Menu
Bitter: 'Mexico ademt voetbal'

Bitter: 'Mexico ademt voetbal'

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar staat voor de lastige klus om de achtste finales van het WK in Mexico te bereiken. Na de nederlaag tegen Congo en het gelijkspel Noord-Korea moet er vrijdagavond in ieder geval worden gewonnen van gastland Mexico. Alleen dan houdt Oranje -17 uitzicht op de volgende ronde. Ajax-aanvaller Jordi Bitter (17) heeft er vertrouwen in.

Net als de eerste twee wedstrijden op het WK verliep ook de reis van Morelia naar Monterrey niet helemaal vlekkeloos. Op het vliegveld van Morelia, de stad waar Oranje -17 de eerste twee WK-duels speelde, liep het team een fikse vertraging op. Het gaf Jordi Bitter in ieder geval de gelegenheid om even rustig zijn verhaal vanuit Midden-Amerika te doen.

,,Nog steeds heb ik goede hoop dat we de volgende ronde halen”, zegt de spits, die in het nieuwe seizoen bij de selectie van Ajax A1 aansluit. ,,Zowel tegen Congo (1-0 nederlaag) als Noord-Korea (1-1) zat er voor ons veel meer in. Dat leverde beide keren veel teleurstelling na afloop op. Toch overheerste beide keren ook het gevoel dat we nog steeds een kans hebben om door te gaan. Tegen Mexico moeten we voor de tweede plek gaan. En ook als nummer drie kunnen we zelfs nog doorgaan. De vier beste nummers drie plaatsen zich namelijk ook voor de achtste finales.”

Bitter tekende vlak voor het vertrek naar Mexico een driejarig contract bij Ajax. De aanvaller - die zowel in de spits als op de rechtsbuitenpositie kan spelen - richt zich bij het Nederlands team vooral op de rechterflank. Tegen Noord-Korea maakte hij als invaller zijn eerste WK-minuten. Het was een mooie beloning voor de aanvaller, die net op tijd is hersteld van een knieblessure. Bitter: ,,Het EK in Servië heb ik vanwege de problemen met mijn knie moeten missen. Daarom ben ik blij dat ik er nu wel bij kan zijn. Ik heb er hard voor gewerkt om mee te kunnen.”

De aanvaller probeert tijdens de vrije momenten op het WK veel contact met het thuisfront te hebben. Op mijn hotelkamer kan ik via MSN, Hyves en Skype makkelijk met Nederland communiceren. In ons hotel in Morelia hadden we een geweldige internetverbinding. Hopelijk is dat straks in Monterrey ook weer zo.” Tijdens zijn contactmomenten met familie en vrienden wisselt hij graag zijn mooie ervaringen uit. ,,Mexico is helemaal gek van voetbal. Overal waar we komen zijn de mensen enthousiast. Iedereen wil handtekeningen en op de foto. En dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de andere teams. Dit land ademt voetbal.”

De laatste groepswedstrijd tegen Mexico is er voor Bitter dan ook een om naar uit te kijken. ,,Het is simpel: we moeten winnen. De sfeer zal ongetwijfeld geweldig zijn als we tegen Mexico spelen. Dat geeft een enorm boost om het beste uit jezelf te halen. Laten we hopen dat het niet onze laatste wedstrijd wordt. Het is prachtig om in dit land het WK mee te maken. Het leeft hier enorm. Als we winnen hebben een goede kans op de volgende ronde. Gezien ons spel tegen Congo en Noord-Korea heb ik er alle vertrouwen in.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: KNVB/Tonny Dijkhuizen