juventus' terugbrengen. Qua leeftijd lukt hem dat aardig, qua prestaties nog niet. Zijn basisformatie telde slechts een speler jonger dan 24 jaar, Paolo De Ceglie. Bij Ajax waren er slechts drie óuder van 23 jaar: Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw en Oleguer. Hun ervaring zou dit team nodig hebben, maar het jeugdig elan kon misschien voor een verrassing zorgen.

Ajax begon dapper en met passie aan het duel. Al na een kwartier bij de eerste grote kans, had dat succes. Miralem Sulejmani, vervanger van de met buikgriep kampende Marko Pantelic, bekroonde een zeer lange rush met een zeer gedecideerde schuiver in de verre hoek van Buffon - volgens Jol 'de beste keeper van de wereld' - 1-0. Het was een volledig terechte voorsprong, want Ajax was veel beter dan Juventus. ,,Voor ons was het een kwestie van overleven", sprak Juventus-trainer Zaccheroni na afloop. ,,En we hebben daarin ook geleden."

Toch hield de voorsprong van Ajax slechts een kwartier stand. Toen kopte Amauri hard raak, 1-1. Daarna golfde het spel heen en weer en had Suarez een strafschop kunnen krijgen toen hij - weliswaar licht - aan zijn shirt werd getrokken. Het leverde de aanvoerder - in tegenstelling tot iets eerder Sulejmani - geen gele kaart op. Die zou hem immers de return kosten.

Sulejmani is blij met de openingstreffer. Sulejmani is blij met de openingstreffer.

Na rust, toen oud-Ajacied Zdenek Grygera bij Juventus voor Zebina was ingevallen, speelde Ajax van de fanatiekste supporters af. In de 58ste minuut kwam Juventus dan ook op voorsprong. Net als bij de gelijkmaker kwam de voorzet vanaf links van aanvoerder Del Piero en won Amauri het kopduel van Vertonghen, 1-2. Na een uur kreeg Suarez alsnog een gele kaart en moet Jol dus voor de uitwedstrijd in Turijn weer een andere voorhoede opstellen. Dus moest Suarez zijn waarde in het restant van de wedstrijd des te meer laten gelden. Hij werkte als een paard, gaf in de 66ste minuut een afgemeten voorzet op Siem de Jong, die de grote kans - nadat hij twee minuten eerder van grote afstand net naast had geschoten, niet kon verzilveren.

Met nog iets meer dan een kwartier op de klok, bracht Jol nog meer jeugdig elán in. Waar Zaccheroni zijn elftal nog even ouder maakte door Salihamidzic (33) in te brengen, daar koos de Ajax-trainer voor Christian Eriksen. De net achttienjarige Deen met de fluwelen voet mocht proberen een wig te slaan in de hechte defensie van Juventus. Dat lukte in de 79ste minuut bijna toen De Jong - weer hij - met een daverende knal de lat raakte. Salihamidzic deed in de extra tijd van zich spreken toen hij direct rood kreeg vanwege een te hoog geheven been tegen De Jong.

Jol gooide voor de laatste tien minuten wél een dertiger binnen de lijnen, Dennis Rommedahl. Met de snelheid van een jonge hinde probeerde Jol zo alsnog de gelijkmaker op het bord te krijgen. De laatste troef van Ajax was tot groot vermaak van het publiek, Hyun Jun Suk. Hij was direct bij binnenkomst dicht bij het doel te vinden, maar maakte daar hard kennis met de Italiaanse verdediging. De Koreaan ging neer. En met hem heel Ajax. Ook na 35 jaar lukte het niet om de Oude Dame uit Turijn op de knieën te krijgen. Terwijl de Amsterdammers het eigenlijk wel verdiend hadden. ,,Jammer dat we op deze manier een thuiswedstrijd verliezen", vond Jol. ,,We waren het eerste half uur goed. We pakten de bal goed af en zetten goed druk. Tot twee keer toe anticipeerden wij verkeerd bij een actie Del Piero en Amauri. Ze zijn vijf, zes keer bij Maarten geweest. Dan kan je concluderen dat ze heel zakelijk waren. Ik hoop dat ze thuis net zo spelen als vanavond. Dan maken we nog kans. Maar ik denk dat ze nog zakelijker zullen spelen en dan moeten wij uit een ander vaatje tappen. Wij deden deze wedstrijd wat we moesten doen en dat je dan toch verliest, is heel sneu."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
Sulejmani schuift de bal langs Zebina en daarna door de benen van Buffon. Ajax leidt met 1-0. Sulejmani schuift de bal langs Zebina en daarna door de benen van Buffon. Ajax leidt met 1-0.
Enoh maakt een goede sliding en houdt Sissoko van de bal. Enoh maakt een goede sliding en houdt Sissoko van de bal.
Van der Wiel werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Van der Wiel werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

 

Luis Suarez wordt vastgehouden. Luis Suarez wordt vastgehouden.
Amauri brengt Juventus op gelijke hoogte (1-1) via een kopbal. Amauri brengt Juventus op gelijke hoogte (1-1) via een kopbal.
Suarez schuift de bal tussen de benen van Zebina. Suarez schuift de bal tussen de benen van Zebina.

 

Een kopduel tussen De Zeeuw en Del Piero. Een kopduel tussen De Zeeuw en Del Piero.
Een grote kans voor Siem de Jong. Hij schiet op de paal. Een grote kans voor Siem de Jong. Hij schiet op de paal.
Doelman Buffon komt zijn doel uit en maakt een redding. Doelman Buffon komt zijn doel uit en maakt een redding.

Een kopduel in de lucht. Een kopduel in de lucht.
De wedstrijd is afgelopen. Ajax verliest met 2-1 van Juventus. De wedstrijd is afgelopen. Ajax verliest met 2-1 van Juventus.
Oud-Ajacied Grygera (achter) neemt afscheid van het publiek. Bij zijn invalbeurt kreeg hij een luid applaus van de Ajacieden. Oud-Ajacied Grygera (achter) neemt afscheid van het publiek. Bij zijn invalbeurt kreeg hij een luid applaus van de Ajacieden.