Menu

Bijzondere Vanenavond op de Toekomst

Op de Toekomst werd donderdagavond de jaarlijkse Vanenavond gehouden. Dit jaar kreeg het evenement een bijzonder karakter: Een scheidend en een aantredend voorzitter presenteerden gezamenlijk de avond en een keeper werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Michael van Praag dacht een jaar geleden dat hij voor het laatst de vanen zou uitreiken. Hij had het mis, want ook nu, slechts enkele weken voordat hij de voorzittershamer door zal geven, prees hij de prestaties van de Ajax-jeugd van afgelopen seizoen. Zijn opvolger, John Jaakke, hielp hem. Zo kon de nieuwe voorzitter alvast oefenen. Van Praag had de taken verdeeld: hij zelf zou de microfoon ter hand nemen, Jaakke had de eer elke jeugdspeler de hand te schudden en een vaan te overhandigen.

Afgelopen seizoen kende Ajax vier jeugdkampioenen. De aanvoerders van de F, D1, C1 en B1 toonden vol trots de kampioensschalen. De F-jes speelden voor de winterstop tien wedstrijden die allen werden gewonnen. Bovendien scoorden de kleinste Ajacieden meer dan honderd keer. Na de winter ging het team derhalve naar een hogere competitie, waar het uitsluitend tegen E-elftallen speelde. Ook hier werden tien van de tien wedstrijden gewonnen en werd er meer dan honderd keer gescoord. De D1 presteerde het om 157 maal in het seizoen te scoren.

Danny Blind nam na een korte pauze het woord. Het hoofd van de jeugdopleiding begon met iedereen te bedanken die ervoor had gezorgd dat de jeugdteams konden spelen, in het bijzonder de ouders. ,,Voor ouders kan het een enorme opgave zijn dat hun kind bij Ajax speelt”, aldus Blind. ,,Bijna alles in het gezin draait dan daarom. Soms moeten er veel aanpassingen plaatsvinden om het kind in staat te stellen te kunnen voetballen. Heel wat weekendplannen moeten vanwege een toernooi bijvoorbeeld worden verzet.”

Ook keek Blind tevreden terug op het afgelopen seizoen. ,,We hebben weer een aantal kampioenen dit jaar. Maar blijer ben ik, en belangrijker is, dat veel spelers van de jeugd zijn doorgestroomd. Wel zes, zeven, of acht spelers zijn naar het eerste elftal gegaan. Dat betekent een enorme impuls voor onze jeugd. Elke speler zal denken dat híj misschien dat talent zal zijn dat in aanmerking komt voor het eerste elftal”, sprak de voormalige aanvoerder van Ajax 1.

Dat bracht hem meteen bij een ander onderdeel van de avond, de uitverkiezing voor het Talent van het Jaar. Het was moeilijk dit jaar omdat er immers zoveel talenten die eigenlijk nog in de jeugd horen te spelen, de opleiding al verlaten hadden. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg die wel nog op de Toekomst spelen. Theo de Groot, voorzitter van Lucky Ajax, reikte traditiegetrouw de prijs uit. Degene die zich na onder andere Wesley Sneijder, Rafael Van der Vaart en Johnny Heitinga Talent van het Jaar mag noemen is keeper Kenneth Vermeer.

De verbouwereerde Vermeer kwam beduusd het podium oplopen. Uit handen van De Groot ontving hij zijn prijs. Van pure verbazing kon hij op dat moment niet meer uitbrengen dan: ,,Dit is totaal onverwacht, bedankt…” Later op de avond had hij zich weer hervonden, maar nog steeds heerste verbazing. ,,Ik stond gewoon te praten en ik hoorde ineens mijn naam. Ik dacht: hè, dat kan niet!”, glunderde Vermeer. ,,In het begin van het seizoen ging het wat moeizaam. Ik had wat aanpassingsproblemen. Ik zat zelfs een paar keer op de bank. Maar daarna heb ik het goed opgepakt. Ik blijf komend seizoen nog in de A-jeugd en ik denk dat we een goed seizoen zullen hebben, want we hebben zeker kans op de titel”, blikte hij alvast vooruit. Ook al kwam de prijs als een donderslag bij heldere hemel, Vermeer was er natuurlijk zeer blij mee.

Vervolgens werden de overige teams naar voren geroepen en voorzien van vanen, maar niet voordat Floris Thoolen Van Praag uitvoerig bedankte voor zijn ruim veertien jaar voorzitterschap en ‘trouwe en loyale dienst’. Met de belofte zich na zijn voorzitterschap vaker op de Toekomst te laten zien, hervatte Van Praag zijn taak en sloot de Vanenavond voor de laatste keer in zijn voorzitterscarrière af. Rond de klok van zevenen hadden alle jeugdspelers, trainers, leiders, fysiotherapeuten en grensrechters een vaan, en een felicitatie van de scheidende en een handdruk van de aantredende voorzitter.