Menu
Bewustzijn kweken in Noordwijk

Bewustzijn kweken in Noordwijk

Weten uit welke hoek het gevaar dreigt en inzien waar de kansen op succes liggen; dat is de crux van iedere voetbalwedstrijd, zo hield Danny Blind zijn spelers dinsdag voor.

Tijdens de laatste training voor de beslissende ontmoeting met Brøndby trachtte de trainer van Ajax zijn selectie op scherp te zetten, niet alleen door zich in het zweet te werken maar ook via een aantal praatsessies. ,,Het gaat erom dat ze zich bewust zijn van de mogelijkheden en de valkuilen die ze tijdens de wedstrijd gaan tegenkomen", aldus Blind.

Vooral de Amsterdamse verdedigers werden door Blind uitgebreid verbaal bewerkt. Halverwege werd de complete defensieve sectie apart genomen, om te luisteren naar de tactische bespiegelingen van de trainer. ,,Het ging over details", stelde hij naderhand. ,,Hoe te reageren bij balverlies en hoe te handelen in balbezit. Ik heb een aantal aanwijzingen gegeven naar aanleiding van dingen die fout gingen in de eerste wedstrijd. We moeten het veld bijvoorbeeld klein houden, verder van ons doel af spelen, zodat er minder hachelijke momenten ontstaan. En ten tweede moeten we durven voetballen, in ieder geval waar dat mogelijk is." Het zijn tamelijk algemene tips, beaamde Blind. ,,Soms moeten ze direct spelen, soms via meerdere stations, soms moeten ze de bal een keer raken, soms meerdere keren. Dat zijn keuzes die ik niet voor mijn spelers kan maken."

Ook de complete selectie werd toegesproken. Na een uiterst ontspannen inleiding van de training was Blind zeker tien minuten aan het woord, voordat het echte werk was aangebroken. ,,Iedereen is doordrongen van het belang van de wedstrijd die voor de deur staat, dat hoef ik ze niet aan hun verstand te brengen." Het tegenovergestelde is eerder waar. Blind zal zijn spelers vooral moeten doordringen van de noodzaak om het duel met Brøndby zakelijk te benaderen, zoals altijd. Tot in de tenen gemotiveerd zijn is een eerste vereiste, maar met beleid ten strijde trekken is minstens zo belangrijk. Wie zijn verstand niet gebruikt, kan belanden in een van de valkuilen waar Blind aan refereerde. In dit geval is het overduidelijk wat de kracht van de tegenstander is. ,,Opportunisme'', aldus Blind. ,,We hebben gezien dat Brøndby gevaarlijk is bij hoge ballen voor het doel en vanuit stilstaande situaties. Die moeten we dus zien te vermijden. Met dat bewustzijn moet je de wedstrijd ingaan, al is niet alles te voorkomen. Het lijkt me bijvoorbeeld niet zo slim om ver van het doel te verdedigen als zij de bal ver ingooien.''

Behalve gepraat werd er ook nog gevoetbald, op het complex van de Noordwijkse zondagtweedeklasser SJC. Eerste onderdeel op het programma was een grote rondo, waarbij steeds drie spelers de bal probeerden te onderscheppen. Een oefening waarbij het inspelen en kaatsen centraal stond, was nummer twee op de lijst. Vervolgens kreeg de ene helft van de selectie oranje hesjes in de handen gedrukt, om een lang en intensief positiespel te spelen. Tenslotte volgde de trainingsvorm waarbij de bal via een van de flanken voor het doel wordt gegeven. Ryan Babel, Urby Emanuelson, Edgar Manucharyan en Olaf Lindenbergh verstrekten de voorzetten vanaf links, terwijl Mauro Rosales, Nigel de Jong en Hatem Trabelsi de andere zijde voor hun rekening namen. Fraaie treffers en koddige missers volgden elkaar in hoog tempo op.

Aanvankelijk zou Ajax ook dinsdagmiddag nog trainen, maar die oefensessie is geschrapt van het schema. Morgenochtend volgt nog een strandwandeling vanuit hotel Huis ter Duin, waarna de selectie in de loop van de dag de busreis van Noordwijk naar Amsterdam maakt. Om 20.30 uur is de aftrap voor de cruciale krachtmeting met Brøndby. Blind zegt geen extra druk te voelen, ondanks de grote belangen die gemoeid zijn met winst en plaatsing voor de Champions League. ,,Het moet nu goed gaan. Ik weet dat dat zo is, maar zelf ben ik daar niet zo mee bezig. Ik ken de druk uit mijn tijd als speler en als trainer beleef ik het niet wezenlijk anders. Het enige verschil is dat ik nu de verantwoordelijkheid draag. Ik vang de klappen op als het fout loopt.''