Menu
Bevlogen Right to Dream komt graag nog eens terug

Bevlogen Right to Dream komt graag nog eens terug

,,Hopelijk tot volgend jaar.” Met die woorden sloot Frazer Robertson, coach van Right to Dream, een positief en bevlogen betoog af. Zonder de andere teams tekort te doen, waren de Ghanezen de opvallendste deelnemer van de ABN AMRO Future Cup. Right to Dream eindigde als zesde, maar er had meer in het vat gezeten.

Hoe akelig dicht de scheidslijn tussen een droom- en doemscenario kan zijn, bleek zondagmiddag op de Toekomst. Right to Dream leidde in het afsluitende groepsduel met 4-1 tegen Red Bull Salzburg en was virtueel halvefinalist. Het missen van een aantal grote kansen en een late goal van Ajax tegen Arsenal deden de Afrikanen de das om. Op doelsaldo gingen de Ajacieden verder.

,,We waren enkele seconden van de halve finale af”, treurt Robertson. ,,We wisten dat we vier goals tegen Salzburg moesten maken. Dat lukte en we hadden kansen op meer. We hebben het zelf laten liggen. Niet zozeer tegen Salzburg, maar vooral tegen Arsenal (0-2). Dat was een slechte prestatie van onze kant. We hadden veel beter gekund. Als je kansen niet aangrijpt, mag je ook niet klagen. Dit hoort ook bij voetbal. Het is leerzaam voor de jongens."

Harvard-niveau
Right to Dream is een voetbalacademie, die eind jaren negentig begon op een veldje in Accra. Er worden een kleine honderd studenten uit verschillende West-Afrikaanse landen begeleid. Op een speciale school worden de studenten opgeleid tot professioneel voetballer en krijgen ze les op Harvard-niveau. Als academie wordt Right to Dream regelmatig uitgenodigd voor internationale toernooien. Robertson: ,,Vorig jaar waren dat er vijf en dit jaar een paar meer.”

Afreizen naar Amsterdam maakte niettemin indruk. ,,Hopelijk worden we volgend jaar opnieuw uitgenodigd”, vertelt Robertson. ,,Ik vind de Future Cup een geweldig toernooi en ben onder de indruk van het basisniveau. Elk team heeft bovendien een paar exceptionele spelers. Het was een mooi gebaar van de organisatie om ons uit te nodigen. Iedereen van Ajax was heel goed voor ons.”

De spelers van Right to Dream hebben inmiddels een mooi rijtje toernooien achter hun naam. ,,Deze jongens hebben al veel gereisd door de jaren heen. Ze zijn eerder in Nederland geweest, maar ook in Engeland, Denemarken, Zweden en Portugal. Naar Ajax komen was speciaal vanwege de historie van de club en de vele sterke spelers die de opleiding heeft voortgebracht."

,,Werken ver van huis en in een andere cultuur is heel leerzaam."
,,Werken ver van huis en in een andere cultuur is heel leerzaam."

Over (jeugdige) Afrikaanse voetballers wordt vaak beweerd dat ze tactisch niet al te sterk onderlegd zijn. Robertson is het daar gedeeltelijk mee eens. ,,De jongens zijn technisch en aan de bal heel goed. We werken hard aan onze spelopvatting. Soms zijn we nog wat naïef. Deze ervaringen zullen ons helpen om beter te worden.”

,,De jongens kunnen het, dat hebben ze bewezen”, vervolgt Robertson. ,,Waar of tegen wie we ook spelen, we kunnen altijd meekomen. Vorig jaar hebben we ook een aantal toernooien gewonnen. Het doel van onze academie is talentontwikkeling en ze klaarstomen voor professioneel voetbal. We doen er alles aan om ze op het vereiste niveau te krijgen.”

Amerika
Naast het voetbal staat ook onderwijs hoog in het vaandel. ,,Het niveau is hoog genoeg om op de hoogste scholen in Amerika te kunnen gaan studeren. We hebben verschillende studenten die daar een beurs hebben gekregen. Er zijn ook veel jongens die naar Europa gaan om bij een club te gaan spelen. Dat zijn er nu zo'n veertig, verspreid over verschillende landen.”

De bekendste daarvan voor het Nederlandse publiek zijn Divine Naah en Thomas Agyepong, spelers van Manchester City, die uitgeleend zijn aan respectievelijk NAC en FC Twente. ,,Helaas is Thomas geblesseerd geraakt aan zijn schouder en terug naar Manchester voor een operatie. Divine kwam zaterdag nog kijken en heeft toen wat tijd met de jongens doorgebracht. Niet zo lang geleden zat hij nog in hetzelfde schuitje."

Zelf is Robertson een Schot, met een verleden bij de Schotse voetbalbond. ,,Tweeënhalf jaar geleden kreeg ik de kans om naar Ghana te gaan. Werken ver van huis en in een andere cultuur is heel leerzaam. Om dan in die hoedanigheid bij Ajax te komen, met al die geweldige facaliteiten, is genieten.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees