Menu
'Bijna in verkeerde kleedkamer'

'Bijna in verkeerde kleedkamer'

Gregory van der Wiel speelt woensdag voor het eerst in zijn leven een wedstrijd tegen Ajax. De 26-jarige verdediger van Paris Saint-Germain is twee jaar na zijn vertrek uit Amsterdam nog altijd sterk met de club en de stad verbonden. ,,Het was toch een beetje apart met om met de PSG-bus door Amsterdam te rijden.”

Het scheelde weinig of Gregory van der Wiel had dinsdagavond in de verkeerde kleedkamer gestaan. De rechtsback moest tijdens de persconferentie eerlijk bekennen dat het toch wel even een tikje vreemd was om voor het eerst weer in de catacomben van de ArenA rond te lopen. Helemaal als speler van de Franse kampioen PSG. ,,Amsterdam is mijn stad. Hier bij Ajax ben ik opgegroeid. Ik heb er vanaf mijn achtste gevoetbald. Wat dat betreft ben ik een kind van de club. Het is voor mij superspeciaal om hier te zijn. Ik liep zelfs bijna de Ajax-kleedkamer in", zei hij met een grijns. ,,Ik ben het dan ook niet gewend om hier in de ArenA in de kleedkamer van de andere club te zitten.”

Eind augustus zaten Van der Wiel en zijn vrienden en familie tijdens de loting van de UEFA Champions League vol spanning voor de televisie. Zou Paris Saint-Germain aan Ajax worden gekoppeld? Het was de ultieme droomloting voor de speler die tijdens zijn laatste anderhalf jaar bij Ajax onder coach Frank de Boer speelde. ,,We hoopten er allemaal op en gelukkig is het gebeurd. Het is prachtig om tegen Ajax te spelen, maar het blijft toch een beetje apart om hier nu met een andere club te zijn. Dat besefte ik me toen we vanmiddag met de PSG-bus door Amsterdam reden.”

Gregory van der Wiel even terug in Amsterdam: ,,Superspeciaal om hier te zijn." Gregory van der Wiel even terug in Amsterdam: ,,Superspeciaal om hier te zijn."

Van der Wiel speelt sinds de zomer van 2012 in Parijs. Net als in zijn laatste twee seizoenen bij Ajax werd hij ook in zijn eerste twee seizoenen bij PSG landskampioen. ,,Ik ben nu al vier jaar achter elkaar kampioen geworden”, sprak hij met een glimlach richting zijn toehoorders. Het verklaart zijn inmiddels flinke aantal optredens in de Champions League. De teller staat momenteel op 23 wedstrijden. Acht optredens meer dan Ajax-aanvoerder Niklas Moisander die vijftien CL-duels op zijn naam heeft en daarmee Ajax’ meest ervaren speler is. Van der Wiel moet het echter ruimschoots afleggen tegen PSG-boegbeeld Zlatan Ibrahimovic. De inmiddels 32-jarige Zweedse ex-Ajacied begint woensdagavond aan zijn 104e wedstrijd (41 goals) op het hoogste Europese niveau.

Aan de vooravond van Ajax - PSG kenschetste Van der Wiel Ajax als een team dat ondanks de jonge gemiddelde leeftijd over voldoende kwaliteiten beschikt om het de tegenstander lastig te maken. Met name in de eigen ArenA. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de wedstrijden tegen FC Barcelona en Manchester City van de afgelopen jaren. Daarin heeft Ajax laten zien dat ze ook van grote ploegen kunnen winnen. Dan maakt het niet uit dat ze jong zijn, want de kwaliteit die is er.”

Daar waar Ajax hoopt dat het dit seizoen eindelijk weer eens kan overwinteren in de Champions League, heeft de kampioen van Frankrijk een veel hoger doel voor ogen. Het winnen van de CL staat hoog op het verlanglijstje van de in 1970 opgerichte fusieclub. ,,We hebben inderdaad een elftal dat de Champions League zou kunnen winnen. Maar zou eenvoudig als het misschien lijkt, is het niet. De afgelopen twee seizoenen hadden we ook een goed elftal, maar toen werden we beide keren in de kwartfinale uitgeschakeld. Dit seizoen is het in ons voordeel dat we inmiddels een jaar langer bij elkaar zijn. We zijn nóg beter op elkaar ingespeeld. Bovendien; elke keer als je iets niet haalt, leer je ervan.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Laurent Blanc schoof na Gregory van der Wiel aan voor zijn deel van de persconferentie. Laurent Blanc schoof na Gregory van der Wiel aan voor zijn deel van de persconferentie.
Van der Wiel over Ajax: ,,Het maakt niet uit dat ze jong zijn, want de kwaliteit die is er.” Van der Wiel over Ajax: ,,Het maakt niet uit dat ze jong zijn, want de kwaliteit die is er.”