Menu
Bijzonder duel voor Ooijer

Bijzonder duel voor Ooijer

Ajax speelt zondag de topper tegen koploper PSV. In het duel met de Eindhovenaren kunnen de Amsterdammers de achterstand op hun concurrent terugbrengen tot twee punten. FC Twente, dat drie punten meer heeft dan de ploeg van trainer Frank de Boer, wacht tegelijkertijd de zware uitwedstrijd bij AZ. Eerder dit seizoen in Amsterdam eindigde Ajax - PSV in een 0-0 gelijkspel.

In de vorige jaargang hielden PSV en Ajax de punten in eigen huis. Het duel in Eindhoven leverde voor de bezoekers niet meer op dan een 4-3 nederlaag. Dat terwijl de Ajacieden twee keer op voorsprong kwamen. Al na twee minuten spelen profiteerde Luis Suarez van een fout van keeper Andreas Isaksson: 0-1. Amper tien minuten later had de Uruguayaan de tweede treffer op zijn schoen, maar zijn iets te laconieke lobje stierf in schoonheid. Acht minuten voor het rustsignaal viel het doelpunt aan de andere kant toen Balázs Dzsudzsák een vrije trap in de kruising joeg. Ajax toonde echter veerkracht, want nog geen 120 seconden later troefde opnieuw Suarez Isaksson en huidig Ajacied André Ooijer af: 1-2.

In het tweede bedrijf sloeg de thuisploeg razendsnel toe via Otman Bakkal (50’) en weer Dzsudzsák (54’). De genadeklap was echter nog niet definitief, want Urby Emanuelson haalde in de 58ste minuut vanaf de Eindhovense zestienmeterlijn de trekker over: 3-3. Uiteindelijk besliste Bakkal een kwartier voor tijd het levendige treffen door Robbie Wielaert in de luren te leggen: 4-3.

Ooijer: ,,We moeten het gat laten slinken, dus daarom moeten we winnen." Ooijer: ,,We moeten het gat laten slinken, dus daarom moeten we winnen."

Anderhalf jaar later kan Ajax zich in de race om de titel een dergelijke uitslag eigenlijk niet permitteren. ,,We moeten het gat laten slinken, dus daarom moeten we winnen," laat oud PSV ‘er Ooijer aan duidelijkheid niets te wensen over. De nationale topper wordt voor hem een speciale aangelegenheid, aangezien de geboren Amsterdammer bijna tien jaar lang de kleuren verdedigde van de Eindhovense rivaal. ,,Daarom verheug ik me er ook op. We zullen verder zien hoe ik word ontvangen," doelt hij op de reacties van het publiek. ,,Het is alleen jammer dat ik waarschijnlijk op de bank zit. Ik had liever gespeeld, dan heb je nog wat invloed op wat er gaat gebeuren."

Maar een basisplaats of niet. Ooijer kent als geen ander de importantie van de tweestrijd tussen beide concurrenten. ,,Iedereen praat altijd over de klassieker, maar dit is natuurlijk al jaren de absolute topwedstrijd in Nederland," wat gezien de statistieken een waarheid als een koe is. ,,Dit zijn bovendien de topwedstrijden die ik altijd wil winnen. Ik ga er dan ook alles aan doen om met Ajax de drie punten te pakken. Het gaat om het kampioenschap. Daarnaast zit er bij Ajax nog meer druk op omdat we die derde ster op het shirt willen hebben. Het zou mooi zijn als we dat kunnen bewerkstelligen."

Hoe een eventuele zege tot stand komt, interesseert de pure prof niet zoveel. ,,Als het gepaard kan gaan met een heel mooie wedstrijd is dat mooi meegenomen, maar het belangrijkste blijven die drie punten. Die moeten mee de bus in naar Amsterdam."

PSV – Ajax begint zondag om 14.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2009/2010 PSV – Ajax 4-3 (16-08-2009)
2008/2009 PSV – Ajax 6-2 (19-04-2009)
2007/2008 PSV – Ajax 0-0 (19-03-2008)
2006/2007 PSV – Ajax 1-5 (18-03-2007)
2005/2006 PSV – Ajax 1-0 (23-10-2005)


Tekst:Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst