Menu

Bijzonder seminar ter ere van Michael van Praag

Michael van Praag nam in juni afscheid als voorzitter van Ajax. De voormalige preses werd sindsdien al op verschillende manieren in het zonnetje gezet. Maar het seminar dat ten ere van Van Praag vrijdag in de ArenA gehouden werd, was een bijzonder en passend afscheid voor de man die veertien jaar de voorzittershamer hanteerde. De onderwerpen die aan de orde kwamen hadden allemaal betrekking op datgene waarmee Michael van Praag zich als Ajax-voorzitter mee had bezig gehouden.

Van Praag, inmiddels benoemd tot erevoorzitter, verwelkomde zijn talrijke gasten allemaal persoonlijk. Zo kon hij voormalig staatssecretaris Margot Vliegenthart begroeten, voormalig collega-voorzitters Harry van Raaij en Jorien van den Herik, oud-burgemeester Schelto Patijn, KNVB-baas Henk Kesler, huidig Ajax-coach Ronald Koeman en een van diens beroemde voorgangers Rinus Michels, vertegenwoordigers van de supportersverenigingen SVA en OFA en nog veel meer mensen waarmee Van Praag tijdens zijn veertien jaar als voorzitter, en als zoon van voormalig preses Jaap van Praag, in aanraking was gekomen.

John Jaakke, de opvolger van Van Praag bij Ajax, leidde de bijeenkomst en introduceerde op leuke wijze de sprekers van de middag: Marco van Basten, Karl-Heinz Rummenigge en Cees Bakker. Ook was er voor de gelegenheid een panel gevormd, met daarin Ajax-supporter Ronald Pieloor, oud-scheidsrechter John Blankestein en de algemeen directeur van Ajax, Arie van Eijden.

Marco van Basten, in de uitnodiging simpel maar doeltreffend omschreven als 'wereldspits', was de eerste spreker. De assistent-trainer van Jong Ajax prees allereerst Van Praag en complimenteerde de oud-voorzitter met de vele prijzen die de club onder zijn bewind had gehaald. Van Basten memoreerde dat een van de hobby's van Van Praag was om scheidsrechter te zijn bij voetbalwedstrijden. Om daarna enkele punten uit zijn inmiddels beroemde betoog over de spelregelwijzigingen nog eens uiteen te zetten.

Het heldere verhaal van Marco van Basten kon op veel bijval uit de zaal rekenen. Van Bastens conclusie dat het spel eerlijker moet worden ('het onrecht moet uitgebannen worden') werd door vrijwel alle aanwezigen gedeeld. Michael van Praag verwoordde vervolgens de mening van de aanwezigen, dat alle pogingen daartoe worden gefrustreerd door de voetbalbonden FIFA en UEFA.

Vervolgens was het de beurt aan Karl-Heinz Rummenigge. De voormalige stervoetballer van Duitsland en huidig voorzitter van Bayern München besprak de toekomst van het internationale voetbal en hij bleek net zo'n frisse en intelligente kijk op voetbal te hebben als Van Basten. Rummenigge zat samen met Van Praag in de G14, de vereniging van de grotere voetbalclubs van Europa. Ook 'Kalle' had lovende woorden over voor Van Praag, die hij als zijn 'grote voorbeeld' op bestuurlijk gebied omschreef. ,,Bedankt voor je wijze lessen'', zei de charmante Bayern-voorzitter. Rummenigge beschreef de situatie in het internationale voetbal na het Bosman-arrest en pleitte onder andere voor een Europees licentiesysteem. Ook beargumenteerde de Duitser dat de FIFA en UEFA de clubs zouden moeten vergoeden voor het beschikbaar stellen van hun internationals, aangezien de wereld- en Europese voetbalbond miljarden Euro's verdienen aan de eindrondes van de kampioenschappen die zij organiseren. Ook nu waren er kritische noten richting de FIFA en UEFA, waarbij opnieuw de naam 'Blatter' viel.

Verder vertelde Rummenigge dat zijn Bayern München veel geleerd had van de aanpak van Ajax, dat in de jaren '90 Europese bekers won waar het de Duitse club een tijd tegen zat. ,,Na de 5-2 in Amsterdam in 1995 hebben we tegen elkaar gezegd 'hier kunnen we wat van leren'. Met de opgedane kennis bij Ajax zijn we er weer bovenop gekomen en hebben we later ook de UEFA Champions League gewonnen'', aldus Rummenigge, die Van Praag en zijn familie uitnodigde om snel eens naar München te komen en hem een beeld van een Beierse leeuw presenteerde.

De derde en laatste spreker was de Arnhemse korpschef Cees Bakker, die in de raad van hoofdcommissarissen belast is met veiligheid en supporterszaken bij de voetbalclubs. Bakker noemde Van Praag een beminnelijk mens waar hij prettig mee had samengewerkt toen de Ajax-voorzitter in het sectiebestuur van de KNVB zat. In zijn redevoering met de titel 'Veiligheid of nog een spits' rekende de politiecommissaris zijn gehoor voor hoe duur de inzet van politie is bij voetbalwedstrijden en pleitte hij voor een aantal maatregelen die de veiligheid in en om voetbalstadions kunnen vergroten.

Na de lezing van Bakker was het de beurt aan het panel om zich uit te spreken over de onderwerpen die aan bod waren gekomen. Vooral over de uiteenzetting van Cees Bakker werd druk nagepraat door de panel-leden en de mensen in de zaal. Van de vertegenwoordigers van de supporters kwam vooral de klacht dat die supporters in het hele verhaal nauwelijks serieus genomen werden, iets wat Arie van Eijden namens Ajax onderschreef. Ronald Pieloor pleitte ervoor om de aanhangers van een club niet alleen te straffen voor wangedrag, maar ook te belonen wanneer het goed gaat.

Scheidrechter John Blankestein verklaarde ook nog dat er veel animo was voor het experimenteren met nieuwe spelregels, maar dat (,,U voelt hem al aankomen'', aldus de voormalig toparbiter) ook in dit vraagstuk Sepp Blatter een belangrijke stempel drukt op de gang van zaken.

Michael van Praag sloot vervolgens zelf het seminar af. Eerst presenteerde hij de Ronald McDonald VU Kinderstad een donatie de de aanwezigen bij elkaar hadden gebracht in plaats van een afscheidscadeau voor de scheidende preses. Uit handen van John Jaakke ontving Van Praag een platina oorkonde voor zijn erevoorzitterschap van Ajax, waarna Van Praag op zijn unieke wijze alle vertegenwoordigde groepen apart bedankte. ,,Ik ben een bevoorrecht mens dat ik met al deze mensen te maken heb mogen hebben'', sprak Van Praag tot slot. ,,Ik mis het voorzitterschap wel, maar de vrijheid die ik nu heb bevalt goed. Ik heb laatst eindelijk voor het eerst sinds veertien jaar weer eens openlijk kunnen juichen op de tribune bij Ajax.''