Menu

Bijna klaar voor de start...

Dinsdagochtend voor de training moesten alle selectie-spelers de zogenaamde 'Shuttle-run-test' ondergaan. In twee groepen kreeg ieder een hartslagmeter om de borst en een horloge om de pols. De keepers liepen zeven minuten van de test, de overige spelers tien minuten. ,,Tot nu toe ben ik wel tevreden" zegt inspanningsfysioloog Jos Geijsel.

Aan de hand van de hartslagmetingen meet Geijsel de conditie van de Ajacieden. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt om de twee weken deze test gedaan, tijdens het seizoen om de vier weken. Dit gebeurt altijd in dezelfde ruimte. De omstandigheden zijn dan gelijk en dat maakt de verschillende metingen vergelijkbaar.

Geijsel: ,,We meten tijdens de test de hartslag na zeven minuten en na 10 minuten. Zeven minuten is de praktische maat voor de melkzuurgrens. Delen van de training moeten óver de melkzuurgrens zijn, wil de training rendement opleveren voor de conditie. Elke training zijn er drie spelers die een hartslagmeter dragen om het programma te volgen. Hoe lager de hartslag is tijdens de test, hoe beter de conditie."

Elke speler krijgt voor elke meting hetzelfde (genummerde) horloge om. In het geheugen van het horloge worden alle gegevens van de tests bewaard en opgeslagen. Het horloge wordt aangesloten op een computer, die zo de testgegevens uitdraait. Uit de grafiekjes is de voortgang af te lezen.

,,Bij de eerste training van het seizoen wordt iedereen gemeten", doceert Geijsel. ,,Dan bepalen we, aan de hand van gegevens van voorgaande jaren en wat we daaruit geleerd hebben, wat het niveau van de conditie van de groep moet zijn voor de competitie begint."

Tijdens het seizoen wordt om de vier weken de conditie gemeten. Dit om eventuele achteruitgang te volgen en te voorkomen. Veel reizen, blessures, het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de fysieke gesteldheid van de spelers. Een week stilstand kan al behoorlijke consequenties hebben. Soms laat het wedstrijdprogramma (nationale plus eventueel Europese competitie) gewoon niet toe extra aan de conditie te werken. In overleg met Adriaanse wordt dan de aard van de training wat aangepast.

Evenals Adriaanse is Geijsel tevreden over de voorbereiding. ,,We zijn nog niet klaar, maar het gaat wel volgens schema. De meesten hebben al een flinke progressie geboekt."