Menu
'Bevalling zwaarder dan paar duels'

'Bevalling zwaarder dan paar duels'

Daphne Koster beviel vorige week van dochtertje Sanne en maakt het een week later prima. Ook met Sanne gaat het uitstekend. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kijkt de 139-voudig international al voorzichtig uit naar een rentree op de velden. ,,Het lijkt me daarbij heel mooi om bij het betreden van het veld even oogcontact te hebben met Sanne en Niels."

Koster en haar vriend Niels verwelkomden ruim een week geleden hun eerste kindje: Sanne. Desondanks is de 33-jarige speelster van Ajax Vrouwen naar eigen zeggen al weer hartstikke goed ter been. ,,Dat heeft misschien te maken met het feit dat mijn lichaam gewend is te herstellen van een fysieke inspanning, al was de bevalling vele malen zwaarder dan een paar wedstrijdjes voetballen."

Koster, wier bevalling werd ingeleid, beviel vorige week vrijdag in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar dochtertje Sanne om 8:28 uur het levenslicht zag. ,,Het is echt supermooi", aldus de trotse moeder. ,,Ze doet het hartstikke goed en slaapt, eet en rust goed. Ik heb dan ook weinig reden tot klagen, dus hoop dat het zo blijft. Alle clichés blijken in elk geval te kloppen, want een kind krijgen is inderdaad het mooiste wat er is. We genieten met zijn drieën volop van elkaar."

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kijkt de centrale verdedigster voorzichtig al weer een beetje vooruit naar haar rentree op het voetbalveld. Daarbij spiegelt de Noord-Hollandse zich vooral aan enkele Amerikaanse speelsters, onder wie Christie Rampone. ,,Toen ik naar Sky Blue FC ging, was zij mijn teamgenoot en net op 35-jarige leeftijd bevallen van haar tweede kind. Nu is ze 39 en speelt ze nog altijd voor het Amerikaanse nationale elftal. In mijn beleving moet ik dat ook kunnen."

Daphne Koster was tijdens haar zwangerschap vaak als toeschouwer langs de lijn te vinden. De kersverse moeder hoopt voor de winterstop haar eerste minuten te maken. Daphne Koster was tijdens haar zwangerschap vaak als toeschouwer langs de lijn te vinden. De kersverse moeder hoopt voor de winterstop haar eerste minuten te maken.

Koster zal in aanloop naar haar rentree zorgvuldig te werk gaan. ,,Ik ga het heel rustig opbouwen. Ik voel namelijk dat ik een enorme inspanning heb verricht, maar heb het geluk dat ik bij Ajax speel. Daar heb je allerlei specialisten om je heen. De diëtiste heeft me bijvoorbeeld op het hart gedrukt eerst helemaal te herstellen. De komende weken staan dan ook in het teken daarvan. Eerst moet mijn buikspier weer helemaal op de juiste plek zitten en mijn bekkenbodemspieren weer optimaal zijn. Waarschijnlijk ga ik dan over een aantal weken starten met zwemmen, wat ik de afgelopen twee maanden driemaal per week deed."

Vanuit de technische staf wordt geen enkele druk op haar uitgeoefend. ,,Alles gaat in goed overleg met trainer Ed Engelkes. Bovendien zei Marleen Molenaar, onze manager, al dat ze bij mij eerder de handrem zullen moeten aantrekken in plaats dat ik moet worden aangespoord. Ik hoop dan ook dat ik voor de winterstop de eerste speelminuten heb gemaakt, althans dat is mijn intentie."

Koster stopte vanwege haar zwangerschap in januari met het spelen van wedstrijden en dat viel de liefhebster zwaar. ,,Ik heb het voetbal erg gemist: het samenspelen, een pass geven, een tegenstander uitschakelen." Ondanks haar tijdelijke absentie op het veld bleef de 139-voudig international daarbuiten nauw betrokken bij het elftal. ,,Ik was vaak te vinden op de club. Dan stemde ik mijn trainingsprogramma af op dat van de Ajax Vrouwen. Het moeilijkste was dat ik heel lang het gevoel had dat ik nog wel kon voetballen. Doordat ik dicht bij de groep bleef, heb ik nog veel meegemaakt, zoals de bekerwinst van Ajax Vrouwen."

Bij haar terugkeer blijven er straks genoeg wensen over, waarvan er een in het oog springt. ,,Spelen voor de mooiste club en na afloop mijn kleine meid in de armen nemen. Verder lijkt het me heel mooi om bij het betreden van het veld even oogcontact te hebben met Sanne en Niels." Met de geboorte van de kersverse spruit lijkt Ajax in elk geval weer een fan rijker. ,,Ik heb van de Ajax Foundation een slabbetje en slofjes van Ajax gekregen, dus die wordt wel voor Ajax."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/