Menu
'Bij Ajax - PSV komen andere krachten los'

'Bij Ajax - PSV komen andere krachten los'

Ajax ontmoet zondag PSV en voor deze editie staan de Amsterdammers vier punten voor op de concurrent. ,,Maar we moeten niet te veel naar de stand kijken”, waarschuwt trainer Marco van Basten. ,,Bij Ajax - PSV komen altijd andere krachten los.”

Marco van Basten moet nog puzzelen voor zondag. Marco van Basten moet nog puzzelen voor zondag.

De trainer wil niet zeggen dat de bal bij PSV ligt. ,,Maar PSV begrijpt ook wel dat als ze hier verliezen, ze een probleem hebben. Ze zullen dus tot de tanden gewapend naar Amsterdam komen. Het zal echter ook weer niet zo zijn dat ze ons wel even willen laten zien hoe je moet voetballen."

Dat PSV afgelopen woensdag ook een verlenging moest spelen in het bekertoernooi maakt de omstandigheden voor beide teams redelijk gelijk. Net als Ajax verloor de landskampioen. De les die Ajax leerde na de nederlaag bij Volendam was volgens de trainer duidelijk. ,,Als je je niet goed prepareert, en de instelling en de concentratie zijn niet optimaal, dan kan je snel in problemen komen. Als je kijkt naar de vragen op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Volendam; die gingen bijna allemaal al over PSV. De instelling naar die wedstrijd is toe is meer geïnteresseerd en gemotiveerd. Het duel met PSV leeft al een tijdje. De misstap in Volendam is niet goed te praten, maar is misschiel wel menselijk.”

Aangezien Klaas Jan Huntelaar voorlopig is uitgeschakeld met een enkelblessure, moet Van Basten net als de laatste duels voorin andere oplossingen bedenken. ,,Zoals we het woensdag hadden staan was het geen groot succes. We creëerden wel veel kansen, maar scoorden niet. Dat zorgt voor de nodige discussie bij ons, de technische staf. Hoe we het tegen PSV zullen doen, zie je zondag. De wedstrijd is veel te belangrijk om onze ideeën daarover nu al te delen.”

Wel wilde Van Basten kwijt dat er nog geen basisplaats is weggelegd voor Miralem Sulejmani. De aanvaller zelf staat, voetballers eigen, al te trappelen van ongeduld om te spelen, maar de trainer is voorzichtiger. ,,Tegen Feyenoord geloofden we hem ook op zijn blauwe ogen, maar toen stond hij er na tien minuten alweer naast. Daarom hebben we er dit keer voor gekozen om uitvoeriger met hem te werken en hem te testen. Uit de test blijkt dat hij fit is, maar de vraag is of hij ook sterk genoeg is als hij onder vermoeidheid moet presteren. De vraag is of hij honderd procent fit moet zijn, of dat we hem al voor twintig, dertig minuten kunnen gebruiken. We zullen inspanningsfysioloog René Wormhoudt om advies vragen. Het lijkt me niet verstandig om daaraan voorbij te gaan.”

Of Thomas Vermaelen inzetbaar is, kon de trainer vrijdagmiddag nog niet zeggen. ,,Hij kon de wedstrijd woensdag niet uitspelen, daaruit blijkt dat hij toch een behoorlijke kwetsuur heeft opgelopen. Vandaag heeft hij het rustig aan gedaan en morgen kan hij hopelijk meer doen waardoor hij zondag kan spelen.” Met Oleguer ging het de goede kant op. ,,Het ziet er goed uit. Maar of hij speelt, moeten we nog even afwachten.”

Wie wel weer helemaal fit is, is Eyong Enoh. ,,Hij is een belangrijke speler voor ons gebleken”, aldus Van Basten die voor het middenveld ook nog een lastige keuze heeft te maken. Want als Enoh speelt, valt Gabri of Lindgren af. ,,Als Gabri afvalt, is dat vreemd, want hij heeft veel ervaring. Als Lindgren afvalt, is dat vreemd, omdat hij nu de aanvoerder is en als Enoh niet speelt, dan is dat vreemd omdat hij het tot nu toe goed heeft gedaan. Welke keuze we ook maken, het zal stof doen opwaaien.”

De wedstrijd begint zondag om 12.30 uur en is volledig uitverkocht. Voor het duel wordt een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Sjakie Wolfs.