Menu
Bittere avond voor de Ajax Vrouwen

Bittere avond voor de Ajax Vrouwen

Ze konden amper wachten, zo veel zin hadden de Ajax Vrouwen in hun eerste duel van de tweede seizoenshelft. Maar na afloop was van vreugde geen spoor te bekennen. Alhoewel Ajacied van de wedstrijd Tessel Middag toch nog een lichtpuntje zag op de verder teleurstellende avond.

,,Ik schaam me.’’ De 0-4 nederlaag tegen Standard Luik is nog maar net geleden als Mandy Versteegt die woorden uitspreekt in de gang van de Toekomst. Wat ontredderd staat ze erbij. Dan zegt ze: ,,Dit was toch wel een van onze minste wedstrijden tot nu toe. Ook van mezelf.’’ Weer een zucht.

De aanvalster van Ajax baalt enorm. Zij en haar medespeelsters hebben zojuist een 0-4 nederlaag geleden tegen de kampioen van België. Hoewel ze aangeslagen is door het resultaat, is de verliespartij geen schande. Standard is de trots van het Belgische vrouwenvoetbal. Waar de speelsters van Ajax pas een halfjaar een team vormen, spelen die van De Rouches al enkele jaren met elkaar. Ze zijn uiterst goed op elkaar ingespeeld, zo bleek ook vrijdagavond. Bovendien beschikt het team over veel individuele kwaliteit. Achterin staan enkele beresterke vrouwen, terwijl de ene voorhoedespeelster nog rapper is dan de andere.

,,Ze waren een klasse beter’’, vond middenvelder Tessel Middag. ,,We speelden zelf niet goed, maar ik denk dat we toch ook zijn afgetroefd op kwaliteit. Standard is een sterke ploeg. Ze stonden er als één team en hun rendement was erg hoog. En wij hielpen ze door fouten te maken.’’ Spelmaakster Desiree van Lunteren maakte zo’n fout. Een dodelijke, zo bleek. Na haar onzuivere pass lag de 0-1 binnen een tel achter keepster Marieke Ubachs. Na afloop geeft Van Lunteren dat ook toe. ,,Het was mijn fout. Ze straften het meteen af. Zowat elke kans was een doelpunt bij Standard.’’

Vooraf waren er nog wel vrolijke gezichten te zien. De 0-4-nederlaag veranderde het goede humeur in anderhalf uur. Vooraf waren er nog wel vrolijke gezichten te zien. De 0-4-nederlaag veranderde het goede humeur in anderhalf uur.

Vervolgens vertelt ze hoe zeer ze had uitgekeken naar de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft, waarin ze met Ajax strijdt om de titel van de BeNe League. En zij niet alleen; het gold voor al haar teamgenoten. Of het nou op Twitter was of aan tafel tijdens de gezamenlijke maaltijden: het duel met de Walen was het gespreksonderwerp van de dag. ,,We hadden er onwijs zin in. Konden haast niet meer wachten’’, zegt Van Lunteren.

Na afloop is er van die vreugde nog weinig over. Waren ze afgetroefd? ,,Nee, dat wil ik niet beweren. We hadden veel balbezit, alleen zij waren heel effectief. Maar wij speelden niet goed. Ik vond ons niet hard genoeg. Wij zeiden sorry na een stevig duel, terwijl zij gewoon opstonden en doorgingen, zonder iets te zeggen. Daarin zie je het verschil.’’

Geschrokken is Van Lunteren niet van de 0-4. Hoewel ze zag dat Standard over ervaren en technisch vaardige voetbalsters beschikt, is ze niet enorm onder de indruk. ,,Ik ben absoluut niet bang voor ze als we straks de uitwedstrijd spelen. We maken zeker een kans. Zolang we maar niet te veel weggeven en keihard werken.’’ Medespeelster Tessel Middag werd verkozen tot Ajacied van de wedstrijd. Ze vormde de schakel tussen de defensie en de voorhoede, hoewel ze vaak noodgedwongen voor een breedtepass moest kiezen in plaats van een trap vooruit. Standard hield het achterin potdicht, waardoor het voor Middag niet makkelijk was om haar aanvallers te bereiken.

Toch viel ze op, omdat ze nauwelijks balverlies leed. ,,Ik ben ook best tevreden over mijn spel’’, zegt Middag. ,,Ik was verrast dat ik Ajacied van de wedstrijd was, maar vond dat ik het niet slecht deed. Vooral wat betreft mijn eigen aandachtspunten. Ik vind dat ik het spel nog sneller moet verplaatsen. Daar probeer ik aan te werken. Dus van links naar rechts of van voor naar achteren. Aannemen, doorspelen, dat idee. Vanavond lukte dat aardig.’’

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees