Menu

Bijzondere uitwedstrijd Ajax-pupillen

De E- en F-pupillen speelden woensdagmiddag een heel bijzondere uitwedstrijd. In het Kennemer Sportcentrum in Haarlem namen de kleine Ajacieden het op de tatami op tegen KenAmJu. Sommige voetbaltalenten mochten zelfs judo├źn tegen Olympia-ganger Elco van der Geest.

Het idee van de uitwisseling tussen de beide clubs kwam van Johan, voorzitter van het jeugdbestuur van Kenamju. ,,We zijn druk bezig om activiteiten voor de jeugd te bedenken en onze jongens voetballen ook allemaal. Toen ons jeugdlid Daan zich ook nog als keeper bij een vereniging aansloot, hadden we compleet team! Daarom leek het mij leuk om een uitwisseling op te zetten tussen Ajax en Kenamju. We kwamen bij Ajax uit omdat Kenamju het Ajax van het judo is. Allebei de clubs zijn een A-merk."

De clubs kwamen met elkaar in contact en namens Ajax stapte jeugdtrainer Patrick Ladru in het experiment. Samen met Dennis de Haan, trainer van de F-pupillen, begeleidde hij de grote groep Ajax-pupillen. Die kregen om klokslag drie uur Cor van der Geest voor hun neus. De befaamde judotrainer sprak de jongens toe. Toen hij zei dat zijn zoon Elco ook nog zou komen, klonk er een spontaan 'Yes' uit de groep op. ,,De bedoeling is dat we een leuke middag met elkaar hebben", sprak de coach. ,,Misschien kennen jullie mij wel als er judo op tv is. Dan ben ik die man die zo fanatiek aan het coachen is. Ik vind dit in elk geval een leuk initiatief. En voor de ouders heb ik nog een stelling: Topsport zonder ouders is onmogelijk, topsport met ouders een ramp."

Ondertussen had Elco zich in zijn judopak gehezen en kon hij de laatste woorden van zijn vader met instemmend geknik onderstrepen. ,,Zowel Kenamju als Ajax staat voor de top", sprak Cor van der Geest tot de jeugd. ,,Daarbij wordt gewerkt met talent, maar we moeten ook kijken naar de onderbouw. Sport verbroedert."

En elke sporter kan leren van andere sporters. Zoals de Ajax-jeugd leerde van hun nieuwe judovrienden. Ze leerden de judo-koprol, afslaan en zelfs werpen zonder de ander te blesseren.

Als klapstuk van de middag mocht de Ajax-trainer drie jongens aanwijzen die het tegen Elco van der Geest op moesten nemen. ,,Allemaal tegelijk tegen jou, of individueel?", vroeg Ladru zich quasi bezorgd af. Het werd het laatste. Shaquille Sno beet het spits af en de kleine F-pupil ging strijdend tenonder tegen 's wereld nummer 5 tijdens de recente Olympische Spelen. Maar Leeroy Owusu en Levy van Nispen wisten de Haarlemse beer te verslaan! Wie Levy daar na afloop op aansprak, kreeg slechts een meewarig maar bijdehand blik. 'Wat is er zo vreemd aan dat ik van Elco van der Geest win?' stond er op dat gezicht te lezen?

Patrick Ladru hoorde het tevreden aan. ,,Dit uur was toch fantastisch?", glunderde hij. ,,Ik heb zelf aan judo gedaan en ik filosofeer wel eens met de inspanningsfysioloog bij Ajax over judo-oefeningen inpassen in de training, want als je spieren anders belast, wordt je lichaam daar sterker van. Van deze middag hoeven de jongens niet zoveel op te pikken. Dit stond puur in het teken van plezier. We zullen contact houden, want we kunnen wel van elkaar leren."

Op 8 december komt de Kenamju-jeugd naar Ajax om wat voetbaltechnieken bij te schaven.