Menu
Bijna sensatie, toch averij

Bijna sensatie, toch averij

Ajax vocht zich tegen Heracles Almelo na een 0-2-achterstand knap terug tot 2-2. De overwinning lag zelfs nog op de loer, maar het zat de ploeg van Marco van Basten niet mee.

Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel begrijpen niet waarom het derde Ajax-doelpunt niet telt. Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel begrijpen niet waarom het derde Ajax-doelpunt niet telt.

Opnieuw averij dus, in het tweede thuisduel van 2009. En dat terwijl Ajax diep in blessuretijd er toch echt met de overwinning vandoor leek te gaan. Luis Suarez schoot van dichtbij binnen, de ArenA ontplofte, maar de grensrechter vond dat de Uruguayaan buitenspel stond. ,,Ik stond tweehonderd procent geen buitenspel”, luidde de terechte reactie van Suarez. ,,Ik vertrok twee meter achter mijn man vandaan.” Van Basten reageerde furieus op de beslissing van de arbitrage. ,,Je zit de hele wedstrijd op het puntje van je stoel, dan lijken we na keihard werken toch nog te gaan winnen en dan steekt de grensrechter ineens zijn vlag in de lucht. Dan kan je je boosheid even niet onderdrukken. Ik geloof dat de scheidsrechter naar eer en geweten heeft gehandeld, maar hij had het makkelijk even bij de vierde man kunnen navragen.”
Het had een sensatie geweest als Ajax toch nog met drie punten van het veld zou zijn gestapt, want bij rust stond Heracles al met 0-2 voor. Ricky van den Bergh opende in de twaalfde minuut de score door Maarten Stekelenburg met een geplaatst afstandsschot te verrassen. Vlak daarvoor was de nummer tien van Heracles ook al dichtbij een doelpunt, maar toen zag hij zijn schot via de hand van Stekelenburg op de paal belanden. In de 31ste minuut verdubbelde Vojtech Schulmeister de score. De Tsjech profiteerde van slecht uitverdedigen van de Ajax-defensie.
Dat daar geen Amsterdams doelpunt tegenover stond, was niet omdat Ajax geen kansen kreeg. Integendeel: het regende mogelijkheden, maar pech en een gebrek aan scherpte zorgde dat de thuisploeg niet tot scoren kwam. Waar soms alles meezit, zat nu alles tegen. Al in de vijfde minuut werd Dario Cvitanich vrij voor het doel gezet door Suarez, maar was de balaanname van de spits net niet goed. Vlak daarna stuitte Suarez twee keer achter elkaar op de prima keepende Martin Pieckenhagen. Ook na de openingstreffer van Heracles waren er nog genoeg mogelijkheden voor Ajax, maar steeds zat het net niet mee. ,,Je zag wel dat het vertrouwen langzaam wegebde uit de ploeg", aldus Van Basten. ,,Er heerste iets van: 'het zal toch niet weer gebeuren'." Na de 0-2 besloot Van Basten Urby Emanuelson te wisselen voor Siem de Jong. ,,Er moest iets gebeuren. En met De Jong kozen we voor iets meer zekerheid."
In de tweede helft leek het vechten tegen de bierkaai. Heracles verdedigde goed en Ajax creëerde ondanks veel strijd weinig mogelijkheden meer. Twintig minuten voor tijd (met Jeffrey Sarpong in het veld voor Vurnon Anita) kantelde het duel alsnog. Op aangeven van De Jong maakte Miralem Sulejmani in de 70ste minuut vanaf de linkerkant de aansluitingstreffer. Vlak daarna werd De Jong in het zestienmetergebied neergelegd door Pieckenhagen. Luis Suarez benutte de door scheidsrechter Pol van Boekel toegekende strafschop feilloos. Het was weer gelijk, het publiek ging vol achter het elftal staan en Ajax gooide er met aanjager Sarpong een ongekend slotoffensief uit. Leonardo kwam nog in het veld voor Cvitanich en er ontstonden opnieuw veel kansen. Heracles-verdediger Birgir Maertens redde zijn ploeg door een bal van de lijn te halen en in blessuretijd werd er zelfs gescoord. Maar dat doelpunt gaat dus niet de boeken in. ,,Dat is heel jammer”, concludeerde Van Basten. ,,Er zal nu nog wel even worden nagepraat over de wedstrijd, maar over een tijdje weet iedereen alleen nog maar dat het in 2-2 is geëindigd.”
De 2-2 zorgt ervoor dat koploper AZ verder kan uitlopen op de Ajax. FC Twente, dat woensdag thuis tegen NAC speelt, kan bij winst de tweede plaats overnemen van de Amsterdammers. Ajax speelt zondag uit tegen Vitesse en moet het dan doen zonder Siem de Jong. Hij blijkt zijn sleutelbeen te hebben gebroken op het moment dat Pieckenhagen hem vloerde.