Menu
Bijzondere prijs voor Siem de Jong

Bijzondere prijs voor Siem de Jong

Siem de Jong is maandag uitgeroepen tot Maatschappelijk speler Eredivisie van het jaar 2013. Maandag ontvangt de Ajacied op het Voetbalgala uit handen van zijn voorganger Tim Gilissen een cheque ter waarde van € 50.000. Dit bedrag wordt volledig besteed aan een maatschappelijk project naar keuze van Siem de Jong en de maatschappelijke projecten van zijn club Ajax.

De prijs wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, maatschappelijk Partner Eredivisie. De VriendenLoterij en Eredivisie willen met deze prijs het maatschappelijke belang van voetbal onderstrepen. ,,Het is een eer dat ik deze prijs krijg’’, reageerde De Jong verheugd nadat hij het nieuws vernam over het winnen van zijn titel. ,,Bij Ajax doen we inderdaad veel dingen naast het veld. Ik vind het dus vooral een prestatie van de club en met name de Ajax Foundation, maar ik ben trots dat ik de prijs in ontvangst mag nemen. Ik zorg ervoor dat het geld dat erbij hoort goed besteed wordt.”

De jury roemt De Jong om de wijze waarop hij invulling geeft aan zijn voorbeeldfunctie richting de jeugd én zijn teamgenoten. Hij is bewust bezig met zijn voorbeeldrol als profvoetballer, zowel binnen als buiten het veld. Siem zet zich actief en met veel enthousiasme in voor verschillende maatschappelijke projecten Ajax, zoals voorheen Scoren voor Gezondheid, Ajax Streetwise en VUmc Kinderstad.

Deze projecten worden georganiseerd vanuit de Ajax Foundation, welke is opgericht in 2010 met als doel de maatschappelijke betrokkenheid van Ajax structurele invulling te geven. Mede door zijn enthousiasme, betrokkenheid en het bewust zijn van zijn voorbeeldrol is Siem de Jong gekozen tot Maatschappelijk speler Eredivisie van het jaar 2013.

Siem de Jong wordt als kersvers Maatschappelijk speler Eredivisie van het jaar 2013 geïnterviewd door presentator Toine van Peperstraten. Siem de Jong wordt als kersvers Maatschappelijk speler Eredivisie van het jaar 2013 geïnterviewd door presentator Toine van Peperstraten.

,,Siem is betrokken bij alle projecten van de Ajax Foundation, sponsoractiviteiten en supportersactiviteiten," lichtte Simone Freling namens de Ajax Foundation eerder al de nominatie van De Jong toe. ,,Hij staat voor waarden en normen en geeft zijn kennis over. Siem is bovendien een rolmodel en heeft een enorme voorbeeldfunctie. Kinderen en ouderen nemen het ook van hem aan. Dat blijkt onder meer tijdens bezoeken aan VUmc Kinderstad en als er patiëntjes op uitnodiging van de Ajax Foundation aanwezig zijn bij de training. Hij is aanvoerder en woordvoerder van het team, maar staat daarbij ook midden in de maatschappij. Siem is daarbij het boegbeeld van de maatschappelijk betrokken selectie. Eigenlijk zou de hele spelersgroep genomineerd moeten worden.’’

De clubs uit de Eredivisie wordt jaarlijks gevraagd een speler aan te wijzen die zijn maatschappelijke verantwoording kent en neemt. Elke club mag een speler nomineren en Ajax koos voor captain Siem de Jong. De Ajacieden vormde samen met Willem Janssen (afgelopen seizoen FC Twente, inmiddels FC Utrecht) en PEC Zwolle-speler Rochdi Achenteh uiteindelijk de ‘shortlist’ van alle, door de Eredivisieclubs geselecteerde spelers die zich op bijzondere wijze inzetten voor een sterkere samenleving. Deze top drie werd beoordeeld door een jury bestaande uit: Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie Media & Marketing), Tim Gilissen (winnaar 2012), Giovanni van Bronckhorst (winnaar 2011), Jaap de Groot (Chef sport De Telegraaf) en Imme Rog (Managing Director VriendenLoterij).

De maatschappelijke rol van het voetbal wordt steeds bekender en belangrijker voor zowel clubs als sponsors. Zo weet ook Imme Rog, Managing director VriendenLoterij: ,,Als maatschappelijk partner van de Eredivisie vinden wij het belangrijk dat voetballers zich inzetten voor een sterkere samenleving. Een profvoetballer kan een voorbeeld zijn voor anderen. We hebben gezien dat het werkt als zij hun persoonlijke ervaring en bekendheid inzetten om bijvoorbeeld kinderen te stimuleren gezonder te leven of leerachterstanden weg te werken. Daarom ondersteunen wij de Maatschappelijk speler van het jaar graag met een financiële bijdrage in de verwachting dat er nog veel mooie maatschappelijke initiatieven volgen.”

Edu Jansing kent als directeur van de stichting Meer dan Voetbal de toenemende impact van profclubs en profspelers op de samenleving. ,,Ik ken Siem de Jong als iemand die het normaal vindt dat een profvoetballer zijn verantwoordelijkheid neemt’’, spreekt Jansing over de uiteindelijk winnaar. ,,Siem doet dat binnen het veld als aanvoerder maar ook buiten het veld bij tal van projecten. Siem is daarmee een voorbeeld voor jonge spelers bij Ajax en Oranje, maar ook voor de vele jonge voetbalfans.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Nicole van den Kroonenberg (VUmc Kinderstad), Gerard van Hees (Voetbalgala & StreetWise)

Naar de Ajax Foundation

Naar de stichting Meer dan Voetbal

Siem de Jong zet zijn handtekening op het shirt van een fan in VUmc Kinderstad. Siem de Jong zet zijn handtekening op het shirt van een fan in VUmc Kinderstad.
De Ajax-captain deelt handtekeningen uit na de eerste training van het afgelopen seizoen. De Ajax-captain deelt handtekeningen uit na de eerste training van het afgelopen seizoen.
Siem de Jong poseert met twee jonge fans. Siem de Jong poseert met twee jonge fans.
De Jong in actie voor Ajax StreetWise. De Jong in actie voor Ajax StreetWise.
Siem de Jong maakt fans blij tijdens een bezoek van de selectie aan VUmc Kinderstad. Siem de Jong maakt fans blij tijdens een bezoek van de selectie aan VUmc Kinderstad.
Siem de Jong bekijkt de verrichtingen op StreetWise. Siem de Jong bekijkt de verrichtingen op StreetWise.
De Ajacied plaatst zijn handtekening op de befaamde wand bij VUmc Kinderstad. De Ajacied plaatst zijn handtekening op de befaamde wand bij VUmc Kinderstad.