Menu
Bizarre slotfase brengt Ajax alsnog naar de Kuip

Bizarre slotfase brengt Ajax alsnog naar de Kuip

Eén Ajacied geloofde nog in een goede afloop van de halvefinalewedstrijd in de Gatorade Cup tegen Roda JC; de anderen gaven weinig voor de eigen kansen. Dat was niet zo vreemd, want Ajax had in negentig minuten heel weinig laten zien. Roda JC leidde dan ook verdiend met 1-0 en leek zich op te kunnen gaan maken voor een bekerfinale tegen PSV. Tot Klaas Jan Huntelaar drie minuten in blessuretijd zijn geloof in een succesvolle avond omzette in een doelpunt, 1-1. In de verlenging was Roda JC gebroken en liep Ajax uit naar 4-1.

De technische staf van Roda JC, de medici en de medespelers onthaalden Andres Oper als een held toen hij in de 83ste minuut naar de kant werd gehaald. Dat de spits kón spelen was al een wonder op zich, want de Est kampte met een liesblessure. Maar dat hij in de 61ste minuut Roda naar 0-1 had getild na een fout van Hedwiges Maduro, was reden voor een klein vervroegd feestje. Te vroeg gejuicht. Klaas Jan Huntelaar dwong met niet meer dan een handvol seconden te spelen met een gedurfde omhaal een verlenging af. Daarin was Ajax pas heer en meester.

Trainer Danny Blind wilde, gezien de grote problemen in de defensie, weer een beroep doen op Hedwiges Maduro. De Almeerder voelde zich niet goed, was nog niet helemaal fit, maar stond er wel. Dat uitgerekend hij na een uur in de fout ging, was triest. ,,Hij was niet fit en toch deed ik een beroep op hem'', sprak Blind na afloop. ,,Daarom ben ik blij dat het goed is afgelopen. Ik weet niet of het wel of niet kwam door zijn fysiek ongemak, maar het was wel vervelend.''

Tot het tegendoelpunt had Ajax, waarbij ook Hatem Trabelsi weer speelde, in eigen huis weinig te zeggen gehad. Roda JC stond tactisch uitstekend en de Amsterdammers kwamen er niet door. Hoewel de Limburgers ook niet al te veel gevaar stichtten, waren de gasten wel de bovenliggende partij. Ook toen routinier Tomás Galásek zijn rentree maakte na een uur spelen, verandere er nog niet heel veel. ,,Wij hebben qua voetbal de lijn niet kunnen doortrekken van de wedstrijden tot Inter'', had Blind gezien. ,,We zaten niet goed in de wedstrijd en Roda was gretiger dan wij. Het gevaar van een 0-2 achterstand zat er in.''

De enige die daar niet in geloofde, was Klaas Jan Huntelaar. Na vele opportunistische pogingen om de spits te bereiken, deed de nieuwste Ajacied het in de derde minuut van de blessuretijd helemaal zelf. Vanuit een ogenschijnlijke onmogelijke positie produceerde hij een uitgemeten omhaal die ver bij Kujovic vandaan in het doel belandde, 1-1. Roda was gebroken, Ajax leefde op en gooide er een verlenging tegenaan waarin wel gretig werd gevoetbald. De invallers Angelos Charisteas en Ryan Babel vervulden belangrijke rollen, waarbij Babel de stand naar 2-1 en 3-1 tilde. Huntelaar zette echter geheel terecht zijn handtekening onder het duel door de 4-1 binnen te schieten. Blind voelde compassie met de verliezende trainer Huub Stevens. ,,Ik weet hoe dit is voor Huub. Als je op een paar seconden na Europees voetbal mist.’’ Ajax is wel verzekerd van UEFA Cupvoetbal omdat landskampioen PSV op 7 mei in de Rotterdamse Kuip de tegenstander in de finale van de Gatorade Cup is.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - Roda JC.