Menu

Bezoek uit Derby

Twee in het paars gehulde mannen waren aandachtig toeschouwer bij de training dinsdagochtend. Het waren vertegenwoordigers van de Engelse club Derby County FC, die in Amsterdam zijn om een indruk op te doen van de jeugdopleiding van Ajax.

Terry Westley, directeur jeugdopleiding van Deby County, en zijn assistent John waren vooral geïnteresseerd in de eerste-elftalspelers die uit de Ajax-jeugd zijn gekomen. Gefascineerd keken ze naar de acties van Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Nigel de Jong, die in Engeland al wat meer bekendheid geniet door zijn goal tegen Arsenal op Highbury. Ook de routiniers Chivu en Litmanen, die ze nog kennen uit zijn tijd bij Liverpool, werden extra goed bekeken. Steven Pienaar vonden de Britten ook een zeer goede speler. Bewonderend werd er geknikt toen de mannen hoorden dat Pienaar van Ajax Cape Town afkomstig is. Waar had Ajax eigenlijk nog meer filialen?

Westley en collega waren in Amsterdam om vooral de organisatiestructuur van de Ajax-jeugdopleiding te observeren. Bij Derby County werkt men met dezelfde leeftijdsgroepen als bij Ajax, maar die trainen minder vaak en worden niet op een dergelijk professionele manier begeleid als in Amsterdam. In juli opent Derby County een nieuw jeugdcomplex van elf voetbalvelden, waar ook het eerste elftal gaat trainen. Ajax is in die maand bij de club te gast voor een oefenwedstrijd en ongetwijfeld zal dan ook een bezoek aan het nieuwe complex op het programma staan.

De training die de mannen uit Engeland aanschouwden, had als belangrijkste onderdeel weer een grote partij. De groep is duidelijk geconcentreerd op het laatste deel van de competitie want het ging er fanatiek en fel aan toe. Litmanen, Maxwell, Van der Meyde en Sikora liepen trekkebenend over het veld nadat hun collega's er stevig ingegaan waren. Deze dinsdag waren de reserves, zonder geel hesje, duidelijk de meerdere van de basisspelers. Nourdin Boukhari en Zlatan Ibrahimovic waren scherp in de afronding en troffen herhaaldelijk doel.

Na afloop van de oefensessie gingen de mensen van de 'youth academy' van Derby County nog even naar Ronald Koeman om hem te bedanken dat ze de training van dichtbij mochten meemaken. Vervolgens kwam assistent-trainer Tonny Bruins Slot naar het tweetal toe en kregen ze een 'master class' over het 'one touch football', oftewel het een keer raken van de bal, waarmee Ajax en het Barcelona van Johan Cruijff zoveel succes mee heben geboekt.