Menu
'Bijzonder om tegen Deense ploeg te spelen‘

'Bijzonder om tegen Deense ploeg te spelen‘

'Het is altijd goed weer thuis te zijn’, schreef Lasse Schöne woensdagmiddag op zijn Facebookpagina. De Ajacied was met zijn club net gearriveerd in Kopenhagen, de grote Deense stad op nog geen half uur van zijn ouderlijk huis. Een paar uur later zat hij, samen met zijn trainer Peter Bosz, in het Parken Stadion voor de persconferentie om vooruit te blikken op de Europese ontmoeting met de plaatselijke FC.

Voor de 30-jarige middenvelder wordt het treffen op vaderlandse bodem zijn 44e Europese wedstrijd. Acht keer wist Schöne het vijandelijke net te laten bollen. Hopelijk voegt hij donderdag zijn negende doelpunt toe aan het totaal. Dat zou een unicum zijn, want FC Kopenhagen hoefde dit seizoen in eigen huis Europees gezien nog geen tegentreffer te incasseren.

Ongeslagen in Kopenhagen
Historisch gezien deed Ajax het in Kopenhagen zo slecht nog niet met een doelpuntloos gelijkspel in 2001 en een 1-2-overwinning in 2006. Maar thuis in Amsterdam bleef Ajax steken in goede bedoelingen en ging Kopenhagen in beide tweeluiken door.

Vaak is het zo dat spelers bij de persconferentie van Europese uitwedstrijden een beetje verloren achter de tafel zitten, zo niet Schöne. Hij kreeg veel vragen van de Deense pers. Bijvoorbeeld: 'Wat heb jij aan je ploeg verteld over Kopenhagen'. De middenvelder vervolgens: ,,We zijn goed voorbereid en hebben een goede indruk van 'FCK'. Ze zijn verdedigend heel erg sterk. Wij moeten ons eigen spel spelen en als we kansen krijgen, moeten we die afmaken."

Lasse Schöne corrigeerde lachend de tolk bij het vertalen van zijn tekst.
Lasse Schöne corrigeerde lachend de tolk bij het vertalen van zijn tekst.

Er volgde een grappige gebeurtenis met Schöne achter de tafel, geflankeerd door een Deense tolk. De eerste keer zei de Ajacied nog lachend ‘Ja, het klopt’, bij het vertalen van de tekst(en) van zijn trainer. Maar later moest hij, eveneens lachend, de tolk toch een keer nuanceren bij de vertaling van zijn eigen quotes. ,,Anders lijkt het net of wij het verrassend vinden dat Kopenhagen de volgende ronde heeft gehaald. Zo is het niet.”

'Bijzonder'
,,Toen we hoorden dat Kopenhagen onze volgende tegenstander zou worden, stond mijn telefoon vol met berichtjes en gemiste oproepen. Kopenhagen is de club waar ik vroeger fan van was. Voor mij wordt dit bovendien de eerste keer dat ik een serieuze wedstrijd tegen een Deense ploeg speel. Daarom is het bijzonder."

Het betekent niet dat Schöne opeens extra gemotiveerd is. ,,Er zitten nu wel veel meer bekenden op de tribune die mij normaal gesproken nooit zien voetballen. Maar dat betekent niet dat ik nu beter mijn best ga doen. Want ik doe altijd mijn best."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst