Menu
Betere eerste seizoenshelft dan vorig jaar

Betere eerste seizoenshelft dan vorig jaar

Ajax begint zondag aan de returnwedstrijden van de competitie. Als we een vergelijking maken tussen de eerste zeventien duels van dit seizoen en die van vorig seizoen heeft Ajax acht punten meer behaald en staat de ploeg een plaats hoger in de Eredivisie.

Vroeger was het zo dat een competitie echt in twee delen werd gehakt. Meestal gewoon zeventien wedstrijden voor de winterstop (of er moest een achterstand zijn opgelopen door afgelastingen), en zeventien duels erna. Maar met het afschaffen van een échte lange winterstop door het programma tussen kerst en nieuwjaar en de play-offs is daarin verandering gekomen.

De acht 'winstpunten' meer die Ajax heeft ten opzichte van vorig seizoen, komen voort uit de eerste zeventien duels die de club op rij afwerkte. Kijken we naar de wedstrijden tegen dezelfde tegenstanders op dezelfde locatie (uit of thuis) dan zijn de huidige Ajacieden ook beter dan vorig jaar. Nu hebben ze vijf punten meer behaald.

Vorig seizoen had Ajax na zeventien duels dertig punten. Negen keer werd er gewonnen, drie keer gelijk gespeeld en in vijf wedstrijden bleef de Amsterdamse ploeg met lege handen achter.

De statistieken van dit seizoen zien er wat dat betreft met 38 punten florissanter uit. De volle buit haalde Ajax uit twaalf duels. Ten opzichte van de resultaten vorig jaar tegen die tegenstanders was er nu wel succes tegen NEC, SC Heerenveen, Feyenoord, FC Utrecht en ADO Den Haag. Minder goed ging het in de thuisduels tegen PSV (1-0 verlies tegenover 0-0 vorig jaar), FC Twente (1-1 om 2-0), Sparta (0-3 om 2-1), AZ (2-2 om 2-1). De duels tegen Roda JC gingen in beide seizoenen verloren. Van de nieuwkomer Excelsior werd afgelopen weekeinde gewonnen. Tegen de degradant RBC Roosendaal won Ajax vorig seizoen eveneens.

Ook het doelsaldo ziet er nu beter uit. Vorig seizoen wisten de Amsterdammers in 17 duels 'slechts' 28 keer te scoren en incasseerde de defensie 16 tegentreffers. Dit seizoen scoorde Ajax tot dusverre 41 doelpunten en kreeg de formatie van Henk ten Cate 15 treffers om de oren.
Topscorer vorig jaar rond deze tijd was Angelos Charisteas. De Griek die momenteel bij Feyenoord voetbalt, scoorde zeven maal, Markus Rosenberg en Wesley Sneijder volgden met 5 goals. In totaal troffen acht Ajacieden doel en was er een eigen doelpunt (Majstorovic van FC Twente passeerde zijn eigen doelman).

Dit seizoen is Klaas Jan Huntelaar halverwege de competitie topscorer van Ajax. Dankzij zijn drie goals tegen Excelsior staat hij nu op 10, Wesley Sneijder volgt met 8 en Kenneth Perez maakte er toch ook al 7. Dat in totaal twaalf spelers het net wisten te vinden, zegt ook iets ook de grotere veelzijdigheid binnen de selectie.

Vorig jaar eindigde het jaar voor de pupillen van trainer Danny Blind in mineur. Het jaar werd afgesloten met een uitnederlaag bij Heerenveen, dat was de achttiende wedstrijd van het seizoen. Deze voetbaljaargang zal bij de jaarwisseling al het grote aantal van twintig wedstrijden gespeeld zijn. Ajax treft nog Vitesse (24 december), Roda JC (27 december) en NEC (30 december).