Menu
'Bezoek Ajax stimulans voor favela'

'Bezoek Ajax stimulans voor favela'

Cruzeiro Village in het Alemão-district was tot eind 2010 oorlogsgebied. Drugscommando’s heersten in de favelawijk in het noordelijke deel van Rio de Janeiro. Sinds november 2010 is er veel veranderd. Vredespolitie heeft de plek ingenomen van drugsdealers en -criminelen. Als bewijs van de teruggekeerde leefbaarheid en vanuit mvo-perspectief bezocht de Ajax-selectie woensdag een voetbalveldje in Cruzeiro Village.

Cruzeiro Village is weer een plek waar geleefd kan worden. In de goede zin van het woord dan. Drugssoldaten en drugsmoorden bepalen niet langer beeld en toon in dit deel van de miljoenenstad. ,,Tot eind 2010 was dit het gebied waar de Rode Commando, een van de drie drugscommando’s hier, heerste. Hier gebeurde van alles’’, vertelt Nanko van Buuren. Het ‘van alles’ verwijst naar wetteloosheid en een levensgevaarlijke leefomgeving. In opdracht van de Braziliaanse regering maakte een leger van 12.000 militairen rücksichtlos een einde aan de drugsoverheersing in het district. Cruzeiro Village werd letterlijk schoongeveegd en is sinds vijf maanden relatief veilig grondgebied. Van Buuren is al 25 jaar werkzaam in Brazilië. De 62-jarige Groninger werkt als drijvende kracht van Ibiss aan de leefbaarheid in de armste wijken van het Zuid-Amerikaanse land. ,,We zorgen dat iedereen mee kan doen. En dat iedereen toegang heeft tot zaken als onderwijs en gezondheidszorg.’’

Als de bus de Ajacieden heeft afgezet in het hart van de favela zorgt Van Buuren voor een hartelijke ontvangst. De zestiger spreekt zijn unieke bezoek – nooit eerder deed een complete selectie van een Europese club Cruzeiro Village aan – warm toe. ,,Dat jullie hier naar toe zijn gekomen is een stimulans voor de mensen hier’’, houdt Van Buuren de spelers en stafleden voor. ,,Hieruit spreekt respect. Uniek dat jonge jongens uit een heel ander land op deze manier interesse en respect tonen voor jongelingen uit Brazilië. Dit veldje is heel belangrijk om buiten school en werk leuke dingen te kunnen doen.’’

De Ajacieden poseren met de jongste en iets oudere voetballiefhebbers van Cruzeiro Village. De Ajacieden poseren met de jongste en iets oudere voetballiefhebbers van Cruzeiro Village.

Van Buuren spreekt zijn gehoor toe op een veldje dat het predicaat voetbalveld nauwelijks verdient. Vanuit verwend Nederlands perspectief bezien dan. De jonge voetballertjes op de vlakte trekken zich weinig aan van de kiezelachtige, hobbelige ondergrond. Voetbalplezier voert de boventoon. Op lompen, voetbalkousen of soms zelfs blote voeten worden kuilen omzeild; alles voor het goede doel: rechtuit op weg richting het doel. Klaar om te scoren.

Voetbalshirts in uiteenlopende dessins geven het geheel iets kleurrijks. Een voetballer toont trots zijn oude Ajax-shirt uit 2003 met de opdruk van Wamberto. Ook de Braziliaanse dragers van een Nederlands elftalshirt voorziet het tafereel van een Hollands tintje. De voetbalplek is een mooi alternatief voor armoede en drugs. De voetballessen die hier worden verzorgd, door ex-soldaten, zijn de kroon op de sterk verbeterde atmosfeer. Van Buuren heeft in de oud-topspeler Adriano een beroemde medestander. De ex-speler van Brazilië en Internazionale groeide een favela verderop op. Ook Adriano zet zich in voor een beter leven voor de allerarmste Brazilianen.

De Ajacieden luisteren en kijken rond. Het kiezelveldje wordt omringd door stenen huisjes. Als donkere wolken de eerste regendruppels lossen boven de favela dribbelen drie zwarte varkens voorbij. ,,Dit doet me aan Suriname denken; ook daar voetballen de kinderen soms blootvoets door. Stenen ondergrond of niet’’, merkt Stefano Denswil op, terwijl de druppels vrijwel geruisloos overgaan in een regenbui. De jonge Ajax-verdediger met de Surinaamse roots herkent de beleving en passie van de Brazilianen. De druppels nemen ondertussen in dikte toe. ,,Dat het hier nog maar kort geleden zó anders was, is bijna niet te geloven. Echt niet te geloven. Gelukkig is dat geweest en is het nu beter. Al denk je bij sommige huizen als Nederlander: hoe kan je daarin leven?!’’

Ook fysiotherapeut Carlo Tosi is onder de indruk van de sfeer en verbeterde leefomstandigheden in Cruzeiro Village. ,,We vergeten al gauw hoe goed we het hebben en hoe gelukkig we zijn in Nederland’’, vertelt de Aalsmeerder. Tosi denkt dat de Ajacieden iets kunnen opsteken van de trip. ,,Als je de armoede van sommigen voor de eerste keer ziet; leer je vanzelf relativeren. Dan maak ik me als vader van twee kinderen soms druk over tanden poetsen… Ook wat dat betreft is het goed dat we hier zijn. Nu begrijp je misschien ook beter waarom sommige Brazilianen hun familie achterlaten om elders geld te gaan verdienen. Als voetballer bijvoorbeeld.’’

Als het inmiddels is gaan plenzen en stroompjes water door de modderige straatjes vloeien komt een voortijdig einde aan het favelabezoek van de Ajacieden. De gasten uit Amsterdam schuilen een tijdje, maar zoeken uiteindelijk een droog heenkomen in de warme en droge teambus. De Brazilianen en Braziliaantjes op het veldje laten zich het spelplezier niet ontnemen. De bal blijft van voet tot voet gaan. Enthousiast voetbalgeluid klinkt over Cruzeiro Village.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Vanuit de spelersbus bereikten de Ajacieden het veldje na een korte wandeling. Vanuit de spelersbus bereikten de Ajacieden het veldje na een korte wandeling.
De Nederlander Nanko van Buuren (rechts) vertelt Frank de Boer over het oude en het nieuwe leven in de favela's. De Nederlander Nanko van Buuren (rechts) vertelt Frank de Boer over het oude en het nieuwe leven in de favela's.
De Ajacieden hadden over enthousiasme en belangstelling geen klagen. De Ajacieden hadden over enthousiasme en belangstelling geen klagen.
Ajacieden ontmoeten inwoners van Cruzeiro Village. Ajacieden ontmoeten inwoners van Cruzeiro Village.
De leefbaarheid in Cruzeiro Village is sinds eind 2010 sterk verbeterd. De leefbaarheid in Cruzeiro Village is sinds eind 2010 sterk verbeterd.