Menu

Bij winst op Utrecht mag Ajax zich herfstkampioen noemen

Het wordt weer tijd voor een zege in Utrecht. Het is namelijk ruim vier jaar geleden dat Ajax in Utrecht van de plaatselijke FC wist te winnen. Toen, op 31 augustus 1997, wonnen de Amsterdammers met 1-7. Klinkende cijfers, maar de drie volgende edities verliepen minder succesvol met een gelijkspel en twee nederlagen. Maar als er wordt gewonnen, sluit Ajax de eerste helft van de competitie af als herfstkampioen.

Die bewuste 1-7 wedstrijd was het derde duel in de kampioensrace van Ajax en tevens het competitiedebuut van Ole Tobiasen, die dat opluisterde met twee treffers. Overigens scoorde Ajax in die eerste drie wedstrijden van het seizoen liefst 17 keer, wat een evenaring van het clubrecord betekende.

En over records gesproken. Rafael van der Vaart is na zondag ook hard op weg om er weer een te vestigen. De jonge middenvelder schoot dit seizoen al negen keer de openingstreffer in de touwen. Het record staat op naam van Ruud Geels, die in het seizoen 1976-1977 liefst 15 keer Ajax'eerste noteerde. John Bosman was elf seizoenen later ook goed op dreef door 14 keer de wedstrijd open te breken. Maar Van der Vaart ligt op schema.

Het zou mooi zijn als de Heemskerker zondag tegen Utrecht ook tot het eerste doelpunt komt, maar het zal lastig worden. Want dat het een moeilijke wedstrijd kan worden, blijkt wel uit de statistieken van dit seizoen. De Domstedelingen verloren namelijk nog niet op eigen veld en vooral de wedstrijden tegen Roda JC (4-1) en De Graafschap (6-0) springen in het oog. Tegen PSV werd het 3-3.

Hoewel Ajax het de laatste jaren dus moeilijk heeft, spreken de cijfers over de hele duelhistorie in het voordeel van Ajax. Van de 31 wedstrijden won de huidige club van trainer Koeman meer dan de helft (16), speelde de Amsterdamse formatie negen keer gelijk en kwam de thuisclub zes keer tot winst.

Zo ook vorig jaar, in een dramatische wedstrijd. Vooral voor Fred Grim. De doelman, die deze editie ontbreekt vanwege een knieblessure, kreeg al na 17 minuten de rode kaart voorgeschoteld door scheidsrechter Luinge. Volkomen ten onrechte want de Amsterdammer raakte Glusovic helemaal niet. De penalty werd, naar goed gebruik voor een onterecht cadeautje, naast geschoten door Dave van den Bergh, oud-Ajacied.

Utrecht won wel door doelpunten van Robbemond en Glusevic. Ajax scoorde een maal via verdediger Petri Pasanen, die herstelt van een voetblessure.

Behalve Pasanen, zijn ook Daniel Cruz, Cedric van der Gun, Pius Ikedia en Grim niet van de partij. Het doel zal weer worden verdedigd door Joey Didulica, die overigens net als Heitinga, Bergdolmo en Knopper goede herinneringen bewaart aan de laatste wedstrijd die hij in het sfeervolle stadion Nieuw Galgenwaard speelde. Met Ajax 2 werd de doelman in de laatste wedstrijd van vorig seizoen kampioen door de FC met 3-0 te kloppen.

Hopelijk kunnen zij ervoor zorgen dat de statistieken weer naar Amsterdams voordeel keren, want als dat gebeurt is Ajax herfstkampioen. En ook dat hoogtepunt is precies vier jaar geleden voor het laatst gepresteerd.